Már a döntő a tét a BRSE és az olasz Busto CEV Kupa párharcában

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

2017 után ismét összecsap egymással a Swietelsky-Békéscsaba és a Busto Arsizio együttese a CEV Kupában. Két évvel ezelőtt, a legjobb nyolc között, idén azonban már a legjobb négy között néz farkasszemet a két gárda a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban. A találkozó kedden 18 órakor kezdődik.

A BRSE a francia Saint Raphael Var VB elleni, idegenbeli diadalnak köszönhetően bejutott a CEV Kupa elődöntőjébe. Ez a klub eddigi történetének legnagyobb, és magyar együttesnek is utoljára 23 éve sikerült ez a nagy nemzetközi bravúr. Európa második számú kupasorozatában már csak négy csapat maradt állva, Romániából a CSM Volei Alba Blaj és a Stiinta Bacau, Olaszországból a Yamamay e-work Busto Arsizio és Magyarországról a Swietelsky-Békéscsaba.

A BRSE következő ellenfele az Coppa Italia A1 négyes döntőjéig menetelő olasz Busto Arsizio együttese lesz. Az olasz sztárcsapat a francia ASPTT Mulhouse VB gárdáját búcsúztatta a kupasorozat negyeddöntőjében. Azt a francia topcsapatot, amely a Fatum Nyíregyházát ejtette ki a legjobb 16 között.

A Busto kerete remek elegyet alkot a többségben fiatal, tehetséges és feltörekvő olasz korosztályos és felnőtt válogatott játékosok, valamint a komoly nemzetközi tapasztalattal bíró sztárok között. Ez utóbbi kaliberű játékos például a 31 éves libero, Giulia Leonardi, akit a szakemberek a világ egyik legjobbjának tartanak posztján. A keretben belga és holland válogatott játékosok is szerepelnek, akik a kontinens élvonalához tartoznak.

A párharc első találkozója előtt az olaszok klubmenedzsere, Enzo Barbaro nyilatkozott a BRSE honlapján korábbi viharsarki élményéről.

Nagyon jó érzés, hogy újra itt lehetünk, hiszen amikor 2017-ben itt voltunk akkor sok szép emléket szereztünk és nem csupán a röplabda mérkőzés által. A békéscsabaiak nagyon vendégszeretőek voltak akkor is, a klub vezetőivel rendkívül jó kapcsolatot sikerült kiépítenem nekem és az egyesületünknek is. Hogy az akkori mérkőzésről is beszéljek, természetesen pozitív volt, hogy 3:1-re győztünk a Békéscsaba ellen, de mégsem az volt a legfontosabb, hanem valóban azok a kapcsolatok, amelyeket itt tartózkodásunk alatt kiépítettünk, hiszen az hosszú távon megmaradt számunkra. Két évvel ezelőtt kettős győzelemmel harcoltuk ki csabaiak ellen a továbbjutást, azonban annak ellenére, hogy legyőztük őket, végig támogattak minket a sorozat hátralévő mérkőzésein. A Dinamo Kazany ellen vívtuk a CEV Kupa döntőjét, és a békéscsabai vezetőség a helyszínről tekintette meg a mérkőzést. Hasonlóan innovatív a gondolkodásunk, a mai napig folyamatosan kapcsolatban van egymással a két klub. Egyeztetünk marketing és menedzsment kérdésekben, valamint az átigazolási piac vonatkozásában is. Mi minden évben hasonló elvek alapján gondolkozunk a játékosállományunk tekintetében, hiszen a magyarországi csapatokhoz képest többet tudunk játékos igazolásra fordítani, de olaszországi viszonylatban nem rendelkezünk nagy büdzsével. Természetesen szeretnénk a CEV Kupa döntőjéig menetelni, és ha már ott vagyunk, akkor meg is nyerni azt. Biztos vagyok benne, hogy jó mérkőzés előtt állunk, de nem szabad elfelejtenünk, hogy ez csupán a párharc első találkozója lesz, és akárhogy alakul a találkozó eredménye, egyik csapat sem dőlhet hátra, hiszen a visszavágón fog kiderülni, hogy ki jut a fináléba.”