Olasz és japán siker, két magyar MEVZA-érem a Lupa-tónál

Archív, Strandröplabda 2022 előttről

A nőknél az első kiemelt japán Chiyo Suzuki, Yurika Sakaguchi, míg a férfiaknál az olasz Jakob Windisch, Samuele Cottafava duó nyerte meg a budapesti egycsillagos World Tour-versenyt. A magyarok ismét remek házigazdának bizonyultak.

 

Tegye fel a kezét, ki fogadott volna arra, hogy a férfiaknál a 8. és a 11. helyen kiemelt páros vívja a döntőt? Pedig a Lupa-tónál, a Budapest mellett zajló egycsillagos World Tour-verseny utolsó napjának délelőttjén az olasz Jakob Windisch és Samuele Cottafava (11.) relatíva sima szettekben búcsúztatta a japán Shoji Kensuke, Kurasaka Masato (3.) egységet. A norvég Daniel Bergerud, Lars Tveit Retterholt (8.) páros valamivel jobban megizzadt a lett Toms Smedins és Haralds Regza (6.) ellen, igaz, a lettek legalább a harmadik hellyel kárpótolták magukat a 10.000 euró összdíjazású esemény bronzmérkőzésén.

Az olaszok aztán ha már döntőbe jutottak, nem is hibáztak, pedig az északiak nyerték az első játszmát, de a mediterrán szenvedély és akarat fordítást ért. Cottafaváéknak a második szett volt a kulcs, azt követően valamelyest megtört Retterholték lendülete, így majdnem ötven perc után a 11. kiemelt örülhetett.

„Az első közös World Tour-versenyünket nyertük – így az olasz bajnokok.Nem gondoltuk volna, hogy a magyarok ilyen gyönyörű helyen rendezik meg a versenyt, erről Olaszországban is példát vehetnének.”

A nőknél csupán két mérkőzés maradt a négynapos viadal zárónapjára, hiszen a hölgyek szombaton este hangulatos villanyfényes elődöntőkben alakították ki az éremcsaták párosítását. Ha már lemaradt a döntőről, a második kiemelt Emi van Driel, Raisa Schoon holland duó megszerezte a bronzérmet, az új-zélandi Francesca Kirwannak és Olivia MacDonaldnak csak momentumaik voltak ellenük.

Annál nagyobb csatát hozott a finálé. A Daria Mastikova, Polina Tsyganova (13.) orosz duó meglepte az első helyen kiemelt japán Csijo Szuzuki, Jurika Szakagucsi párost. Nagyon szorosan megnyerték az első játszmát, utána viszont elbukták a másodikat, és a harmadikban nem maradt erő a fordításra, így az esélyes nyerte meg a Lupa-tavi döntőt.

„Nagyon tetszett a verseny, pláne így, hogy megnyertük – mondták némileg tört angolsággal, de annál boldogabban a győztesek.Brutálisan meleg volt, és eleve is megküzdöttünk az ellenféllel, de a sikerért megérte.”

Nem véletlenül méltatták a versenyzők a szervezést, a rendezők akárcsak tavaly, az idén is jelesre vizsgáztak.

„Érezhetően sokkal tapasztaltabbak a szervezők – csíptük el néhány mondatos összegzésre Oguz Degirmencit, a verseny FIVB-supervisorát, aki már egy éve is felügyelte a siófoki viadalt. – Új az infrastruktúra, klasszak a tribünök, és nagyon szép a strandterület, remek fotók készültek a helyszínről. A játékosoktól is pozitív visszajelzéseket kaptam, sokat számít, hogy légkondicionált épületben pihenhettek. Az is nagy előny, hogy a Lupa-tó közel van a reptérhez, tényleg, minden stimmel.”

A szakember szerint annak ellenére erős volt a mezőny, hogy más nívós versenyeket is rendeztek a magyar eseménnyel párhuzamosan, így aztán több kemény mérkőzést láttunk, mint egy éve. Ahogyan Oguz Degirmenci tavaly is mondta, az idén is tartja: akár már a következő évben könnyedén válhatna két- vagy háromcsillagossá a magyar viadal.

„Ez csak a magyar szervezőktől függ, ha adva van a megfelelő költségvetés, akkor biztosan nem mondanánk nemet a magasabb besorolásra, hiszen remek a szervezés – folytatta Degirmenci, akinek külön elnyerte a tetszését, hogy kisebb fitneszpark található a strandon, rendszeresen használja is a gépeket. – Amióta nem játszom, hiányzik a mozgás, így amikor csak arra vitt az utam, csináltam néhány gyakorlatot, így jól formában tudtam tartani magamat.”

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a főtáblán négy női és három férfi magyar páros indult. Közülük kettő, a szabadkártyás Vecsey Fanni, Vasvári Zsófia, illetve a Hajós Artúr, Benkő Balázs egység jutott a legjobb tizenkettő közé, ám az egyúttal a végállomást is jelentette nekik, így a legjobb magyar párosok a kilencedik helyen zárták az egycsillagos strandröplabda World Tour-versenyt.

És ha már Vecsey és Vasvári, a két fiatal tehetség egészen a döntőig jutott a felnőtt World Tourral párhuzamosan zajló U18-as MEVZA-tornán, sőt ott is vezettek 1:0-ra és 19:14-re, de a nagy melegben előbbi rosszul lett (a három nap alatt a rekkenő hőségben a lányok már kilencedik mérkőzésüket játszották), s bár a pályán maradt, ezt kihasználva a szlovén ellenfél előbb megfordította a második szettet, majd megnyerte a harmadikat. A mieinknek így maradt az ezüst, valamint Gubik Hanna és Puskás Sára révén egy bronz, akik egyébként idén már második MEVZA-érmüket szerezték, ugyanis a nyár elején Szlovéniában a második helyig jutottak egy ugyancsak U18-as tornán.