Két győzelem a portorozi MEVZA-n

Archív, Strandröplabda 2022 előttről

Csütörtöktől szombatig a szlovéniai Portorozban rendeztek felnőtt strandröplabda MEVZA-tornát, amelyen négy magyar duó is képviselte színeinket. A mieink a korábbi évek sikertelenségéhez képest most kifejezetten jól szerepeltek, két győzelmet is szereztek a nőknél.

 

A MEVZA-tornákon a tagállamok egy-egy párosa a 16-os főtáblán, egy-egy pedig a selejtezőben kap helyet, kivéve a házigazdákat, akiknél ez a szám kettő, illetve hat. Emellett pedig MEVZA-n kívüli párosok is kaphatnak lehetőséget ranglistapontjaik alapján. A fennmaradó helyeket (12 főtábla és 16 selejtező) ugyancsak a ranglistapontok alapján osztják ki a tagállamok között.

A magyar férficsapat kijelölésénél a nemzetközi utánpótlástornákon is vitézkedő párosaink kaptak indulási lehetőséget, elsősorban tapasztalatszerzési és menedzselési szempontok alapján.

A selejtezőben az eddig nulla ponttal rendelkező, de a közelmúltban U18-as MEVZA-t nyerő és az ifjúsági olimpia selejtezőjének első fordulójából is továbbjutó, a felnőtt országos bajnokságon pedig ötödik helyen záró Hajós Artúr, Stréli Bence duó a harmadik helyen kiemelt cseh párossal került szembe, s sajnos nem is járt sikerrel. A csehek viszont egészen a legjobb négyig meneteltek.

A főtáblán a tavaly U18-as MEVZA-t, idén pedig ezüstérmet szerző, a felnőtt ob-n negyedik és két fordulóban döntőt is játszó Benkő Balázs és Oláh Botond a harmadik kiemelt olasz párossal nézett farkasszemet, s bár a fiúk egész jól tartották magukat, végül a rutin diadalmaskodott. Ellenfelük aztán meg sem állt a döntőig. A vigaszágon aztán ők is egy cseh duóval kerültek szembe, s ezúttal is mindkét szettben sokáig tartani tudták a lépést, a hajrában azonban ezúttal is az ellenfél győzött.

 

A lányoknál az ob-n mutatott eredményesség alapján éppen az országos bajnokság döntőjének két résztvevője indult a tornán. Az ott ezüstérmes Szabó Dorottya és Tóth Eszter a selejtezőben az ott hatodik kiemelt osztrák párossal került szembe, s a magyar lányok magabiztos győzelmet arattak.

Sajnos egy siker nem volt elég a főtáblára kerüléshez, s a második meccsen a harmadik kiemelt osztrák párossal kerültek szembe. A mieink itt sem vallottak szégyent, a második szettet meg is nyerték, a döntő játszmában azonban gyengébb kezdés után még a szerencse is elpártolt tőlük, így végül vereséget szenvedtek. Teljesítményük azonban így is minden dicséretet megérdemel.

 

Az immár négyszeres bajnok Lakatos Enikő és Lutter Eszter, kevés pontjuk miatt a főtáblán egyből a második helyen kiemelt, de legtöbb ranglistaponttal rendelkező (az első kiemelést azért nem kapták meg, mert az a házigazdáknak járt), a napokban zajló Európa-bajnokságról mindössze nyolc ponttal lemaradó cseh párossal kezdett. Az első szett sajnos ráment arra, hogy a mieink felvegyék a ritmust és valamennyire kiismerjék az ellenfelet. A másodikban viszont sikerült meglepniük ellenfelüket, többször is vezettek, volt, hogy kettővel, s még 17:17-nél is fej fej mellett állt a két csapat, a hajrá viszont a cseheknek sikerült jobban.

A vigaszágon aztán egy osztrák páros következett, amely a tizedik helyre kapott besorolást (a mieink a tizenötödikek voltak). Őket viszont – köszönhetően annak, hogy a nyár folyamán három ausztriai versenyen is részt vettek, s ezeken egy harmadik és egy negyedik helyet is megcsíptek – már jól ismerték és végig magabiztos játékkal, simán le is győzték két játszmában.

A lányok a meccseiket addig nem a városka központjában, a tengerparton felállított három pályán, hanem a kikötőben játszották. Bajnok párosunk következő, s egyben utolsó meccsére azonban át kellett menniük a központi helyszínre (és éppen egy időben, egymás melletti pályán játszottak a Benkő, Oláh kettőssel – képünkön). Itt megint egy cseh duó (a változatosság kedvéért a negyedik kiemelt) volt az ellenfelük, s a forgatókönyv is hasonlatos volt az első meccsükhöz. Az első játszmát az ellenfél nyerte elég könnyen, a másodikban azonban megint remekül kezdtek a mieink, s a technikai szünetben 12:9-es magyar előnyt mutatott az eredményjelző. A pihenő azonban ezúttal rosszkor jött, ezután a csehek sorozatban hat pontot értek el, s ezt követően már nem is engedték ki a győzelmet a kezükből.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a két cseh páros közül az egyik ugyancsak elődöntőt játszott, a másik pedig sérülés miatt adta fel a négy közé kerülésért vívott meccsét. Szóval elmondhatjuk, hogy bajnok kettősünk is alaposan kitett magáért és végül a 9. helyen zárt. A többi meccset elnézve pedig, akár még előrébb is végezhettek volna, kedvezőbb besorolás esetén. Ahhoz viszont, hogy ne egyből az első kiemeltek ellen kelljen kezdeniük, minden lehetséges alkalmat ki kell használni, hogy további ranglistapontokat gyűjthessenek. Persze a lányok nem ülnek ölbe tett kézzel, azt tervezik, hogy télen a cseh extraliga-tornákra is neveznek majd, hogy azok színvonalát is megtapasztalják az osztrák és a szlovén versenyek után.

Az pedig mindenképpen biztató, hogy a sikertelen siófoki szatellit-verseny után a mieink két győzelemmel az elmúlt évek legeredményesebb MEVZA-tornáját zárták női vonalon.

A portorozi MEVZA-torna eredményei itt tekinthetőek meg