Széles Petra búcsúmérkőzése – utoljára szerepel a Gödöllőben a 13-as mez

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

Bármennyire is hihetetlennek tűnik, de ez a nap is elérkezett: pályafutása során pénteken lép pályára utoljára Bálintné Széles Petra, azaz Petya, a Gödöllői Röplabda Club ikonja, aki immár 14 idényt húzott le a klub játékosaként. Részese volt a csapat legnagyobb sikereinek és a magyar női röplabdázás, a válogatott újbóli felemelkedésének.

 

Petra igazi sportcsaládba született, a sport szeretete már a génjeiben volt születése pillanatában is, hiszen édesanyja élvonalbeli röplabdázó, édesapja pedig válogatott magasugró volt. A röplabdázással pici gyermekként édesanyja edzésein ismerkedett meg, amikor pálya széléről nézte a gyakorlást és gyűjtötte a labdákat.

Aztán az általános iskola 5. osztályában már tevékeny részese is volt édesanyja tréningjeinek, itt tanulgatta az alapokat, majd Érsekújvári Zsuzsa néni és Juhász Zsuzsi nevelt belőle röplabdázót az Angyalföldi DRC-ben, ahol 1999 és 2005 között szerepelt, 2003-ban pedig a klub felnőttcsapatában is bemutatkozhatott.

Tehetsége már ebben az időszakban is szembeötlő volt, így a korosztályos válogatottnak is tagja lett, amellyel 2005-ben ott volt a tallini ifjúsági Európa-bajnokságon.

Ebben az évben, az ADRC kiesését követően Hollósy László győzte meg arról, hogy Gödöllőn folytassa a pályafutását. A többi pedig már történelem: a Gödöllői RC már az első évében elődöntőt játszott, a következő idényben, 2006–2007-ben pedig bejutott a bajnoki fináléba is. Ebben az esztendőben szerezte a klub az első bajnoki címét is – Petya hathatós segítségével –, miután veretlenül nyerték meg a juniorbajnokságot. Az első felnőtt bajnoki finálét pedig még további kettő (2012-ben és 2013-ban), valamint négy kupadöntő (2011, 2013, 2014, 2015) követte, az utóbbi kettőn már a csapat kapitányaként lépett pályára.

A válogatottban először Jókay Zoltán kapitánykodása alatt mutatkozott be 2012. május 25-én, Miskolcon, egy Szlovákia elleni barátságos mérkőzésen. Végül 2016-ig összesen 65 alkalommal lépett pályára címeres mezben, s részese volt a női válogatott felemelkedésének: a 2014-ben sikeres Európa-bajnoki selejtezőnek, egy évvel később pedig az Európaliga-győzelemnek, valamint a 28 év után először a kontinensbajnokságon szereplő és a csoportküzdelmekből továbbjutó csapatnak is tagja lehetett.

A center végül a 2016-os Európaliga után döntött úgy, hogy a továbbiakban már csak a gödöllői csapatra koncentrál, amelyben végül összesen 14 éven keresztül szerepelt, s nevelőegyesületén, az ADRC-n kívül mindössze ebben az egy klubban játszott, pedig sok helyre csábították az évek során.

Pénteken, a Palota elleni bajnoki találkozón pedig pontot tesz pályafutása végére, hiszen utoljára ölti magára a Gödöllői RC mezét, utoljára fut majd ki a csarnokba melegíteni és utoljára lép majd pályára bajnoki mérkőzésen.

Vele együtt a 13-as mez is búcsúzik, mert a klubvezetés döntése alapján ezt a számot többet senki sem viselheti a GRC-ben, Petyával együtt ez is visszavonul.

A találkozó facebook-eseménye ide kattintva érhető el!

 

MÁR KAPHATÓK A JEGYEK A RÖPLABDA EB-RE!

A 2019-es női röplabda Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseire ITT vásárolhatnak jegyet! A magyar válogatott mindegyik találkozóját a Papp László Sportarénában játssza.