Női ülőröplabda-válogatott: irány a világbajnokság!

Archív, Ülőröplabda 2022 előttről

Immár hivatalossá vált, hogy a magyar női ülőröplabda válogatott kijutott a július 15-én kezdődő hollandiai világbajnokságra. Az örömteli hírről Raska Gyula szövetségi kapitányt kérdeztük.

 

– Óriási öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a csapat életében először, részt vehet az egyik legrangosabb világeseményen. Ebben persze a játékosok keze is jócskán benne van, hiszen a kongói válogatott visszalépése után, a világranglistán elfoglalt előkelő helyezés miatt kapták a lehetőséget, amit a sikeres elmúlt évi szereplésén köszönhet a csapat.

– Hogy telik a rövid, két hónapos felkészülési időszak?

– Heti öt edzéssel készülünk, amiből négy labdás, és egy súlyzós kondicionáló tréning szerepel. Ezen kívül két hosszabb edzőtábort is tervezünk a vb kezdetéig.

– Milyen esélyekkel vágunk neki a tornának?

– A világ legjobb 16 csapata között szerepelhetünk, ahol már nincsenek gyenge ellenfelek. A novemberi Eb után négy kezdő játékosunk fordított hátat a sportágnak. Ettől függetlenül kijelenthető, hogy nem gyengült a csapat. Rendkívül jó a csapategység és a hangulat a lányoknál, ami csapatsportban fél siker. Nagyon elszánt mindenki és egy kivételes lehetőségként élik meg a szereplést. Nincs nyomás, eredménykényszer, így bármi előfordulhat. Tanulni akarunk és tapasztalatot szeretnénk szerezni. Olyan csapatok ellen játszhatunk, akiket eddig csak tátott szájjal csodáltunk valamilyen tv csatornán.

– Mit lehet tudni a rendezésről, helyszínről?

– Hollandia négy nagyvárosában lesznek a selejtezők, a helyosztókat és döntőket Rotterdamban rendezik. 16 női és 16 férfiválogatott vesz részt a minden szempontból rendhagyónak mondható a vb-n. A meccsek helyszínei különböző közterületek és közintézmények, például színház, pláza, satöbbi, ami nagy áttörést jelenthet nézőszám tekintetében is. A hollandoknál nagy hagyománya van az ülőröplabdának, őket tekintjük a sportág elindítójának. Biztos mindent megtesznek a tökéletes rendezés érdekében.

Végezetül szeretném megköszönni a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Röplabda Szövetség összefogását, hogy ott lehetünk ezen a fontos eseményen.