A döntő szettben nyerte a rangadót a Kecskemét

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

Két mérkőzést játszottak le vasárnap a férfi Extraligában. A rangadón a Kecskemét az ötödik szettben harcolta ki a győzelmet a MAFC otthonában, míg a címvédő Kazincbarcika Debrecenben győzött. Az NB I-ben a MÁV Előre a PEAC-ot, a Szolnok pedig a Sümeget győzte le hazai pályán, míg a Dunaferr Szegeden nyert.

 

Férfi Extraliga:
MAFC-BME – HÉP-Kecskeméti RC 2:3 (23, –22, 23, –21, –12)
Folyondár utca, 500 néző. V: Tillmann, Halász.
MAFC: Gebhardt N. 18, Szabó B. 4, Hole 2, Milovanovics 18, Kovács S. 8, Csoma 24. Csere: Bene (liberó), Bakóczy 1, Benkő. Vezetőedző: Nagy Péter.
Kecskemét: Deliu 2, Krupánszki 7, Vaipolous 8, Pesti 31, Qepa 8, Gacs 9. Csere: Deák (liberó), Szubotics 2. Vezetőedző: Dávid Zoltán.

Az első etap végig rendkívül szoros volt, az elejétől kezdve fej-fej mellett haladtak a csapatok anélkül, hogy bármelyikük is el tudott volna húzni kettőnél több ponttal. A Kecskemét 16:17-re vezetett, amikor rákapcsolt a MAFC, és zsinórban ütött hármat, ez volt a szett fordulópontja. Ezt követően már csak futott az eredmény után a KRC, így az első etapot behúzták a fővárosiak (25:23).
A második szett is hasonlóan alakult, mint az első, hol az egyik, hol a másik csapat vezetett, így itt is a hajrára maradt a döntés. 18:18-nál előbb Pesti ütött be ellentmondást nem tűrően egy labdát, majd Vaiopulosz nyitott egy ászt. Még nem volt biztos a KRC szettgyőzelme, de jött Qepa és Pesti, hárommal elhúzott a Kecskemét. Izgalmakat azonban még ezután is tartogatott a játékrész, hiszen Szabó blokkjával és Qepa szerva rontásával kettőre zárkóztak a fővárosiak. Azonban a hírös városiak nem remegtek meg, Krupánszkié volt a végszó (22:25).
A harmadik játszma elején tetemes hátrányba került a Kecskemét, pár perc után 11:3 állt az eredményjelzőn. A hírös városiak nem adták fel, és fokozatosan megkezdték a felzárkózást, és végül egy pontra sikerült megközelíteniük ellenfelüket. Ekkor úgy tűnt meg sem áll a szettgyőzelemig a KRC, de a fővárosiak gyorsan tettek róla, hogy ez ne így legyen, zsinórban ütöttek négyet. 24:23-nál még volt esélye a kecskemétieknek, de Pesti elrontott egy nyitást, így végül a MAFC örülhetett (25:23).
A negyedik szett eleje Szubotics parádéjával kezdődött, négyből három pontot is ő szerzett. A MAFC azonban nem adta könnyen magát, előbb egyenlített, majd a vezetést is megszerezte. Qepa és Pesti pontja, valamint egy szervarontás után újra a KRC-nél volt az előny. Erre rátett még egy lapáttal Gacs, aki zsinórban háromszor blokkolta a fővárosiak ütéseit. A Kecskemét innentől kezdve végig vezetett, és simán nyerte a negyedik játékrészt (21:25).
A döntő játszma elején rögtön elhúztak hárommal a vendégek a MAFC hibáinak köszönhetően. Hárompontos előnyüket 6:9-ig tartották a hírös városiak. Ekkor viszont gyors egymásutánban ütött négyet a fővárosi alakulat, így fordított, 10:9. A hajrára visszavette a vezetést a Kecskemét és a mindent eldöntő pontot végül Pesti ütött be, aki harmincegy szerzett pontjával a csapata vezére volt a mérkőzésen (12:15).

