Strandröplabda: kijelölték a MEVZA- és az Eb-indulókat

Archív, Strandröplabda 2022 előttről

A hétvégi országos bajnokság döntője mellett több rangos nemzetközi verseny is vár még a hónapban legjobb strandröplabdázóinkra: felnőtt és utánpótlás MEVZA-torna, valamint korosztályos Európa-bajnokság. A Magyar Röplabda Szövetség kijelölte az ezeken induló versenyzőket is.

 

Időrendben először az U18-as és U20-as MEVZA-torna lesz, amit most hétvégén, egy időben az ob-döntővel rendeznek meg a csehországi Brnóban. A fiúknál nem lesz indulónk, mert mindhárom páros – Benkő Balázs és Oláh Botond, Hajós Artúr és Stréli Bence, valamint Balogh Marcell és Ghazal Jamil – is az ob-döntőt választotta inkább. A lányoknál viszont teljes csapat indul: U20-ban Hajós Aliz és Faragó Anna (ők indulhattak volna az ob-döntőn is), valamint Harmat Borbála és Orbán Orsolya U20-ban, Tátrai Nikolett és Tóth-Lakits Petra, valamint Horváth Flóra és Törköly Kinga pedig U18-ban próbál szerencsét.

A jövő héten a szlovéniai Portorozban felnőtt MEVZA-tornát rendeznek. A férfiaknál az a döntés született, hogy a fiatalok indulását támogatják, így Benkő Balázs és Oláh Botond, Hajós Artúr és Stréli Bence, valamint Bán Viktor és Rozgonyi Bálint kapott lehetőséget az indulásra, utóbbiak azonban végül visszamondták ezt, így végül csak két páros képviseli majd színeinket.

A nőknél az idei ob-fordulók eredményei alapján került kijelölésre a csapat: a három versenyen négy páros állhatott fel a dobogóra, mindegyikük legalább két alkalommal. A nyíregyházi versenyt megnyerő, Dunaújvárosban pedig harmadik Szombathelyi Szandra és Vacsi Evelin azonban ekkor már klubcsapatával külföldön edzőtáborozik.

Így végül a másik három páros, a mindháromszor döntőt játszó, s két versenyt meg is nyerő Lakatos Enikő és Lutter Eszter, valamint az egy-egy ezüstöt és bronzot begyűjtő Kovács Dóra és Kovács Eszter, valamint Szabó Dorottya és Tóth Eszter képviselheti színeinket. Mivel a női játékosok mindannyian a Gödöllői RC versenyzői, így a torna részvételi költségeit egy az egyben a klub fizeti.

Augusztus 24 és 27. között az oroszországi Kazany lesz a helyszíne az U18-as Európa-bajnokságnak, ahol ugyancsak képviseltetik magukat a mieink. Mindkét nemben azok a párosok indulnak, amelyek a siófoki ifjúsági olimpiai selejtezőn is indultak, s megnyerték a korosztályos országos bajnokságot is, azaz a fiúknál Hajós Artúr és Stréli Bence (akiknek sikerült is kiharcolnia a továbbjutást Siófokon), a lányoknál pedig Tátrai Nikolett és Tóth-Lakits Petra.

Indulnak majd versenyzőink a szeptember 7-10. között az olaszországi Vulcanóban megrendezendő U20-as Európa-bajnokságon is, ám ott még nem dőlt el, hogy melyik párosok képviselik színeinket.