Férfi NB I: kikapott a bajnok és a kupagyőztes is

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

Négy mérkőzést játszottak le vasárnap a férfibajnokságban. Az Extraligában a Pénzügyőr hatalmas csatában, a döntő játszmában győzte le a címvédő Kazincbarcikát, míg a DEAC a kupagyőztes Kecskemét ellen nyert 3:1-re. Az alsóházban ugyancsak ötszettes csatát hozott a MÁV Előre és a Dunaferr összecsapása, csak a Szolnok nyert simán a pécsiek ellen.

 

Férfi Extraliga:
Pénzügyőr – Vegyész RC Kazincbarcika 3:2 (15, –22, –20, 19, 10)
Legtöbb pont:
Kovács Z. 30, ill. Moraes, Braga, Efraimidisz, Juhász 13-13
A találkozót a Pénzügyőr kezdte jobban, még akkor is, ha a Vegyésznek az elején Rodrigo Moraes vezérletével sikerült fordítania. Nemsokára azonban visszaállt a kétpontos hazai előny, a kazincbarcikaiak Juhász Péter pontjaival igyekeztek kapaszkodni. A remekül nyitó budapestiek ellen azonban nem találta az ellenszert a vendég csapat, az első játszma végén a PSE örülhetett (25:15).
A fordulás után sokkal fegyelmezettebben és pontosabban röplabdázott a Vegyész, aminek meg is lett az eredménye, 6-12-nél ugyanis Jókay Zoltánnak kellett időt kérnie. Blázsovics Péter és Dimitrios Efraimidis is elkezdték termelni a pontokat, utóbbi a hajrában mezőnyben is nagyot mentett. 20 felett egyre felkapaszkodott a Pénzügyőr, de a szett a vendégeké lett (22:25).
Hol az egyik, hol a másik csapat vezetett a harmadik szett elején, majd zsinórban négy pontot is csináltak Marián Vitkóék. Mezőnyben jól teljesítettek a sötétkékben játszó borsodiak, valamint Juhász és Marcílio Bragának köszönhetően néhány extra blokkot is sikerült hozniuk. Jókay még a hajrához közeledve kikérte második idejét, majd Marek Kardos is így tett (18-20), de ez a játszma is a VRCK sikerével zárult (20:25).
Egy kétes bírói ítéletből a hazaiak jöttek ki jobban, gyorsan ötpontosra duzzadt előnyük, de 13-12-nél már nekik kellett időt kérniük. Volt ismét egy vitatott döntés, amikor újra megléptek a fővárosiak, de innen már nem adták le, következhetett a mindent eldöntő etap (25:19).
Forrtak az indulatok, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Vegyész a befejezésekkel ekkor hadilábon állt. Ahogy a négy nappal ezelőtti kupameccs, úgy ez a bajnoki is hozott számtalan remek labdamenetet, megoldást, de a mérleg nyelve ezúttal is a fővárosiak felé billent (15:10).
Jókay Zoltán: – Háromnaponta ilyen meccseket játszani – infarktus közeli állapot. Az első nyert játék után érthetetlenül görcsössé váltak a fiúk, sok volt a hiba. A harmadik szett közepétől kezdték ismét azt mutatni, amit tudnak. Nagy fegyvertény számunkra ez a győzelem, de tudjuk, még a szerdai Magyar Kupa-visszavágó sem lefutott.
Marek Kardos: – Előrébb tartunk, mint négy nappal ezelőtt, ugyanakkor még mindig nem sikerült tökéletesen megvalósítani azt, amit megbeszéltünk. Ellenfelünk jó erőkből áll, nem szabad buta hibákat véteni, mert azokat kihasználja.
(vrck.hu)

