Női Extraliga: Újpesten sem állt meg a kaposvári gyors

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

Tovább folytatta remek bajnoki sorozatát az 1. MCM-Diamant Kaposvár az Extraligában: Szasa Nedeljkovics együttese nagy csatában nyert 3:1-re Újpesten, és ezzel újabb nagy lépést tett a négy közé jutás felé vezető úton. Ugyanilyen arányban győzött a Békéscsaba az MTK ellen, így ők is megerősítették harmadik helyüket. A női NB I négy mérkőzéséből hármon is vendégsiker született: a Balatonfüred Budaörsön, a DVTK a TFSE ellen, a MÁV Előre pedig a Gödöllővel szemben diadalmaskodott, csak a Palota tudott hazai pályán nyerni az Eötvös DSE felett.

 

Női Extraliga:
UTE – 1. MCM-Diamant Kaposvár 1:3 (–22, –18, 18, –24)
Legtöbb pont: Kojdova 16, ill. Szűcs és Kliszura 16-16
Kántor Sándor: – Ismét sikerült saját magunkat megverni.
Szasa Nedeljkovics: – Fontos mérkőzést nyertünk; amikor nagyon kellett, okosan és pontosan játszottunk, keményen harcoltunk. Az UTE a harmadik és a negyedik játszmában megmutatta, mit tud.

Nagy várakozás előzte meg a kaposvári lányok újpesti vendégszereplését. A csapat eddigi bajnoki eredményei tiszteletet parancsolnak, így jó néhány fővárosi röplabdabarát kíváncsi volt élőben is a társaságra. A lilák vadonatúj csarnokában a Diamant már az első szettben igazolta hírnevét, és 25 perc alatt bebiztosította részsikerét. Az együttes tagjai a taktikai utasításokat betartva, fegyelmezetten és pontosan játszottak, aminek meg is lett az eredménye. A térfélcsere után is nagy küzdelem bontakozott ki a pályán. Az UTE az elején még vezetett, aztán a játszma derekáig tartotta a lépést az Extraliga második helyezettjével. Ezt követően a vendégek magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak, és állva hagyták riválisukat. Kliszura szinte minden labdát pontra váltott, a végén pedig az ex-újpesti Szűcs Kinga alakította ki a 25:17-es eredményt.
Sipics pontos ütésével indult a harmadik szett, majd – az utolsó szalmaszálba belekapaszkodva – az UTE ellépett három egységgel. A Diamant 13:13-nál érte utol ellenfelét, ezután azonban újabb fővárosi pontok következtek. 22:15-ről már nem volt visszaút, szépített a magára találó UTE.
Szűcs és Djurics sánca vezette be a negyedik szettet, és a kaposváriak újra felpörögtek. 2:5-nél időt kért Kántor Sándor, de továbbra is a vendégek jártak előrébb a pontgyűjtésben. 8:8 után fordult a kocka, ezekben a percekben a fővárosiak támadásai értek pontot. Úgy tűnt, az elmúlt hetek menetelése után fárad a kaposvári együttes, így Sipics a legjobbkor szerezte vissza a vezetést (12:13). Felváltva estek a pontok, majd Djurics és Szűcs pontjával jutott lélegzethez a Kaposvár (18:20), Lacombe ász-nyitása után viszont máris a házigazda vezetett 22:21 arányban. Tovább fokozódtak az izgalmak, és Szűcs remek szervája után máris meccslabdája volt a Diamanatnk. Az újpesti egyenlítés után Kliszura bombája és egy elhibázott hazai támadás következett – ez utóbbi pontot tett a 101 perces összecsapás végére.

 

MTK Budapest – Békéscsaba 1:3 (–17, 29, –14, –21)
Legtöbb pont: Petőváry 19, ill. Klaric 18
Tóth Gábor: – Lassan ott tartunk, hogy megtévesztjük saját magunkat. Fordulóról fordulóra csodát művelünk, és én azt is csodának tartom, hogy szettet nyertünk a Békéscsaba ellen. Egy pici hiányérzetem van csak amiatt, hogy nem tudtunk alkalmazkodni a csabaiak biztonsági játékához.
Vasja Samec Lipicer: – Függetlenül attól, hogy hogyan játszottunk, nagyon örülök a győzelemnek. Nagyon szeretnék segíteni a lányoknak abban, hogy kijöjjenek abból a rossz periódusból, amibe belekerültek. Ezzel a mostani sikerrel talán sikerült és össze tudjuk szedni magunkat. A mostani győzelem után nagy valószínűséggel már benne leszünk a legjobb négyben.

