Esküt tettek az ifjúsági olimpikonok

Archív, Strandröplabda 2022 előttről

A MOM Kulturális Központban ma ünnepélyes keretek között letette az esküt az argentínai Buaneos Airesben, október 6-án kezdődő III. nyári ifjúsági olimpiai játékokra utazó magyar csapat. A 79 magyar versenyző között ott volt a strandröplabdázó Hajós Artúr és Stréli Bence, valamint edzőjük, Buday Balázs is.

 

„Ez a verseny egy emberarcú esemény, amelyről sok olyan sallangot, giccset, luxust leválasztanak, ami az olimpiának része. Biztos vagyok benne, hogy ez életetek egyik nagy élménye lesz, egy igazi dzsemborira számítsatok” – mondta a sportolóknak Kulcsár Krisztán, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. A MOB elnöke tisztes helytállást vár a népes magyar delegációtól, amely az egyik legnagyobb a résztvevők között.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kiemelte, hogy a tehetséges fiataloknak, a következő évtizedek reménységeinek szorgalmából, kitartásából mindenki sokat tud meríteni. „Az ifjúsági olimpiai játékok nagy élmény, kulturális találkozó, egyben új karrierek első állomása, a jövő bajnokainak kibontakozási lehetősége” – tette hozzá.

A harmadik nyári ifjúsági olimpián 32 sportág 283 versenyszámában hirdetnek győztest, a szervezők mintegy 4000 sportolót, sportvezetőt várnak. A 79 fős magyar sportolói csapatnak a 2 strandröplabdázón kívül 16 atléta, 2 birkózó, 1 breaktáncos, 2 cselgáncsozó, 4 kajak-kenuzó, 1 karatéka, 4 kerékpározó, 4 kosárlabdázó, 1 lovas, 1 ökölvívó, 2 öttusázó, 1 sportlövő, 18 strandkézilabdázó, 2 súlyemelő, 2 tollaslabdázó, 2 tornász, 2 triatlonista, 8 úszó és 4 vívó még a tagja.

Hajós Artúr és Stréli Bence révén magyar röplabdázók először vehetnek részt az ifjúsági játékokon, a felnőttek között legutóbb 1980-ban a női válogatottunk szerepelt ötkarikás seregszemlén. Párosunk az idei, kínai U19-es világbajnokságon a 9. helyen végzett, s bízunk benne, hogy Buenos Airesben még ezt is felül tudják múlni. Az argentin fővárosban 32-32 páros méri majd össze erejét, a négyes csoportokból az első három továbbjut – a csoportgyőztesek egyből a nyolcaddöntőbe, a másodikak és a harmadikak keresztjáték során meccselnek a 16 közé kerülésért – s innentől kezdve egyenes kieséses rendszerben zajlanak majd a küzdelmek.