Női elődöntő: öt szett után előnyben a Vasas

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

Bár 2-1-es hátrányban volt, végül mégis felülkerekedett a Vasas Óbuda együttese az UTE ellen a női röplabda Extraliga elődöntőjének első mérkőzésén. Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc állása ezzel 1-0 az alapszakasz-győztes piros-kékek javára. 

Jól kezdtek a vendégek, akik a találkozó előtt többször hangsúlyozták, hetek óta erre a párharcra készültek (0-3). Kostelanská indította a hazai pontgyártást, Dékány blokkjával pedig hamar egyenlített a házigazda (4-4). Mindkét együttes magas hőfokon égett, éppen ezért a szép megoldások közé jó pár technikai hiba is becsúszott. Ana Tiemi eredményes sáncával vezettek először a piros-kékek(15-14). Az alapszakasz győztese egyre jobban nyitott, és ebből egyre jobb támadásokat vezetett, amivel a szettet is sikerült megnyerni. (25-21, 1-0).
A második felvonás első három pontja megint a vendégcsapaté lett, és a folytatásban is előrébb járt az UTE. 10-14-nél már másodszor kért időt Gluszak edző, de nem változott a játék képe. Abulazimova bravúros megoldásával, illetve Török ütéseivel ugyan közelebb zárkózott a Vasas (15-18), de két újabb rontás megpecsételte a csapat sorsát. Az ötpontos hátrány túl soknak bizonyult, a lila-fehérek egyenlítettek (19-25, 1-1).
A harmadik felvonás szorosan alakult, 20-20-ról indult a hajrá, de hiába vezetett 23-22-re a hazai együttes, a ráadásban felülkerekedett az UTE. Liliom szerzett igen fontos pontot, majd az újabb részsikert is kiharcolta az UTE (24-26, 1-2).
A negyedik etap elején villámrajtot vett a Vasas, és 9-2-re, majd 13-5-re is vezetett. Ana Tiemi blokkjával megint megnyugtató volt a különbség (18-10), és ezúttal a hajrá sem tartogatott különösebb izgalmakat (25-15, 2-2).
Az ötödik, rövidített játékrész Abdulazimova pontjaival kezdődött, és a házigazda 6-0-ig meg sem állt. 8-3-nál cseréltek térfelet a küzdő felek, Török ászával pedig már belátható közelségbe került a győzelem (10-4). A Vasas Dékány pontjával nyerte meg a több mint kétórás mérkőzést, és került előnybe az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcban (15-5, 3-2). Folytatás szombaton a Megyeri úton – írta a Vasas internetes oldala

EXTRALIGA, ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Vasas Óbuda – UTE 3-2 (21, -19, -24, 15, 5)
Folyondár utca, 400 néző. Vezette: Mezőffy, Horváth M.
Vasas: Ana Tiemi 6, Török 16, da Silva 8, Kostelanská 14, Dékány 15, Abdulazimova 18. Csere: Bozicevic (liberó), Mihály. Vezetőedző: Jakub Głuszak
UTE: Fortuna 10, Paradzik 7, Crittenden 18, Bokorné 14, Carabali 6, Bagyinka 3. Csere: Koszjak (liberó), Bleicher R. 1, Valdez 4, Nagy V. 2, Kovács L. Vezetőedző: Kántor Sándor.

Jakub Gluszak: – Tudtam, hogy ilyen nehéz meccset vívunk majd, hiszen a rájátszás tényleg más, mint az alapszakasz, ráadásul az elődöntő első mérkőzésén mindenki idegesebb. Talán emiatt is követtünk el több hibát az első három játszmában, de aztán a mi játékunkat kezdtük el játszani, irányítottuk a meccset, agresszívabbak lettünk és feljavult a védekezésünk, úgy érzem, mindez volt a győzelem kulcsa.

Kántor Sándor: – Több volt ebben a mérkőzésben, már csak azért is, mert ha elhisszük, hogy le tudjuk győzni a Vasast, az nagy löketet ad a csapatnak. A Vasas jól játszott, de a kritikus pontokban, amelyekben nekünk kellett volna türelmesnek és agresszívnak lenni, a potyalabdákat beütni, nem voltunk eléggé koncentráltak.