Női Extraliga-körkép: távozó külföldiek, újratervezésre készülő egyesületek

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

Mint az már közismert, az MRSZ elnöksége, a kialakult helyzetre való tekintettel, 2020. május 15-ig felfüggesztette a felnőtt és az utánpótlás bajnokságokat. Körképünkben arra kerestük a választ, hogy a női Extraliga csapatai hogy élték meg az elmúlt napokat, mi történt a klubok háza táján, Kaposvártól Nyíregyházán, Békéscsabán, Jászberényen és a fővároson át Szombathelyig.

A 18 forduló után a tabella élén álló 1. MCM-Diamant Kaposvár csapatának vezetése hivatalos közleményt adott ki a napokban:

Tisztelt Sportbarátaink!
Természetesen megértjük és elfogadjuk a Magyar Röplabda Szövetség elnökségének szerdai döntését. Az első és a legfontosabb az egészség, így egyesületünk is a sportolók és a stábtagok egészségét helyezi az első helyre. A csapat tagjai március 15-én edzettek utoljára, másnap, miután kiderült, hogy bezárják a Kaposvár Arénát is, úgy döntöttünk, hogy mindenki hazautazhat a családjához. Elköszöntünk egymástól, ugyanis annak ellenére, hogy a döntés arról szól, hogy május 15-ig felfüggesztik a bajnokságot, a józan ész és a körülmények azt mondják: ennek az évadnak vége, felnőtt és utánpótlás szinten egyaránt.
Szeretnénk tisztességesen lezárni a szezont, közös megegyezéssel felbontani a szerződéseket, és amint reális esélye lesz, elkezdeni a jövő tervezését, illetve újratervezését.
Ötvenegy éve íródó történetünk legjobb bajnokága volt ez, hiszen bemutatkozhattunk a nemzetközi porondon, az Extraliga mezőnyét pedig három fordulóval az alapszakasz vége előtt, 18 meccs után, 4 pontos előnnyel vezettük. Könnyen elképzelhető, hogy nem hirdet végeredményt a szövetség, de mi így is büszkék vagyunk a lányokra, és kettőzött erővel vágunk majd neki a következő évadnak.
Ezúton is köszönetet mondunk játékosainknak és stábtagjainknak az elvégzett munkáért, a felejthetetlen élményekért és a sportemberhez méltó viselkedésért. Ugyancsak köszönet illeti támogatóinkat, kiemelten Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatát és az 1. MCM Kft.-t, valamint partnereinket és természetesen gyarapodó szurkolótáborunk minden tagját az egész éves buzdításért.
Mindenkinek kitartást, jó egészséget kívánunk, és reméljük, amint lehet, újból találkozunk majd az arénában!
Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!
Sportbaráti üdvözlettel: Orosz Ferenc, ügyvezető-elnök

A második helyen álló Fatum Nyíregyháza külföldi légiósai kérték szerződésük felbontását, hogy hazatérhessenek. Molly Lohman és Barbara Bacciottini is már otthonról köszönt el a közösségi oldalon.
– Közös megegyezéssel felbontottuk a kontraktusokat, de arra kértük a lányokat, hogy maradjanak edzésben, mert számítanánk rájuk a jövőben! De konkrét szerződést nem tudunk most senkinek ajánlani, mert egyelőre sok a bizonytalanság. A támogatóinkat is komolyan érinti a vírus miatt bekövetkező gazdasági helyzet, így pedig nehéz terveznünk. Én úgy látom, kicsi az esély arra, hogy a 2019/2020-as bajnokságok folytatódhatnak – mondta Kőhalmi Richárd, a Nyíregyházi Sportcentrum ügyvezetője.

