Férfi EL: helytálltak a fiúk Görögországban is

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

A gyenge első szettet leszámítva méltó ellenfele volt a görögöknek a magyar válogatott, játszmát is rabolt, ám 3:1-re kikapott Pireuszban.

 

EURÓPA LIGA, EZÜST DIVÍZIÓ, A-CSOPORT, 2. FORDULÓ

GÖRÖGORSZÁG – MAGYARORSZÁG 3:1 (14, 23, –23, 22)

Pireusz, 200 néző. V: Jovanovics (szerb), Delikosztidisz (görög)

GÖRÖGORSZÁG: Kokinakisz 7, Takuridisz 9, Zupanisz 23, Frangosz 7, Papalexiu 6, Filipov 5. Csere: Ziszisz (liberó), Vulkidisz, Raptisz 13, Dalakurasz. Szövetségi kapitány: Dimitrisz Andreopulosz

MAGYARORSZÁG: Magyar 1, Bozóki 6, Szabó A. 14, Dávid Cs. 13, Horváth K. 3, Flachner D. 10. Csere: Bán V. (liberó), Kalmár 12, Keen. Szövetségi kapitány: Bogdan Tanase

Az eredmény alakulása. I. játszma: 3:1, 6:2, 10:4, 18:9, 22:12, 24:14. II. játszma: 1:2, 6:8, 10:12, 15:17, 19:21, 22:21, 24:22. III. játszma: 2:0, 4:7, 8:14, 14:17, 18:18, 21:23, 23:23, 23:24. IV. játszma: 2:1, 4:5, 8:6, 13:13, 20:14, 24:19

 

„Talán pont azért lesz jó a meccs, mert nincs rajtunk nyomás” – ecsetelte még kedden este, az edzésről hazamenet a buszon Horváth Kristóf, mi szólhat mellettük a görögök elleni Európa-liga-mérkőzésen.

Tényleg egész jó lett, még úgy is, hogy dőreség lenne bármit számon kérni ezen a férfi röplabda-válogatotton, hiszen ilyen-olyan okok miatt, főleg saját döntések nyomán egy csapatnyi meghatározó játékos hiányzik.

A görög szervezőknek egyébként némi „zászlóismeret” kélt el néhány perccel a kezdés előtt, mert míg a falon a megfelelő trikolór lógott, a zászlóvivő kisgyerekek kezébe bolgár nemzeti jelképet adtak. A helyi szervezők egyike azonban kisebb, lábon kihordott infarktus után néhány perc alatt megoldotta a problémát.

Ha nem is néhány, de 23 perc alatt a görög válogatott is lerendezte az első játszmát. A magyar csapat mintha pályán sem lett volna, szinte semmit sem tudott fogni az ellenfél ütéseiből, úgy meg szorossá tenni is nehéz egy játszmát, nemhogy megnyerni, ennek megfelelően gyorsan el is bukta. Bogdan Tanase szövetségi kapitány igen idegesen magyarázott a csapatnak – mint utóbb elmondta, nem azért volt pipa, mert a görögök vezettek, hanem mert a társaság amatőr hibákkal asszisztált ehhez.

A második-harmadik felvonásban viszont sokat „tisztult” a magyarok játéka. Sokkal jobban fogadott a csapat, hatékonyabban találta meg a sávokat a görög sánc mellett. A második játszmában egészen 21:19-ig vezetett, azt követően viszont megmutatkozott a rutin hiánya, avagy a szintén nem komplett, de azért jóval tapasztaltabb házigazda behúzta a szettet.

Nem úgy a harmadikat. Dávid Csanád néha extázisban tüzelte a társakat, míg a csapatkapitány Szabó Alpár pontjaival lett vezére a csapatnak.

A negyedik szettben sem zuhant meg az együttes, de összességében a gyenge nyitás megbosszulta magát, három mérkőzéslabda hárítása után szervahibával lett az ellenfélé a meccs. Mégis, nem csoda, ha a csapat egy része bosszúsan hagyta ott azt Olympiakosz csarnokát, vagy emlegette bosszantó bírói hibák miatt a challenge hiányát, mert a szettsikernél is több volt ebben.

 

Dimitrisz Andreopulosz: – Nagyon jól kezdtünk az első két játszmában, ám a harmadik szettben visszaesett a koncentrációnk. Talán azt hittük, megvan a meccs, másrészről javult a magyarok nyitása és elkezdtek remekül fogadni, ez volt a különbség az első és a harmadik játszma között. Örülünk, hogy sikerült nyernünk.

Bogdan Tanase: – A gyenge kezdés és a buta hibák után a második játszmától elkezdtünk sokkal pontosabban játszani, valamint betartani a taktikát sáncban és védekezésben, ráadásul a szerva és a blokk között is jobb lett a kapcsolat. Sajnálom a második szettet, annak a hajrájában mutatkozott meg a tapasztalat hiánya. Ugyanakkor nagyon örülök a srácok miatt, mert egyre több önbizalmat szereznek, pontról pontra magabiztosabbak.

 

A csoport másik mérkőzésén: Bosznia-Hercegoniva – Ausztria 0:3 (–12, –18, –17)

A csoport állása: 1. Ausztria 6 pont (6:1), 2. Görögország 3 (4:4), 3. MAGYARORSZÁG 3 (4:4), 4. Bosznia-Hercegovina 0 (1:6)

(Forrás: nso.hu/Roska Emese)