Kilencedik helyen zárták párosaink a wagraini kalandot

Archív, Strandröplabda 2022 előttről

A nyolcaddöntő jelentette a végállomást a magyar versenyzők számára az ausztriai Wagrainban zajló első hóröplabda Európa-bajnokságon. A férfiaknál Bán Viktort (Pénzügyőr) és Soós Izsákot (Penta Gödöllői RC) egy szlovén, Győri Pannát és Lutter Esztert (Penta Gödöllői RC) egy litván duó búcsúztatta, így végül a mieink két 9. helyezést szereztek, ami azonban a szakág jelenlegi helyzetét tekintve remek bemutatkozás és komoly teljesítmény.

A pénteki zimankó után szombaton verőfényes napsütés fogadta férfi párosunkat, amely befejező csoportmérkőzésén az egy olimpikonnal felálló osztrákok ellen léptek pályára, és sajnos magabiztosan legyőzték a mieinket. Igaz, komolyabb tétje a mieink számára sem volt a meccsnek, hiszen a továbbjutás megvolt. Ráadásul a nyolcaddöntő sorsolásánál a fiúk elkerülték a legerősebb ellenfeleket, igaz ehhez azért kellett némi szerencse (és a versenybizottság hanyagsága) is, ugyanis eredetileg az egyik legerősebb orosz pároshoz sorsolták őket, azonban a szervezők az egyik kettőst tévedésből rossz kalapba tették és így meg kellett ismételni az egész procedúrát.

Végül egy szlovén kettőshöz lettek kisorsolva a mieink, akik azért mindenképpen könnyebb ellenfélnek tűntek. Könnyebbnek, de nem könnyűnek: bár a magyar fiúk az első játszmában többször is vezettek, és végig partiban voltak, sajnos három szervát is elhibáztak, ez pedig megpecsételte a sorsukat. Ráadásul szerencséjük sem volt: a második szett első labdamenete óriási küzdelmet hozott, Bán Viktor többször is óriási bravúrral mentett, de végül ezt a pontot is a szlovénok szerezték meg. Ez elég sokat kivett a fiúkból – ráadásul Soós Izsákot egy ujjsérülés is hátráltatta –, akik hiába kértek időt, meglépett az ellenfél és ezt a hátrányt a későbbiekben már nem sikerült ledolgozniuk, így győztek a szlovénok, a mieink pedig a kilencedik helyen végeztek.

A lányok eközben egy nagyon erős litván párossal mérkőztek, akik a nyári siófoki szatellit-tornán is részt vettek, s ott a mieink közül Szabó Dorottyát és Tóth Esztert győzték le. Bár a mieink mindent elkövettek, a mérkőzés elején vezettek is és összességében szépen helyt álltak, nem sikerült a visszavágás, így Győri Panni és Lutter Eszter is – a fiúkhoz hasonlóan – a 9. helyen zárt.

A két Európa-bajnoki 9. helyezés a strand(és hó)röplabda jelenlegi hazai helyzetében mindenképpen remek eredménynek számít, különösen annak tükrében, hogy a horvátok, az olaszok, és a három párossal induló románok például még a csoportkört sem élték túl, de olyan nemzetek sem tudtak a mieinknél jobb eredményt felmutatni, mint a lengyelek, a szlovákok, a norvégok, a görögök és az ukránok. Sokkal jobban a házigazda osztrákok sem szerepeltek: hat párosuknak a fele már a csoportkörben elvérzett, a négybe pedig egyiknek sem sikerült bejutnia.

A nőknél a mieinket búcsúztató litvánok viszont meg sem álltak az elődöntőig, miután a következő fordulóban saját honfitársaikat győzték le kétszer 11:6-ra (ebből is látszik, hogy ennek a duónak csoportgyőztesnek kellett volna lennie, és akkor nem kerülhettek volna össze a mieinkkel, akik szerencsésebb sorsolás esetén simán továbbjuthattak volna a következő fordulóba). Rajtuk kívül egy orosz, egy lett és egy török duó került még a négy közé (a ranglistavezető csehek viszont kipottyantak), míg a férfiaknál két orosz páros mellett egy litván és egy német küzd majd az érmekért.

A magyar párosok mérkőzései, férfiak:
Soós/Bán
(11. kiemelt) – Smahel/Kollar (szlovák, 19.) 2:0 (11:8, 11:8)
Huber/Streitfellner (osztrák, 6.) – Soós/Bán 2:0 (11:3, 11:6)
A magyar páros másodikként jutott tovább.
Nyolcaddöntő:
Bozenk/Bahc (szlovén, 12.) – Soós/Bán 2:0 (11:8, 11:6)
Nők:
Lutter/Győri
(12.) – Boriszenko/Dovgopol (ukrán, 20.) 2:0 (11:9, 11:8)
Klopf/Mair (osztrák, 5.) – Lutter/Győri 2:0 (11:9, 11:9)
A magyar páros csoportgyőztesként jutott tovább.
Nyolcaddöntő:
Lutter/Győri
– Dumbauskaite/Povilaityte (litván, 17.) 0:2 (6:11, 6:11)