Kaposváron jutott döntőbe a címvédő Vegyész

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

Bejutott a férfi röplabda Extraliga fináléjába a Vegyész RC Kazincbarcika, miután az elődöntő negyedik mérkőzésén 3-1-re nyerni tudott a Fino Kaposvár vendégeként. Az NB I-ből kiesett viszont a két éve még kupagyőztes Szolnok, miután a helyosztón 3:2-re kikaptak a Dunaferr otthonában.

 

Férfi Extraliga-elődöntő, 4. mérkőzés:

Fino Kaposvár–Vegyész RC Kazincbarcika 1:3 (–18, 16, –23, –21)

Kaposvár, 500 néző. V: Halász T., Szabó P.

FINO: Horváth 2, Kalmár 2, Nagy P. 23, Bozóki 9, Nagy J. 9, Keen 4. Csere: Pápai (liberó), Bögöly 7. Vezetőedző: Demeter György.

VEGYÉSZ: Juhász 11, Szabó D. 17, Milev 12, Macko 11, Páez 2, Németh 8. Csere: Vitko (liberó), Blázsovics 3, Toronyai. Vezetőedző: Marek Kardos.

Az eredmény alakulása: I. játszma: 4:8, 9:16, 13:21. II. játszma: 6:8, 16:14, 21:15. III. játszma: 5:8, 13:16, 16:21. IV. játszma: 7:8, 14:16, 19:21.

 

Hazai pontokkal kezdődött a találkozó, majd mínusz kettőről plusz kettőre javította magát a Vegyész, elsősorban Vlado Milev két ászával és Lubos Macko centerpontjaival. Németh Szabolcs is szerzett gyorsan kettőt, a kaposváriak bele-bele hibáztak, és máris kétszer annyi volt. Horváth Kristóf három kőkemény nyitással kínálta meg Marian Vitkót, aki mindet tökéletesre játszotta be, de csak utóbbi labdamenet végén örülhetett a Kazincbarcika. Hajtott a rekordbajnok, a meccs addigi legszebb labdamenetét sikerült is megnyerni, de megint szerzett hármat a VRCK, jött is erre Demeter György második időkérése. 16:23-nál Marek Kardos döntött úgy, hogy kikéri első félpercesét, együttese pedig innen már is engedett ki (18:25).

Szépen megtelt a kaposvári csarnok, a helyiek szerint férfi mérkőzésen ilyen sokan “már régen voltak”. Azért Kazincbarcikáról is érkezett egy tucatnyi drukker, akiknek olykor sikerült hangban elnyomniuk a hazaiakat. Hatalmas blokkokat osztottak ki Mackóék a második szett elején, egy remek labdamenet végén ők örülhettek ezúttal, majd egy másikat követően is, abban Milev volt a „hős”, miután kétszer is nagyot mezőnyözött. Szabó Dávid sáncát követően hárommal ment a címvédő, de az addig jól működő fogadásba jött egy „rövidzárlat”, amiről Bozóki Bence gondoskodott, és megfordította az állást a Fino. Meglépett néggyel a hazai együttes, meg is jött a szurkolóik hangja, és egy remek hajrával villámgyorsan egyenlített a Kaposvár (25:16).

Az újabb térfélcserét követően ismét Carlos Páezék kezdtek jobban, de Nagy Péter pontjaival kapaszkodott a Somogy megyei gárda. Juhász Péter centerből többször is eredményesen támadott, olykor a blokkról dolgozva, míg a másik oldalon Bozóki kapott nagy tapsot, csapata pedig pontot. Macko jó támadása nagyon kellett, majd a szlovák center Milev visszajövő nyitásából is eredményes tudott lenni. Előbb Demeter, majd Kardos kért időt, Bögöly Gábor ütése végén pedig kettőre feljött a Kaposvár, amire a vendégek edzője időkéréssel reagált. Nagy Péter egyre csökkentette csapata hátrányát, majd Keen Cameron nyitott hosszút, Szabó Dávid pedig lezárta a mini csatát (23:25).

Kalmár Ákos nyitásaival jól kezdett a Fino, amire Szabó D., válaszolt, majd Blázsovics Péter is feliratkozott a pontszerzők közé. Fej fej mellett haladtak a csapatok, amikor először ment el kettőre a Vegyész, Demeter akkor kérte ki első idejét. Egy-két ponttal jártak ellenfelük előtt a borsodiak, és amikor már háromra duzzadt az előnyük, Demeter másodjára is magához hívta övéit. Nagy Péter ütéseivel és Pápai Péter mezőnyeivel ismét szorosabb eredményt mutatott az eredményjelző, és Kardos időt kért, hogy fújjanak egy kicsit a fiai. Juhász Bögöly ejtését húzta le, Blázsovics kiütötte a játékszert az említett kaposvári kezéről, aztán ismét Juhász volt a pontszerző. Macko Nagy Pétert hatástalanította, aztán Bozókit, ezzel döntőbe sáncolta a Vegyészt (21:25).

A Kaposvár 15 év után nem játszik bajnoki finálét.

Demeter György: – Feszülten, idegesen kezdtünk, de visszajöttünk a mérkőzésbe, és végig ott voltunk ellenfelünk mögött. Ragyogó blokkokkal nyertek a kazincbarcikaiak, mi bele-bele hibáztunk, ez pedig a vereségünkbe került, de végig küzdöttünk, és nem adtuk fel.

Marek Kardos: – Érzelmekben gazdag mérkőzés volt, amelyen sok nyitást rontottunk. Egy állásban beragadtunk a második játszmában, amelyet a Kaposvár kihasznált. Türelmesek voltunk a folytatásban, főleg blokkban és védekezésben hoztunk extrákat, de a visszatámadásaink is rendben voltak. Nehéz mérkőzés volt, de gratulálok a fiúknak, mert küzdeni tudásból ismét jelesre vizsgáztak.

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3–1 a Vegyész javára.

 

Férfi NB I, 11. helyért, 3. mérkőzés:

Dunaferr SE – Szolnoki Röplabda Klub 3:2 (–20, 18, 19, –20, 11)

Dunaújváros, 100 néző. V: Nagy L., Éri.

DUNAFERR: Iván G., Hatvany 12, Móró 12, Matyiák 13, Iván B. 8, Tomanóczy B. 10. Csere: Laczi (liberó) 1, Majoros 7, Csizmadia 4, Balázs. Vezetőedző: Tomanóczy Tibor.

SZOLNOK: Oláh 6, Csendes 6, Soyvural 2, Szabó P. 8, Gazsi 12, Boa 25. Csere: Farkas R. (liberó), Tamasi 7. Vezetőedző: Gulyás Ferenc.

Az eredmény alakulása. I. játszma: 8:5, 15:16, 19:21. II. játszma: 7:8, 16:10, 21:16. III. játszma: 5:8, 16:12, 21:18. IV. játszma: 7:8, 12:16, 17:21. V. játszma: 3:5, 9:10, 12:10.

Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–1 a Dunaferr javára.