Ifjúsági Olimpia: irány Buenos Aires!

Archív, Strandröplabda 2022 előttről

Mindenképpen továbbjutna a csoportból a Hajós Artúr, Stréli Bence páros Buenos Airesben, az ifjúsági olimpián. A felnőttek között bajnok páros edzője, Buday Balázs szerint nagyon várják már a soha vissza nem térő lehetőséget.

Élete talán legnagyobb kalandjára készül Hajós Artúr és Stréli Bence, a felnőttek között magyar bajnok strandröplabda-páros, hiszen szombaton kezdődik az ifjúsági olimpia Buenos Airesben. A fiatalok és edzőjük, Buday Balázs kedden kelnek útra, madridi átszállással jutnak el az argentin fővárosba. „Hosszú idényt követően jön az év kiemelkedően fontos versenye – kezdte a tréner. – Márciusban, alanyai edzőtáborral indult az évad, többször Csehországban versenyeztünk, a hazai viadalokon szerepeltünk, felnőtt World Tour-versenyeken indultunk. Sokat gyakoroltak a srácok, de mostanra veszítettek az izommenyiségből, ezért az ifjúsági olimpia előtt a kondicionális edzésekre helyeztük a hangsúlyt, illetve fontos volt, hogy a mentálisan is felfrissüljenek.” Évtizedek óta nem jutott el hazánk csapata az ötkarikás játékokra, így óriási tett, hogy a Strandröplabdázásért SE fiataljai kivívták a szereplést.

„Amikor tavaly, az első kvalifikációs tornán nézegettük a sorsolást, még nagyon távolinak tűnt az egész, sokkal nagyobb röplabda-hagyományokkal bíró országok képviselő ellen küzdöttünk – folytatta Buday Balázs. – Mindannyian érezzük, milyen különleges az ifjúsági olimpiai indulás, az eskütétel is felemelő volt. Vannak korosztályok, amelyeknek eleve esélyük sincs eljutni a korosztályos játékokra, de a többieknek is csak egy lehetőségük van, nem úgy, mint a nagyoknál. Felnőttként több olimpiára is kvalifikálhat a sportol, ifjúságiként csak egyre. Nagyon jelentős esemény ez nekünk, ez kellő motiváció a srácoknak, hogy jó eredményt érjenek el.” S hogy mi lenne a jó eredmény? A 32 egység közül a 25. helyen emelték ki a Hajós, Stréli párost. Európa rendkívül erős, de a többi kontinens képviselője ellen sem lesz egyszerű dolguk a magyar bajnokoknak. A lebonyolítás szerint a négycsapatos csoportokból az utolsó kiesik, a csoportelső automatikusan a legjobb 16 közé kerül, míg a 2. és 3. helyezett játszik a nyolcaddöntőért.

„Mindenképpen célunk, hogy a csoportból továbbjussunk, a 16-ba kerülés nagyszerű lenne, a nyolc közé kerülés pedig már az álom kategória” – beszélt a tervekről Buday, aki kiemelte, sok tényezőn múlik az eredmény. A múlt hét második felében például Csehországban edzettek a szintén az ifjúsági olimpiára készülő párossal, ám az első nap Artúrnak elütötték az ujját, amelynek még teljesen rendbe kell jönnie. Kihívást jelent majd, hogy másfél órányi transzferútra található a szállás a röplabdapályától, azaz, „nem úgy lesz, hogy kiugrunk edzeni, aztán hazatérünk ebédelni, és pihenünk”.