Színházi főszerepben a válogatott strandröplabdázó

Archív, Strandröplabda 2022 előttről

Nem mindennapi élményben volt része az elmúlt két évben a strandröplabda ob-n ezüstérmet szerző Szabó Dorottyának: az Átrium színházban a napokban volt a bemutatója az iráni Nassim Soleimanpour Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darabjának, amelyre a június végi grúziai Kontinentális Kupára készülő versenyző is vásárolt jegyet, de azt maga sem gondolta volna, hogy nézőből egy pillanat alatt főszereplővé válik.

 

Hogy értsük, ez egy olyan előadás, amely nem hagyományos: nincs rendezője, nincs díszlete, nincs jelmeze, nincs próbája. A főszereplő, aki játszik benne, először a színpadon kapja kezébe a szöveget, előtte nem ismerheti azt, mindössze egy előzetes instrukciólistát kap 48 órával az előadás kezdete előtt. Egy színész életében mindössze egyszer játszhatja el a darabot, s a magyarországi ősbemutatón ez Alföldi Róbert volt.

„Párommal, Bagics Bencével elég gyakran járunk színházba, és az egyik nagy kedvencem rendezőként és színészként is éppen Alföldi Róbert. Ezért is szerettem volna megnézni a darabot, de azt én sem tudtam, hogy ez egy interaktív előadás – mesélt élményeiről a nemrégiben egy ázsiai World Tour-versenyen Háfra Dominikával 9. helyet elérő válogatott versenyző. – Az instrukciók között pedig az szerepelt, hogy az első sor hármas székén ülő személynek el kell játszania egy nyuszit, ez a hely pedig történetesen éppen az enyém volt.”

Dorka a héten éppen megfázással küszködik, a hangja sem volt az igazi, de nem volt mit tenni, felment a színpadra.

„A versenyeken bikiniben mutogatom magam, és már többször is szerepeltem a televízióban, de az egészen más, ott strandröplabdázni kell, a nagy nyilvánosság előtt viszont nem igazán szeretek beszélni. Amikor felmentem a színpadra nagyon lámpalázas voltam, és szinte remegtem az izgalomtól. Szerencsére Robi nagyon jól instruált és mindent elkövetett, hogy le tudjam vetkőzni a lámpalázat, úgyhogy idővel meg is nyugodtam, és onnan kezdve már nagyon élveztem az egészet.”

Mivel nem akarjuk lelőni a darab poénját, ezért abba sem megyünk bele mélyebben, hogy milyen feladatai voltak Dorkának, de az előadás végén számos dicséretet kapott.

„Bár eléggé összefolyt az idő, összesen több, mint húsz percet szerepeltem a színpadon, de óriási élmény volt ez a számomra. Az pedig nagyon nagy megtiszteltetés, hogy éppen Alföldi Róberttel szerepelhettem együtt. Így utólag gondolkodás nélkül azonnal belevágnék újra…”

(Fotók: Mészáros Csaba)