Röplabdázókat is várnak a kaposvári Sportakadémiai Osztályba!

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

Labdarúgók, kosárlabdázók, röplabdázók és vízilabdázók együtt alkotják a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium Sportakadémiai Osztályát. Az intézményben korábban is nagy hangsúlyt fektettek a sportos életmódra nevelésre, a képzést azonban 2019 szeptemberétől új alapokra helyezték. Az egyöntetű sikernek köszönhetően a 2020/2021-es tanévre is meghirdetik az osztályt, és a röplabdások jelentkezését is várják.

 

A másfél évvel ezelőtti egyeztetéseknek köszönhetően, a városvezetés, a tankerület, valamint a kiemelt sportegyesületek vezetőinek egyetértésével és támogatásával, a 2019/2020-as tanévben általános képzésű Sportakadémiai Osztály indult a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnáziumban. Az új osztályba a Kaposvári Sportiskola kosárlabdázói és jégkorongozói, a Bene akadémia labdarúgói, a Kaposvári Röplabda Akadémia röplabdázói és a Kaposvári Vízilabda Klub fiataljai kerülhettek be. Az iskola igazgatója, Gyallai Katalin kiemelte: az osztályba jelentkező sportolókat magasabb óraszámú testneveléssel, illetve nyelvórákkal várják. A 4 évfolyamos, legfeljebb 13 főnek meghirdetett gimnáziumi képzés új lehetőséget teremt a minőségi sportolási tevékenység és az utánpótlás biztosításában, így egy új, erős, hosszú távon is sikeres képzés megvalósítása a cél.

„Ebben a korban a gyerekek nagyon túlterheltek, a sport pedig nagyon eredménycentrikus. Éppen ezért az volt az érintett egyesületi vezetők és az edzők kívánsága, hogy a hiányzó alap-képességeket próbáljuk pótolni ezekben az években. Szakképzett edzők segítenek abban, hogy fizikálisan és mentálisan is fel tudjanak nőni a feladathoz ezek az utánpótláskorú reménységek. Így, amire a legtehetségesebb fiatalok felkerülnek a nagycsapatokhoz, nem lesznek hátrányban. Ebben a gimnáziumi osztályban csak kis tanulmányi könnyítést kapnak a diákok, közben angolt és németet is tanulnak, illetve ami még a plusz: a vezetőség megteremtette nekik, hogy ingyen sportebédet kapnak minden nap” – mondta a sportakadémiai osztály mentora, a korábbi válogatott röplabdázó, későbbi testnevelő-edző, Simonné Kutas Zita.

Amennyiben egy vidéki diák felvételt nyer a képzésre, a kollégiumi ellátása a Klebelsberg Középiskolai Kollégiumban, magas színtű oktató- és nevelőmunkával, kiváló infrastrukturális feltételekkel megoldható. A későbbiekben, a tanulmányi és sportteljesítmény alapján, az utazási költségtérítés és az ösztöndíj kérdése is előtérbe kerülhet.

Közismert, hogy Kaposvár a röplabdasport egyik magyarországi fellegvára. A Fino férficsapata 18 alkalommal nyert magyar bajnoki címet, az 1. MCM-Diamant lányai pedig napjainkban az Extraliga legjobbjai közé tartoznak. A Kaposvári Röplabda Akadémia színeiben több mint 300, 8 és 18 év közötti fiatal sportol rendszeresen, és kiváló szakemberek irányítják a munkát.

Az akadémiai előtt hosszú éveken át élsportolói osztály működött a Munkácsy Mihály Gimnáziumban. A kétezres években az iskolában tanuló diákokból pedig többen élvonalbeli vagy éppen válogatott sportolók lettek a későbbiekben, elég csak a kosárlabdázó Vojvoda Dávidra gondolni.

A Sportakadémia Osztályba tehát a következő tanévben is várják a diákok jelentkezését. A bekerülés feltétele a sikeres központi felvételi és alkalmassági vizsga, valamint egy egyesületi ajánlás.