DEAC – Kecskemét 3:1 (23, 22, –20, 18)
Legtöbb pont:
Bagics 20, ill. Pesti 25
Az első szett nagyon kiélezett küzdelmet hozott. Hol az egyik, hol a másik csapat volt előrébb, ez végig jellemezte a hullámzó játszmát. A végjátékba kis debreceni fórral léptek be a felek, de 23:23-nál egál volt. A következő két labdamenet jobban sikerült a hazaiaknak és megnyerték a szettet (25:23).
A második játékrész is hasonló játékot hozott. Nem várt módon a DEAC nagyon jól tartotta magát, a papíron talán erősebb KRC nem tudta érvényesíteni erőfölényét. Sokáig fej-fej mellett haladtak az együttesek, ám ahogyan előző héten Kaposváron a bajnokságban és a Magyar Kupában is, úgy ezúttal is a végjátékban maradtak alul a hírös városiak (25:22).
A harmadik felvonástól kezdve így győzelmi kényszerrel kellett játszaniuk Dávid Zoltán tanítványainak, amely meglátszott a játékon. Végig kontrollálta a következő játszmát a KRC, irányította a szettet és magabiztosan nyert (20:25).
A negyedik játszma azonban ismét meglepetésszerű játékot és debreceni szárnyalást eredményezett. Nyitás-fogadások és közti játékok során sem tudta megtörni ellenfelének lendületét a KRC. Mindössze 18 pontig jutottak a kecskemétiek, és huszonkét perc alatt nyerte a szettet, így a meccset is a DEAC (25:18).
Fodor Antal: – A meccs előtt abban reménykedtünk, hogy egy jó meccsen meg tudjuk szorongatni a Kecskemétet. Mindkét csapat nagyon akart és fej fej mellett haladt a két gárda, mintha ellenfelünk egy kicsit lassabb tempóban játszott volna, mint amire számítottunk. A fiúk pedig elhitték, hogy lehet keresnivalónk, s ennek köszönhetően nyerték meg az első szettet, a másodikban pedig már megjött az önbizalom is. A harmadikban kissé elfáradtunk, a negyedikben viszont a vendégek lendülete fogyott el, mi pedig akkor már ismét koncentráltan játszottunk, a nem várt ellenállás pedig megtörte őket. Várakozáson felül teljesített a csapatom, amely keveset hibázott és felnőtt a feladathoz.
Dávid Zoltán: – Teljesen gödörben vagyunk. Mentálisan is meg vagyunk torpanva, és a hozzáállással sem vagyok elégedett. Sajnos most ez egy ilyen szakasz a csapat életében. Fel fogunk állni ebből, azon vagyok, hogy megtaláljam erre a megoldást. Tavaly az év ezen szakaszában a mennyekben voltunk, most a poklok poklát éljük. Ezért szép ez a sport.
(kesport.hu/hunvolley.hu)

Férfi NB I:
MÁV Előre-Bericap – Dunaferr 3:2 (–14, 23, –21, 16, 11)
Legtöbb pont:
Salazar 17, ill. Mészáros D. 20
Gazsi Péter: – Végre lelkesen, összeszedetten és szófogadóan játszottunk, remélem megtört a jég. Ez kell a folytatásban is a győzelmekhez. Először játszott új légiósunk Renan Salton is, aki szettről szettre egyre jobban beilleszkedett a csapatba. Gratulálok a srácoknak!
Tomanóczy Tibor: – Megérdemeltük a vereséget, mert tudásunkból nagyon keveset mutattunk. Hagytuk belelkesedni ellenfelünket, amit ki is használtak a hazaiak. Gratulálok a sikerükhöz!
(mavelore.hu)

Szolnok – PTE PEAC 3:0 (13, 18, 23)
Legtöbb pont:
Gönczi 18, ill. Pordán 11
Gulyás Ferenc: – Gratulálok a 3:0-ás győzelemhez a csapatomnak. A játék állása úgy hozta, hogy tudtam a cseréimet is használni, akik éltek a lehetőséggel és pontra váltották azt.
Gyöngyösi Zoltán: – A Szolnok egyértelművé tette a mérkőzés elején, hogy mik a reális erőviszonyok, mi a nyitó szettben kerestük a játékunkat. Fokozatosan építettük magunkat, jót tett a feladó csere, a harmadik játszmára pedig jöttek a szolnoki cserék, így volt esélyünk ennek megnyerésére. Fejlődésünk érdekében jó lett volna tovább játszani.