Ludvig Zsolt nyilatkozott az Eb-rendezésről

Archív, Egyéb 2022 előttről

Mint arról már beszámoltunk, Magyarország társrendezőként házigazdája lesz majd a 2019-es felnőtt női Európa-bajnokságnak. A döntés előkészületeiről, hátteréről és a további lépésekről a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára, Ludvig Zsolt nyilatkozott honlapunknak.

„Történelmi, sportdiplomáciai siker ez, amely nagyrészt annak is köszönhető, hogy megnőtt az eredményessége női válogatottunknak, hiszen immár sorozatban másodszor tudtunk kvalifikálni az Európa-bajnokság döntőjébe, és én azt gondolom, hogy amikor jött a felkérés a társrendezésre, az már ezeknek az eredményeknek is szólt.

Maga a felkérés többször is napirenden volt, többször is tárgyalt már róla az MRSZ elnöksége. A végső szót, itt Krakkóban kellett kimondani, s a feltételek megismerése után az elnökség úgy döntött, hogy bevállalja a tornát, s lehetőséget ad ennek a remek csapatnak arra, hogy hazai közönség előtt is bemutathassa tudását egy Eb-döntőben.”

Magyarország Törökországgal, Lengyelországgal és Csehországgal közösen rendezi majd a kontinensviadalt.

„A partnerek nélkül ez nem ment volna, mert az is sokat nyomott a latban, hogy olyan országok lesznek a társrendezők, akik a sportágban nagyhatalmak, és akik már szervezőkén is sokat bizonyítottak. Ilyen például a török szövetség, amely majd a végső döntő házigazdája lesz, Lengyelország, ahol ezekben a napokban zajlik a férfi Európa-bajnokság, de közéjük tartozik Csehország is.

A magyar szövetség az utóbbi időben komoly aktivitást mutatott rendezés terén, az elmúlt egy évben házigazdái voltunk két korosztályos Európa-bajnokságnak is. Ezek hatására a CEV vezetése, köztük maga az elnök, Alekszandar Boricsics is arra ösztönzött minket, hogy vállaljuk el egy felnőtt Eb rendezését is.”

Természetesen a rendezés nagyon komoly terhet ró az MRSZ-re.

„A feltételek részletes egyeztetésére ezt követően kerül majd sor, de az európai szövetség mindenféle segítséget és támogatást meg fog adni a rendezésre. A vállalás egyelőre egy hatos csoport megrendezésére szól, de nem titkolt szándékunk, hogy válogatottunk továbbjutásában bízva nyolcaddöntőt is szeretnénk rendezni.

Fontos, hogy kialakítsuk a struktúránkat, és hogy minél előbb eldőljön a verseny helyszíne. 2019-ben Budapest lesz majd az Európai Sport fővárosa, és nagyon szeretnénk a fővárosban megrendezni mi is ezt az eseményt, ahol a legtöbb érdeklődőre, szurkolóra tudnánk majd támaszkodni.”