Szépen belekezdett a Békéscsaba, amely Dapic és Klaric pontjaival 3:0-s vezetést szerzett. Evans és Bodnár remek sáncai után már hat egység is volt a két csapat között, amikor váratlanul megtorpant a BRSE, a túloldalon Zólyomi védekezett és blokkolt nagyon jól és pillanatok alatt közel került az egyenlítéshez az MTK. Jöttek az időkérések, itt is, ott is. Sikerült megnyugtatnia tanítványait Vasja Samec Lipicer vezetőedzőnek, a két horvát ismét pontokat hozott csapatának, Bodnár centerjátéka is dicsérhető volt, Bodovics pedig egy ásszal tűnt ki és máris újra 6 volt közte. Klaric pillanatai következtek, aki előbb sikeresen blokkolt, majd ütött egy ászt. A szett végére Petőváry rossz megmozdulása tett pontot.
Kicsit döcögősen kezdődött a 2. játszma csabai szempontból, de ha lassan is, a Klaric-Bodnár-Evans hármas kiegyenesítette a dolgokat és csapatuk kezébe került az előny és az irányítás is. Hullámzó volt azonban a vendégek játéka és a hazai kék-fehérek Zólyomi és Takács vezérletével gyorsan felzárkóztak. Időben eszméltek azonban a vendégek és a nagyon jól játszó Bodovicsnak köszönhetően ismét megugrott a BRSE. Semmi sem dőlt el, hiszen Petőváryék újra összekapták magukat, és 18:17-es csabai vezetésnél a vendégek edzőjének kellett időt kérnie. A hazaiak lelkesedésére nem lehetett panasz, hiszen alaposan elnyújtották a szettet, melyen a csabaiak ötször is játszmalabdához jutottak, mégis az MTK lett a nyerő!
Nehezen vette fel a ritmust a 3. szettben a BRSE, a Zólyomiék kerültek előnybe, Bodovicsék a játszma közepén azonban fordítottak. Következett egy 6:0-s csabai roham, amivel nagyot változott a helyzet. Innentől már nem remegett meg a kéz, a játszmát Bodnár zárta le. Dapic eredményessége révén szerzett előnyt a 4. játszma elején a BRSE, amely magabiztosan játszott, ellenfele pedig sokáig csak futott az eredmény után, legközelebb a játszma hajrájában kerültek vendégeikhez, ám Bodnár sikeres blokkja után Klaric pontja játszma-, és mérkőzéslabdát ért, majd Kiss rontása győzelmet.

 

Női NB I:
Palota – DSZC-Eötvös DSE 3:0 (19, 13, 25)
Legtöbb pont: Kriegel 16, ill. Ratkos 11
Valasik Marietta: – Hoztuk a kötelező három pontot! Az első két szettben taktikus játékkal, jó nyitásokkal sikerült nyerni! A harmadik szettben lehetőséget adtam a cserejátékosoknak ezért sikeredett egy kicsit szorosabbra a szett! De végül a szerencse és a rutin mellénk állt.
Szombathy András:
– A mai mérkőzés nagyon hasonlított a tegnapihoz. Ismét két szoros játszmát tudtunk produkálni és egyben ismét szettlabdánk is volt.

 

Gödöllő – MÁV Előre 0:3 (–17, –9, –11)
Legtöbb pont: Kökény P. 5, ill. Orosz és Busa 13-13
Szabados István: – Amíg nem tanuljuk meg, hogy hogyan kell készülni egy meccsre, és hogy egy mérkőzés nem a kezdő sípszóval kezdődik, hanem már jóval korábban, addig nem tudunk szintet lépni.
Fésüs Irén: – Van úgy, hogy egy mérkőzésen az történik, amit az edző elképzel. Mindenképpen szeretném kiemelni játékosaim közül Sziládi Viki és a két légiós, Sydney Buda és Ivone Martinez teljesítményét.

 

Budaörs – Szent Benedek 0:3 (–23, –19, –20)
Legtöbb pont: Horváth P.13., ill. N. Szkorics 19
Fekete Krisztina: – Nagyon jól kezdtünk, majd érthetetlen módon felpuhult a játékunk. Ehhez a mérkőzéshez is kemény, húzott szervákra és támadásokra lett volna szükség, és egy vezérre, aki átlendíti a nehezebb helyzetekben a csapatot.
Andrea Milodanovics: – Döcögősen kezdtük a mérkőzést, a hétközi Magyar Kupa-meccs érezhetően sokat kivett a csapatból. Annak azonban nagyon örülök, hogy amikor kellett, sikerült mindig koncentrálni és hátrányból is fordítani. Ez egy nagyon jó visszajelzés volt a számomra. Dolgoznunk kell még tovább, de úgy érzem, hogy jó úton járunk.

 

TFSE – DVTK-Fux 1:3 (–18, 18, –13, –18)
Legtöbb pont: Araujo 22, ill. Topor 23
Leonidasz Gaitanakisz:Gratulálok a DVTK csapatának. Végig küzdöttünk a mérkőzés folyamán, nem adtuk magunkat könnyen. Sok hibát vétettünk sajnos, ami nem fér bele ezen a szinten. Javítanunk kell ezen, ahhoz hogy versenyképesek legyünk.
Toma Sándor: – Nagyon örülök a győzelemnek. A második szettben volt egy kis megingásunk, de aztán a harmadikban helyreállt a rend és végül jó nyitásokkal felőröltük az egyetemistákat. Ha így folytatjuk, elérhetjük a kitűzött célunkat.

 

A VASÁRNAPI PROGRAM:
16:00 PTE-PEAC – Kecskemét (férfi NB I)
16:00 Fino Kaposvár – Dunaferr (férfi NB I)
16:30 Sümeg – Vegyész RC Kazincbarcika (férfi NB I)
17:00 Vasas Óbuda – Jászberény (női Extraliga); Tv: sportstream
17:00 Pénzügyőr – MÁV Előre (férfi NB I)
18:00 Vidux-Szegedi RSE – MAFC-BME (férfi NB I)
19:00 Szolnok – DEAC (férfi NB I)