Sándor Renáta német, Pallag Ágnes francia bajnok!

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

Az Európa-bajnokságra készülő női válogatott két játékosa, Sándor Renáta és Pallag Ágnes is bajnoki címet szerzett német, illetve francia klubcsapatával. Előbbi ezt követően be is jelentette, hogy a hazai rendezésű nyári Európa-bajnokság után befejezi sportpályafutását.

 

Sándor Renáta csapata, az Allianz MTV Stuttgart 2–2-re állt Szakmáry Gréta klubjával, a címvédő Palmberg Schwerinnel, s a döntés a mindent eldöntő ötödik, stuttgarti találkozóra maradt. A hazaiak jól kezdtek, s már 2:0-ra is vezettek, ám a Schwerin innen is felállt, s kiegyenlítette a játszmaarányt. A döntő szett azonban a stuttgartiaké volt, így a lefújás után a magyar játékos első német bajnoki címét ünnepelhette.

A francia bajnokság döntője, amely két nyert találkozóig tartott, sokkal egyszerűbb volt a képlet, mert Pallag Ágnes csapata, az RC Cannes már az első meccsen, Nantesban is győzni tudott, így a második találkozón, hazai pályán be is biztosíthatta az aranyat, amelyet 3:1-es sikerrel meg is tett.

Visszatérve Sándor Renátához, a bajnoki cím megszerzése után nyilatkozott az MTI-nek, ahol bejelentette, hogy az Európa-bajnokság után befejezi pályafutását.

„Mentálisan és fizikálisan is elfáradtam – mondta első számú okként Sándor Renáta. – A testem már nem a régi, és nem érzek annyi örömöt a röplabdában, mint pár évvel ezelőtt, csak a pénzért pedig nem szeretném folytatni, mert számomra soha nem az volt az igazán fontos.”

A hét éve külföldön játszó röplabdázó hozzátette: nyáron még a válogatott rendelkezésére áll, így ott lesz az együttessel a május 25-én rajtoló Európa-ligában, valamint az augusztus 23-án kezdődő, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon is.

„Legjobb tudásom szerint igyekszem majd segíteni a nemzeti csapatot. Úgy gondolom, nem lehet annál szebb lezárása a karrieremnek, mint egy hazai Eb-n, magyar közönség előtt elbúcsúzni.”

A 83-szoros válogatott játékos Jászberényből induló karrierje során a BSE-vel és a Vasassal összesen négy magyar bajnoki címet és három Magyar Kupa-elsőséget ünnepelhetett. Az osztrák SVS Post Schwechat tagjaként 2012 és 2014 között két-két osztrák bajnokságot és Osztrák Kupát nyert, az elmúlt öt idényben pedig Stuttgartban röplabdázott. A német együttessel a mostani bajnoki címe mellett kétszer Német Kupát (2015, 2017), egyszer német szuperkupát (2016) nyert, és egymás után négyszer bajnoki ezüstérmet szerzett. A most zárult idényben a Bajnokok Ligájában a negyeddöntőig jutott együttesével.

Magyarországon négyszer (2009, 2010, 2013, 2015) választották meg az év legjobb női játékosának. A válogatottal ott volt a 2015-ös Európa-bajnokságon, s ugyanabban az évben Európa-ligát nyert a nemzeti csapattal. Tavaly utóbbi sorozatban ezüstérmesként zárt.