Hajós és Stréli továbbjutott, tovább él az olimpiai remény

Archív, Strandröplabda 2022 előttről

Az elődöntővel és a döntővel befejeződtek a jövő évi ifjúsági olimpiai selejtezőjének küzdelmei Siófokon. Ami a legfontosabb, hogy Hajós Artúr és Stréli Bence beverekedte magát a fináléba, s így továbbjutottak a következő körbe, ahonnan öt páros vívja majd ki a Buenos Aires-i részvételt.

 

A fiúkat fűtötte a visszavágás lehetősége, hiszen szombaton hiába volt féltucat meccslabdájuk a szerb Nikola Vujovic, Jovan Vukmirovic ezeket mind kivédekezte, majd végül meg is nyerte a találkozót. Mivel azonban legyőzték a lengyeleket és a bosnyákokat, így egy hármas körbeverés alakult ki, s így is a mieink zártak a második helyen az alapszakaszban.

Az elődöntőben két izgalmas és nagyon szoros játszmában végül ők ki is vívták a döntőbe kerülést és a selejtezőből való továbbjutást a több száz szurkoló legnagyobb örömére. A fináléban is sokan buzdították a magyar fiúkat, de ezúttal hiába, mert a holland Noah Aerts és Yorick de Groot ezúttal is magabiztosan nyerte a mérkőzést.

A lányoknál is a hollandok szerezték meg a győzelmet, de a lányoknál a lengyelek lettek a másodikak, a szerbek itt is hoppon maradtak.

 

A felnőtt férfi szatellit-torna elődöntőjében a német lett az általános nyelv, hiszen a négy páros közül háromnak is ez volt az anyanyelve. Ráadásul az egy szem kakukktojás, a francia Maxime Thiercy és Romain Di Giantommaso is elvérzett az elődöntőben a németekkel szemben, igaz három játszmában, s ráadásul az első szettet még a franciák nyerték. A döntőbe azonban végül Lorenz Schümann és Alexander Walkenhorst jutott.

A másik ágon az osztrák elődöntőt végül a papírformának megfelelően a második helyen kiemelt Martin Ermacora, Moritz Pristauz duó nyerte, még pedig elég simán. Honfitársaik, Florian Schnetzer és Daniel Müllner a bronzmérkőzésen sem vigasztalódhattak, mert összesen 25 pontot tudtak szerezni a nők aranyérme után immár a második érmüket begyűjtő franciák ellen.

A döntő azonban komoly izgalmakat tartogatott, az első szettet ugyan viszonylag simán nyerték Ermacoráék, ám a másodikban végig Schümann és Walkenhorst vezetett, és végül ki is egyenlítettek. Jöhetett a döntő szett, amelyet a több száz, helyi néző is nagyon élvezett. Sokáig fej fej mellett haladt a két csapat, s bár egyszer három ponttal megléptek a németek, pillanatok alatt ledolgozták a hátrányt az osztrákok. 9:9 után azonban a Rióban a nőknél olimpiai bajnoki címet nyerő Kira Walkenhorst testvére, Alexander percei következtek, aki sorozatban négyszer blokkolta az osztrákokat, a végén pedig társa, Lorenz Schümann adta meg a kegyelemdöfést, akinek nyitása ugyan outra szállt volna, de Moritz Pristauz ennek ellenére beleért, s róla a pályán kívülre szállt a labda.

A látványos döntő után felállva tapsolt a több száz fős közönség a siófoki Beach Arénában, amely kitűnő színhelye volt a Magyarországon első ízben megrendezett CEV szatellit-versenynek.