Hajós és Stréli karantén után visszaülne a bajnoki trónra

Archív, Strandröplabda 2022 előttről

A koronavírus-járvány kirobbanása két magyar strandröplabdázót, Hajós Artúrt és Stréli Bencét a világ másik felén érte, hiszen a Strandröplabdázásért SE két versenyzője éppen a malajziai Langkawiban szerepelt egy World Tour-tornán.

 

A fiúk még szerencsésen haza tudtak térni, majd kéthetes önkéntes karanténba vonultak, ami éppen a héten járt le.
„Részben elégedett vagyok a versenyen nyújtott teljesítményünkkel – értékelte a 9. helyezésüket Stréli Bence. – Sokat fejlődtünk nyitásfogadásban és nyitásban is, gond nélkül hoztuk a selejtezőt és az első csoportmeccset is, amelyen a későbbi tornagyőztes ellen nyertünk. A csoportdöntőn holland ellenfelünk már túl nagy falatnak bizonyult, de velük is partiban voltunk. A bosszantó az a nyolcaddöntő volt, amelyen a második és a harmadik szettben is több meccslabdánk volt, nyerhettünk volna 2:0-ra is, de végül a döntő szettet is elvesztettük 26:24-re egy majdnem másfél órás meccsen. Ha azt a meccset nyerjük, akkor könnyebb ellenfél következett volna és várhatóan a négybe is bejutunk. De ezen már kár keseregni.”

Hazatérésük után ugyan karanténba vonultak a fiúk, de Bence nem állt le az edzésekkel.
„Két hétre kaptam egy lakást, jobb híján ott kondiztam mostanáig, és éppen ma voltam először a Folyondár utcában is egy fizikai edzésen. De a héten már Csepelre is ki akarok menni labdás tréningre. Most még egyedül, de remélhetőleg a jövő héten már Artúr is tud csatlakozni hozzám.”

Hajós Artúr az elmúlt két hétben nem tudott edzeni, ugyanis ő betegen tért vissza Malajziából, de szerencsére nem a koronavírust kapta el.
„Negatívak voltak a mintáim, valószínűleg csak a légkondicionálótól fáztam meg, de többször is belázasodtam, szóval nekem az elmúlt hetek a gyógyulásról szóltak, most már azonban jobban vagyok. Édesanyámékkal lejöttünk a balatoni nyaralónkba, és nővéremmel, Alizzal már edzünk is a kertben. A jövő héten már én is szeretnék kimenni Csepelre tréningezni, már csak az a kérdés, hogy mire.”

Az ifjúsági olimpiai negyedik helyezett versenyző ezzel arra célzott, hogy most elég bizonytalanná vált az idei versenyprogram.
„Amikor nagyjából kialakult az idei versenynaptár, akkor összeállítottunk egy programot, amiben 4-5 csillagos World Tour-versenyek is szerepeltek, hiszen már van annyi pontunk, hogy ezek selejtezőire is felférjünk. Úgy gondoltuk, hogy a további fejlődésünk érdekében érdemes már ezeken is elindulni, még akkor is, ha esetleg egyből kikapunk, mert olyan párosok ellen játszhatnánk, akiktől így is tanulhatunk. Be akarunk kerülni a nemzetközi körforgásba, hogy aztán majd idővel eljuthassunk Európa- és világbajnokságokra és esetleg majd olimpiára is.”

Na ez a program egyelőre most teljesen leállt a járvány miatt. A nemzetközi versenyeket felfüggesztették, a honi szövetség jelenlegi tervei szerint az ob-sorozat május helyett július legvégén kezdődne, csak két fordulóra kerülne sor, és augusztus végén rendeznék a döntőt.
„Egyeztetnünk kell majd a folytatással kapcsolatban edzőinkkel, Buday Balázzsal és Soós Izsákkal, hogy ebben a megváltozott helyzetben mi legyen a prioritás. Eredetileg elég sok nemzetközi verseny ütközött volna az országos bajnoksággal, így viszont, hogy sorban mondják le a nemzetközi versenyeket, jelen állás szerint éppen az ob tűnik a legbiztosabb pontnak. Ami egyébként egyáltalán nem baj, hiszen már idehaza is nagyon jó ellenfelek vannak, akik ellen lehet fejlődni, lásd a tavalyi döntő, ahol Bán Viktor és Kiss Dani győzött.”

A két éve bajnoki címet szerző páros útjai tavaly ideiglenesen szétváltak: az U20-as Eb-t és egy ob-fordulót leszámítva Artúr Benkő Balázzsal, Bence pedig Oláh Botonddal versenyzett.
„Idén természetesen a bajnoki cím visszaszerzése a cél, aztán pedig remélhetőleg szeptemberre már rendeződik a helyzet és újra beindulnak a nemzetközi versenyek – mondta el a további tervekkel kapcsolatban Stréli. – Mi mindenesetre gőzerővel készülünk, akárhogy is lesz.”