Bán Viktor és Soós Izsák lettek a hóröplabda első királyai

Archív, Strandröplabda 2022 előttről

Lezajlott Eplényben a hóröplabda országos bajnokság első napja, amelyen a férfiak mérték össze erejüket. Festői környezetben – eplényi síaréna felvonója mellett lettek elhelyezve a pályák, így tulajdonképpen több ezren látták a premiert –, a körülményekhez képest jól megszervezett versenyen debütált Magyarországon a sportág.

Végül kilenc páros indult a versenyen, akik közül az egyik ágon a Bán Viktor/Soós Izsák és a Molnár Zoltán/Pető Levente, a másikon pedig Pordán Áron/Szabó Gábor, illetve Jahn Péter/Molnár István párosok vívták az elődöntőt. Az előbbiek csatájában a 2015-ben strandröplabda-bajnoki címet szerző Soós Izsák, illetve a tavaly két ob-fordulót is megnyerő Bán Viktor diadalmaskodott, a másikban a korábbi egyetemi bajnok Pordán Áron, illetve jelenlegi párja, Szabó Gábor győzött három játszmában Jahn Péter és a 2016-ban éppen Soós Izsákkal strandröpi ob-bronzot szerző Molnár István ellenében.

Az éremcsaták előtt még egy gálamérkőzésre is sor került, ahol az utánpótlás ob-n résztvevő játékosok mellett Ludvig Zsolt MRSZ-főtitkár, Bánki Ágnes strand-és szabadidős röplabda bizottsági elnök, valamint illusztris személyiségként Verrasztó Dávid, többszörös Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes úszó vett részt.

A bronzcsata némi meglepetést hozott, mert hiába vezettek az első játszma után Molnár Istvánék, s hiába volt a harmadik szettben négy mérkőzéslabdájuk is sorozatban (10:6), a TFSE vezetőedzője (akire még szombaton egy bajnoki mérkőzés is várt Szombathelyen) és párja nem tudott élni ezekkel, Molnár Zoltán és Pető Levente élt a lehetőséggel, és a maga javára fordította a találkozót.

A döntő is meglepetéssel kezdődött, mert hiába vettek villámrajtot Bán Viktorék, gyorsan utolérték őket Pordánék és állva is hagyták őket és simán 11:6-ra nyerték a finálé első felvonását. A másodikban is Soósék kezdtek jobban, de a játszma közepén megint egál volt az állás. A hajrá most azonban az esélyesebb párosnak sikerült jobban, az más kérdés, hogy két játszmalabdát is elszúrtak, így aztán 10:9-re feljött az ellenfél, amikor végül sikerült feltenni az i-re a pontot. A döntő szett aztán már Bánék szája íze szerint alakult, 10:7 után pedig az első meccslabdát kihasználva szerezték meg a bajnoki címet és az ezzel járó indulási jogot a márciusi, ausztriai Európa-bajnokságon.

A győztes pont:

https://www.facebook.com/agnes.banki.9/videos/1550975734940238/

„Nagyon izgalmas volt a döntő, megjártuk a poklot és a mennyet is – mondta el a finálé után Soós Izsák, aki jelenleg az egyetlen, aki strandon és hóröplabdában is szerzett már bajnoki címet –, nem igazán tudtam rendesen kitámasztani és elrugaszkodni ebben a hóban. De szerencsére így is sikerült győznünk, úgyhogy készülünk az Európa-bajnokságra.”

Bán Viktor sokkal nyugodtabban és mosolygósabban értékelte a sikert: „Nagyon jól játszott ellenfelünk, így izgalmas és fordulatos mérkőzést láthattak a nézők és mindenki jól szórakozott. Persze a legfontosabb, hogy a miénk lett a bajnoki cím, bízom benne, hogy ezek után teremklubom, a Pénzügyőr az Eb-re is el fog engedni.”

A férfiakkal együtt az U16-os fiúk és lányok is a bajnoki címért küzdöttek. Előbbieknél a Sándor/Suba (Pénzügyőr) duó győzött a döntőben a Berecz/Kispál (Pénzügyőr) páros ellenében, míg utóbbiaknál a Bátori/Gubik (Beachsport) kettős diadalmaskodott, megelőzve a Bánki/Stankovics (Beachsport) és a Czeilinger/Örményi (Strandröplabdázásért SE) párosokat.

A férfi ob-döntő végeredménye:
1. Bán Viktor (Pénzügyőr), Soós Izsák (Gödöllői RC)
2. Pordán Áron, Szabó Gábor (Nyugat-Balatoni RSE)
3. Molnár Zoltán, Pető Levente (Gödöllői RC)
4. Jahn Péter, Molnár István (Kispest SE)
5. Mike Szabolcs, Zsembrovszky Dávid (Kispest SE)
5. Kovács Boldizsár, Lukács Róbert (Gödöllői RC)
5. Hajós Artúr, Stréli Bence (Strandröplabdázásért SE)
5. Decker Benjámin, Zsubori Barnabás (Strandsport SE)
9. Marton Tamás (Gödöllői RC), Molnár Gábor (Pénzügyőr)