Ülőröplabda Eb: Két vereség kedden, de micsoda különbség!

Archív, Ülőröplabda 2022 előttről

A horvátországi Porecben zajló ülőröplabda Európa-bajnokság második napján mindkét válogatottunk vereséget szenvedett, azonban míg a fiúk simán kikaptak a legutóbbi kilenc Eb-t megnyerő bosnyákoktól, addig a lányokat csak a döntő szettben tudták legyőzni a finnek. A vereségtől függetlenül a mieink már bejutottak a legjobb hat közé.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, POREC (HORVÁTORSZÁG), NŐI CSOPORTMÉRKŐZÉS:
Magyarország – Finnország 2:3 (–22, –18, 19, 23, –8)
Magyarország: Werkman 24, Nebehaj 5, Kovács A. 8, Szabóné Sipos 3, Molnár 3, Juhász 5. Csere: Szilágyi 3, Szabó É., Szabó Z., Szűcs. Szövetségi kapitány: Raska Gyula.

Finnország: Sariluoto 15, Jäätteenmäki 16, Halme 1, Haaranen 10, Pakarinen 11, Husso 15. Csere: Kuisma, Möller 2.

Az első játszma forgatókönyve hasonló volt a tegnapiéhoz: a mieink négy-öt pontos előnyre tettek szert, s 20:15-re is vezettek, de ekkor beragadtak egy állásba, a finnek sorozatban kilenc pontot csináltak és végül 25:22-re nyerték a szettet. A másodikban 18:18-ig haladt fej fej mellett a két csapat, ezt követően azonban már csak az ellenfél ért el pontot (18:25).

A mieink azonban nem adták fel, a harmadik szettben 14:14 után sikerült meglépniük, s ezúttal izgalommentes végjátékban szépítettek (25:19), majd a negyedikben egyenlítettek is. Ekkor is nagyon szoros volt a játszma, s 23:22-re még a finnek vezettek, ám sorozatban három ponttal a mieink fordítottak (25:23).

Sajnos ezzel egy kicsit le is ültek a mieink, a döntő játszmában 8:1-es finn vezetésénél cseréltek térfelet a csapatok, s innen már nem sikerült a fordítás. A mérkőzés legeredményesebb játékosa Werkman Viktória lett 24 ponttal.

Raska Gyula: Nem a legjobban indult a meccs számunkra, mert nem játszottunk elég türelmesen és rengeteg nyitást rontottunk. Majd 2:0 után óriási akarattal és lelkesedéssel visszajöttünk a meccsbe. Ekkor nagyon összeszedett volt a csapat. Sajnos az ötödik szettre elfogytunk fejben, ennek köszönhetően nem tudtuk pontosan bejátszani az ellenfél nyitásait, így elmaradt a bravúr. Gratulálok a csapatnak hatalmasat küzdöttek.

A mieink szerdán Szlovéniával meccselnek, akik 3:0-ra legyőzték a házigazda horvátokat, ez viszont egyben azt is jelenti, hogy válogatottunk már matematikailag is továbbjutott csoportjából az első hat közé, ami a csapatunk eddigi legjobb Eb-helyezése.

A csoport állása: 1. Finnország 4 pont (6:2), 2. Magyarország 3 (5:4), 3. Szlovénia 3 (3:3), 4. Horvátország 2 (1:6)

 

FÉRFI CSOPORTMÉRKŐZÉS:
Magyarország – Bosznia-Hercegovina 0:3 (–6, –13, –13)

Magyarország: Veleg 3, Gergencsik 1, Domina 5, Peres 2, Kertész 3, Mányák 4. Csere: Bernáth, Zarándi. Szövetségi kapitány: Jerome Dumas.

Bosznia: Manko 10, Medic 8, Duran 5, Hamzic 7, Alibasic 10, Delalic 4. Csere: Godinjak 2, Sehic 1, Kesmer, Cancar 3, Kadric 1, Jusufovic 1

Ahogyan az várható is volt, férfiválogatottunk Szerbia után a címvédő bosnyák válogatottól is sima vereséget szenvedett. Mivel a csoport másik mérkőzésén a szerbek legyőzték Grúziát, így már az is eldőlt, hogy a mieink, a szerdai Grúzia elleni mérkőzés eredményétől függetlenül nem juthatnak tovább a negyeddöntőbe, hanem csütörtöktől a 9-13. helyért folytatják a küzdelmeket. Persze a Grúzia elleni meccsnek így is van tétje, hiszen annak az eredményét viszik tovább a csapatok az alsóházba.

Jerome Dumas: – A világ legjobb csapata ellen játszottunk, tisztes helytállás volt a cél, amit a fiúk maximálisan teljesítettek. Azt gondolom, hogy a péntek-szombati helyosztókra egyre jobban összecsiszolódik a csapat. A megújult válogatottunk hozza az elvárt teljesítményt.

A csoport állása: 1. Bosznia-Hercegovina 4 pont (6:0), 2. Szerbia 4 (6:0), 3. Grúzia 2 (0:6), 4. Magyarország 2 (0:6)