Dávid Zoltán: – Eléggé rapszodikus volt a játékunk, de egy nehéz meccsen végül sikerült hoznunk két pontot, nagy szükségünk volt erre a győzelemre. Gratulálok a srácoknak!
Nagy Péter: – Mindkét csapat feszülten játszott, a sok hiba ellenére sikerült azonban megnyernünk az első szettet. Abban bíztam, hogy ettől felszabadultabb lesz a játékunk, de a blokkunk és a védekezésünk továbbra sem volt jó és sok nyitást rontottunk. Az ötödik szettben nagy hátrányt sikerült ledolgoznunk, de végül így sem sikerült nyernünk és ezért magunkat hoztuk nehéz, de nem reménytelen helyzetbe.

 

DEAC – Vegyész RC Kazincbarcika 0:3 (–27, –20, –20)
Debrecen, 80 néző. V: Csizmarik, Jámbor.
DEAC: Tóth 2, Hubicska 11, Kiss 4, Csizmadia J. 12, Fazekas 10, Ádám. Csere: Mészáros, Nagy (liberók). Vezetőedző: Fodor Antal.
Vegyész: Páez 2, Blázsovics 15, Moraes 7, Braga 15, Árva 8, Juhász 6. Csere: Vitko (liberó), Földes 1. Vezetőedző: Hollósy László.

Vasárnap este a Vegyész RC Kazincbarcika 3-0-ra nyert a Debreceni EAC vendégeként a férfi röplabda Extraliga 9. fordulójában. Lassan lendült játékba a VRCK, és bár a játszma legelején még vezetett, annak derekán már ötpontos hátrányban volt. Innen sikerült felkapaszkodnia és túlórában kiharcolnia az első részsikert. A második és a harmadik szett sem volt egyszerű menet a vendégek számára, hiszen a hazaiak remekül játszottak, rengeteget mezőnyöztek, így nem egyszer izgulhatott a közönség a hosszabb labdamenetek alatt.

Fodor Antal: – Ebben a szezonban ilyen jól még nem játszottunk, ráadásul tettük mindezt Bagics Balázs nélkül. Szerintem megérdemeltük volna, hogy megnyerjük az első játszmát, és bár a másodikban és a harmadikban nagyobb volt a különbség, ellenfelünk nem lazíthatott, mert folyamatosan ott voltunk mögöttük, ennek pedig örülök.
Hollósy László: – A kezdeti idegességet sikerült levetkőzni, és a végén már szép labdameneteket is tudtunk produkálni. Sikerült nyerni három játszmában, és most ez volt a legfontosabb.
(vrck.hu)

 

NB I:
Vidux-Szegedi RSE – Dunaferr 1:3 (–22, 19, –19, –25)
Legtöbb pont:
Csányi 21, ill. Mészáros D. 24
Nusser Elemér (Szeged): – Ismét csak egy kicsit hiányzott a bravúrhoz, amit sajnálok, mert a srácok nagyon megérdemelték volna a pontszerzést, remekül játszottak. A fiúk úgy álltak a meccshez, ahogy szerettem volna: vagányan nekiestek a favoritnak, és ez a második szettben meg is hozta a gyümölcsét. Abban a játékrészben remekül kezdtünk, 11:2-re is vezettünk, innen pedig nem engedtük ki a kezünkből a részsikert. Nem a legjobb érzés jó játékkal kikapni, inkább átélném ennek az ellenkezőjét. Sajnos idén több szettet is két ponttal buktunk el, a hajrában sokszor apró nüánszok döntöttek az ellenfelünk javára, miközben mi is megérdemeltük volna a sikert. Nem panaszkodhatok a srácokra, végig küzdöttek, a közönség is élvezte a meccset. Vigasztal minket a tudat: az ilyen teljesítményekre lehet építeni, és hátha legközelebb hozzánk pártol a szerencse!

MÁV Előre – PTE PEAC 3:0 (12, 19, 21)
Legtöbb pont:
Salazar 13, ill. Pordán 10
Gyöngyösi Zoltán (PEAC): – A gyenge állásainkban nem találtuk a megoldást, itt rendre több pontot csináltak rajtunk. A Fehérvár nagyobb játékerőt képvisel, amikor taktikailag fegyelmezettek voltunk, akkor nagyrészt tudtuk tartani magunkat, de ez sajnos csak helyenként valósult meg. Szombaton a Szeged jön hozzánk, ez egy fontos mérföldkő lehet, ezért mindent el kell követnünk a héten, hogy optimális állapotban lépjünk pályára.’

Szolnoki RK – Sümeg 3:1 (15, –22, 19, 23)
Legtöbb pont:
Boa 15, ill. Matyiák 14