A KORONAVÍRUS ÁTÍRTA A SZEZONT, GYAKORLATILAG LEZÁRULT A 2019/2020-AS IDÉNY!
Ezzel a címmel közölt friss híreket honlapján a helyzetről a békéscsabai klub. A csapat március 14-én, szombaton edzett közösen utoljára, miután kiderült a bajnokság halasztásának ténye, szabadnapot kaptak a játékosok. Az MRSZ elnökségének szerdai döntése után, mely szerint a pontvadászatot május 15-ig felfüggesztik, realizálódott, hogy vége az idénynek.
– Alapvető célunk, hogy tisztességesen lezárjuk a szezont, a menedzsment és az iroda munkatársai éjt nappallá téve végzik az adminisztratív teendőket, segítik a költözéseket, koordinálják az utaztatást, illetve sok esetben egyeztetnek a szerződések közös megegyezéssel való felbontásáról, ezzel is lehetővé téve, hogy sportolóink és a stáb tagjai mielőbb hazatérhessenek családtagjaikhoz, szeretteikhez. Egyelőre szinte felfoghatatlan az ami történt, hiszen a szezon legfontosabb része még előttünk állt! Felkészülni egy teljes bajnoki évadra, megteremteni az eredményes szerepléshez szükséges feltételeket cseppet sem könnyű feladat. Fiatal együttesünk nagyszerűen kezdte az idényt, majd gödörbe kerültünk, aztán decemberben jelentős energiákat és forrásokat áldoztunk, hogy a bajnoki címre esélyes csapatunk legyen, amely megfelel a támogatóink és szimpatizánsaink elvárásának. Aki kicsit is jártas a sportban, az tudja: rájátszással gyakorlatilag új bajnokság kezdődik. Erre készültünk, ezért dolgoztunk, hittünk abban, hogy egy nagy dolog van készülőben, de ezen már kár elmélkedni. Jelen időszakban egyébként sem ez, hanem a vírus terjedésének megakadályozása áll az életünk középpontjában. Valamennyien várjuk, hogy enyhüljön a helyzet, hogy aztán majd újra beszélhessünk a röplabdáról, s elkezdhessük a jövő tervezését, illetve újratervezését. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani játékosainknak és a stáb tagjainknak az elvégzett munkáért, azért, hogy tovább öregbítették a Békéscsabai Röplabda SE hírnevét határon innen és túl. Szintén köszönünk mindent támogatóinknak és szurkolóinknak, számítunk rájuk a jövőben is! – mondta Baran Ádám klubelnök.

A Magyar Kupa-győztes és BL-főtáblás Vasas Óbuda vezetése március 14-én jelentette be, hogy a további intézkedésig szünetelteti a közös edzéseket, az UTE pedig hivatalos közösségi oldalán írta, hogy március 16-tól a klub egyetlen szakosztályában és intézményében sem tartanak edzéseket.

– Mindannyian rendben vagyunk, szerencsére nincs semmi egészségügyi problémánk – árulta el Tóth Gábor, az MTK vezetőedzője az egyesület honlapján. – Digitális edzéseket végzünk: mindenki kapott egyéni edzéstervet, ezt végrehajtja, felveszi videóra, és a felvételeket feltölti a saját, névre szóló mappájába a közös meghajtón. Így minden dokumentálva van, és ellenőrizhető.
Fizikálisan tehát mindenki jól van, de a bezártságot – érthető módon – sokan nehezen viselik. A 36 éves szakember szerint az újabb halasztással gyakorlatilag véget ért a bajnokság, a kérdés már csak a lezárás mikéntje.
– Ami miatt leginkább bánt ez a döntés, hogy úgy érzem, reális esélyünk lett volna megszerezni a nemzetközi kupaindulást érő ötödik helyet. A helyosztókat már a Városmajorban terveztük játszani, és meggyőződésem, hogy hazai pályán mindenkit meg tudunk verni. Így, hogy a hatodik helyen végeztünk, tulajdonképpen elértük a szezon előtt kitűzött célunkat, nem fenyegeti veszély az Extraligás tagságunkat.

Jászberényben ugyancsak megállt a (röplabdás) élet, és Szombathelyen sem maradt együtt a társaság.

– Az egyesület álláspontja az, hogy senkit nem korlátozunk emberi jogaiban, tiszteletben tartjuk, ha ebben a vészes, rendkívüli helyzetben a szerettei közelében akar lenni. Ezért mindenki eldönthette, hogy itt marad, vagy hazautazik – utalt a nem helyi kötődésű sportolók, szakmai stábtagok helyzetére Szántó Erzsébet, a Haladás VSE klubmenedzsere a vaol.hu internetes portálon. – Mindenkit segítünk, nem gördítettünk akadályt a távozni szándékozók elé sem. És az elutazásuk az élő szerződések érvényességét nem érinti.
– A helyi, fiatal, középiskolás játékosaink már otthonukban tanulnak, a többi magyar és a szakmai stáb nem szombathelyi tagjai is hazautaztak már a szeretteikhez. Az osztrák állampolgárságú Sophie Wallnert ugyan nekünk nem sikerült hazajuttatnunk, de édesapja átjött érte és hazavitte. Nem problémás a helyzete a Puerto Ricó-i Genesis Mirandának sem, hiszen párjával, a Falco kosarasával, Filipovity Márkóval maradt. Azokat a külföldieket, akik hazautaztak, feltehetően nem tudjuk, vagy már nem is akarjuk visszahozni. Ez a borzalom teljesen felborította a bajnokságot is, így már nem sok értelme van. De most nem is ez a legfontosabb, hanem mindenek előtt az egészség – tette hozzá dr. Mucsi Péter,  a szombathelyiek szakosztály-vezetője.