Parádésra sikerült a főpróba a hóröplabda Eb-re

Archív, Strandröplabda 2022 előttről

Remekül szerepelt és negyedik helyen végzett a hétvégi szlovéniai hóröplabda Európa Tour-versenyen a magyar bajnok Bán Viktor (Pénzügyőr) és Soós Izsák (Penta Gödöllői RC), akik számára ez volt a főpróba a március 23-25-i, ausztriai hóröplabda Európa-bajnokság előtt.

 

Bár az előző idényben mindkét magyar fiú szerepelt már nemzetközi hóröplabda-versenyen, igazából nem lehetett előzetesen felmérni az esélyeket, hiszen a szakág első Európa-bajnoksága azért alaposan megmozgatta a nemzetközi mezőnyt.

„A torna remek felkészülési lehetőség volt két hét múlva esedékes történelmi hóröplabda Európa-bajnokságra – mondta el ezzel kapcsolatban Soós Izsák, aki az idei bajnoki címe mellett 2015-ben strandon is ob-győztes volt. – Ennek megfelelően számos, már az Eb-re kvalifikált csapat indult a versenyen, köztük jónéhány World Tour-os strandröplabdázóval és olimpikonnal, mint például az osztrák Alexander Huber, az orosz Ruszlan Bikanov és Makszim Hudjakov, vagy a német Jonas Schröder.”

 

Az idei magyar bajnok páros szombaton mindhárom mérkőzését megnyerte Kranjska Gorában, ahol először egy osztrák párost győztek le két szettben, majd a harmadik helyen kiemelt lengyel duót háromban. A harmadik fordulóban ismét egy lengyel páros került az útjukba, akiket két sima szettben vertek, s már a legjobb hat között várták a vasárnapi folytatást.

„Bár az időjárás-viszonyok nem voltak a legkedvezőbbek (esős, szeles), a szervezés és a pályák minősége optimális volt. A hangulatot az állandó DJ, és konferanszié szolgáltatta, valamint a rengeteg néző, akik a sípályák alján érdeklődtek az új sportág iránt. A megfelelő felkészülésben mindkettőnket betegség hátráltatott, szinte csak az utolsó héten tudtunk együtt mozogni. Ennek ellenére nagyon jól kezdtük a tornát, Viktor óriási formát hozott védekezésben, én blokkban igyekeztem hozzátenni a sikerhez, illetve a stabil side-out játékunknak köszönhetően partiban tudtunk lenni a legmagasabb kiemeltekkel szemben is, és némi szerencsének is köszönhetően a utolsó játékrészekben néhány extra megoldással a magunk javára tudtuk fordítani a meccseket az első játéknapon.”

 

A vasárnapi negyedik fordulóban, a második helyen kiemelt lengyel páros már túl nagy falatnak bizonyult, két szoros játszmában szenvedtek vereséget, a vigaszágon azonban egy német duó ellen így is sikerült kiharcolni a négy közé kerülést.

„A második napon még rosszabb időjárási körülmények között (erősödött a szél és hidegebb is volt) jól kezdtünk a lengyelek ellen, de két szoros szettben így is alul maradtunk, így a vigaszágról kellett kiharcolni a négybe kerülést. Ezt a németek második számú párosa ellen óriási csatában sikerült véghez vinni. A második harakiri szettben rossz bírói ítéletnek is köszönhetően elvesztett szett után mindenki azt hitte, hogy esélytelenek vagyunk a németekkel szemben a döntő szettbe. Mégis nagy akaraterővel, és stabil megoldásokkal partiban tudtunk maradni a szett végéig, és Viktor pár újabb extra védekezését vagy második érintésből vagy Viktort kiszolgálva egyből értékesíteni tudtuk a pontokat. Hasonlóan a szombati napon 4 meccslabdáról megfordított 3. kiemelt lengyelek elleni meccsünkhöz, itt is a sírból tudtuk visszahozni a meccset.”

 

Sajnos az elődöntőben így az első helyen kiemelt oroszokkal kerültek össze, akiktől vereséget szenvedtek, csakúgy, mint a bronzmeccsen ugyanattól a lengyel párostól, amellyel reggel is találkoztak. A páros így is az eddigi legjobb magyar szereplést produkálva a negyedik helyen végzett, nem mellesleg az eddigi 55 pontjukhoz újabb száz ranglistapontot gyűjtöttek.

„Bár a legjobb négy között az első kiemelt oroszok és második kiemelt lengyelek ellen már nem termett babér számunkra, ez a tartás és stabil, koncentrált játék abszolút önbizalmat adhat a Wagrainban megrendezésre kerülő I. Hóröplabda Európa-bajnokságon való jó szereplésünkhöz. Szeretnénk külön megköszönni az MRSZ-nek a támogatást, és hogy megszervezték a versenyre való kiutazásunkat és a szállásunkat, ami remek volt, nagyon kedves vendéglátással, és szintén könnyítette a versenynapokra való felkészülést.

A mostani hétvégén az olaszországi Kronplatzban rendeznek Európa Tour-versenyt, ahol a Gödöllői RC női bajnok párosa, Győri Panna és Lutter Eszter tart majd Eb-főpróbát.

 

HÓRÖPLABDA EURÓPA TOUR (KRANJSKA GORA, SZLOVÉNIA)
1. Becker/Schröder (német, 21. kiemelt)
2. Bikanov/Hudjakov (orosz, 1.)
3. Matyja/Janiak (lengyel, 2.)
4. Soós/Bán (magyar, 14.)

A magyar páros mérkőzései
1. forduló: – Kattner/Seiser (osztrák, 19.) 2:0 (7, 5)
2. forduló: – Groszek/Szczepanik (lengyel, 3.) 2:1 (8, -7, 12)
3. forduló: – Hasiak/Szymański (lengyel, 11.) 2:0 (5, 3)
4. forduló: – Matyja/Janiak (lengyel, 2.) 0:2 (-9, -8)
Vigaszág: – Kliche/Richter-Darge (német, 16.) 2:1 (2, -9, 12)
Elődöntő: – Bikanov/Hudjakov (orosz, 1.) 0:2 (-5, -5)
A 3. helyért: – Matyja/Janiak (lengyel, 2.) 0:2 (-7, -7)