A főtábláig jutott Lutter és Szombathelyi Ljubljanában

Archív, Strandröplabda 2022 előttről

Négy magyar páros próbált szerencsét a ljubljanai 1 csillagos World Tour-torna selejtezőjében, s közülük Lutter Eszter és Szombathelyi Szandra sikerrel is járt, miután két győzelemmel kiharcolta a főtáblára kerülést.

 

Mint korábban írtuk a nőknél magyar párharccal kezdődött a selejtező első fordulója, ugyanis Szabó Dorottya, Háfra Dominika kettős játszott a Dénesi Brigitta, Győri Panna duó ellen. Az első szettben kiélezett küzdelem folyt 18-16-ra még Győriék vezettek, de két jó megmozdulás és két hiba utána Háfra Dominikáék örülhettek a szettgyőzelemnek. A második játszmában már sokkal több hibával játszottak Dénesiék, így 2-0-s vereséget szenvedtek és búcsúztak a tornától.

Háfra/Szabó HUN [7] Dénesi/Győri HUN [10] 2-0 (21-19, 21-8)

 

A másik selejtezőn Szombathelyi és Lutter egy rutinos amerikai párossal nézett szembe. Bár ez túlzás, mert Fuller 196 cm magasságára inkább felnéztek a lányok. Magassági és tapasztalati előnyök ide vagy oda, végig fej-fej mellett haladtak a csapatok. Az első szett végén Lutter ásza és egy jó védekezés szettgyőzelmet ért. A másodikban is ugyanott folytatták, egyik csapat sem tudott ellépni a másiktól. Végig koncentráltan helyenként tetszetős játékkal egy újabb szoros játszmagyőzelemmel Szombathelyiék is a második körbe léptek.

Fuller/Melville USA [13] Lutter/Szombathelyi HUN [4] 0-2 (20-22, 19-21)

 

Ezután jöttek a férfiak, Oláh Botond és Benkő Balázs személyében. Az ellenfelük az a kanadai páros volt, akik az idei évben sok versenyen szerepelt és már a melegítésnél látszott, hogy technikás párost alkotnak. A srácok az elején kicsit visszafogottan kezdték a meccset, de ahogy egyre magabiztosabbak lettek, nagy ütésekkel, okos megoldásokkal utolérték és tapadtak ellenfelükre. A szett végén pedig a jó sáncnak és a támadásoknak köszönhetően egy szoros játszmával, de győztesen vonultak pihenőre. A második felvonás még élesebbre sikerült: 2-6-nál volt több pontos előny még az ellenfélnél, de 7-7 után már csak egy-egy pont volt ide vagy éppen oda. Jó volt látni, hogy a fiatalok figyelemmel, minimális hiba százalékkal játszottak és ők voltak, akik könnyebben értek el pontokat, a jó támadásbefejezésüknek köszönhetően. Kiélezett helyzetben is mertek taktikát váltani és ez bejött, mert 32-30 arányban megnyerték a második szettet, ezzel pedig a meccset.

Oláh/Benkő HUN [11] Keith/Rosso-Bonneau CAN [6] 2-0 (21-19, 32-30)

 

A második körben elsőként Szombathelyiék kezdtek egy fiatal szlovén páros ellenében. A játszma eleje még szoros volt, majd két pontos magyar előnnyel haladtak a csapatok. 16-14-nél azonban robbantottak Lutterék és 20-14-re alakították az állást. Ettől kicsit meg is nyugodtak és kiengedve, magukra húzták a szlovéneket. Végül 6. meccs labdát bepörgetve nyerték az első szettet. Egyébként ez a rövidzárlat nem is volt rövid, ugyanis a második szett elején 0-6-os eredményt is mutatott az eredményjelző, amit 10-16-ig tartottak is szlovének. Ezután kapcsoltak Lutterék és a támadóbb felfogás nyitásoknak köszönhetően 17-17-re hozták vissza a szettet, de ezután már nem termett számukra babér (17-21). A harmadik szettben viszont kijött a szlovének fáradsága és magabiztos magyar győzelem következett, ezzel pedig a török samsuni 5. hely után újra főtáblára kerültek a mieink.

Bevc/Kersnik SLO [12] Lutter/Szombathelyi HUN [4] 1-2 (19-21, 21-17, 10-15)

 

Szabónak és Háfrának viszont nem sikerült elérni a következő nap mérkőzéseit. A csehek ellen nem találták az ellenszert. Sajnos végig a csehek irányítottak, nem tudták átvenni a vezetést, mindig szaladtak az eredmény után. Voltak szép labdamenetek, jó megoldások, de nem tudták elbizonytalanítani az ellenfelet, akik jól olvasva a játékot elsősorban a jó védekezésüknek köszönhetően mindkét szettet magabiztosan hozták.

Háfra/Szabó HUN [7] Kotlasova/Resova CZE [2] 0-2 (16-21, 16-21)

 

A selejtező napot a férfiak zárták. Benkőék egy alapjátékban, koncentrált rutinosabb szerb páros ellen játszottak. Az első szettben ugyanazt a demonstratív támadójátékot erőltették, mint a kanadaiak ellen, de az ellenfél minimális hibával játszott. A játszma végig szoros volt és tényleg csak egy-két rutinos megoldásnak, jó nyitásnak köszönhetően tudtak a szerbek diadalmaskodni. A második szett elején meglépet ellenfelünk, de Oláh nyitássorozatának köszönhetően újra kiélezett lett a játszma. Végül sajnos két ásznak és egy blokkütésnek köszönhetően a fiúk is búcsúzni kényszerültek, de két olyan meccset játszottak, amely nüánszokon múlott, de ezekben nem mindig ők maradtak alul.

Klasnic/Plavsic SRB [3] Oláh/Benkő HUN [11] 2-0 (21-17, 21-18)

 

Lutter Eszter és Szombathelyi Szandra szombat délben az ötödik kiemelt svájci páros ellen folytatták, immár a csoportkörben. A lányok két sima szettben kikaptak, de legyőzőjük végül egészen a tornagyőzelemig menetelt. Második ellenfelük a legelőkelőbb helyre rangsorolt hazai páros volt, akik ellen sikerült megnyerni az első játszmát, azonban a szlovénok fordítottak, így a mieink végül a 13. helyen végeztek.