Nyolc magyar párosnak drukkolhatunk Siófokon

Archív, Egyéb 2022 előttről

A CEV-ben véglegesítették a siófoki satellite-verseny indulóinak névsorát. Az európai szövetség elfogadta az MRSZ szabadkártya kérelmeit így összesen nyolc magyar páros indulhat a mezőnyben, s ebből hat egyből a főtáblán kezd.

Eredetileg 30 országból érkezett nevezés: a nőknél 53, a férfiaknál 72 páros, azaz összesen 125 duó jelentkezett, ebből 15 magyar. Közülük azonban összesen 24-24 kettős indulhat.

A mieink közül 3-3 páros a főtáblán, 1-1 pedig a selejtezőben indulhat, miután a CEV elfogadta a szabadkártya kérelmeket. A férfiaknál eredetileg nyolc magyar páros jelentkezett, amelyek közül a világranglistán legtöbb ponttal rendelkező Meszlényi/Bagics, illetve Soós/Kiss Nicholas duó indulhat majd a főtábláról, míg a MRSZ Strand és Szabadidő Röplabda Bizottsága a tavalyi U18-as MEVZA-tornát megnyerő Benkő/Oláh kettősnek kért szabadkártyát. A Takács/Kiss Dániel páros a selejtezőben kapnak lehetőséget.

Férfiak, magyar indulók:

  • Meszlényi Tamás – Bagics Balázs (főtábla)
  • Soós Izsák – Kiss Nicholas (főtábla)
  • Benkő Balázs – Oláh Botond (szabadkártya a főtáblára)
  • Takács Gergely – Kiss Dániel (selejtező)

A nőknél is nyolc magyar páros jelentkezett, azonban a bizottság végül csak hét páros nevezéséhez járult hozzá. Az U22-es Európa-bajnokságon induló Dénesi Dalma és Papp Lujza ugyanis már azzal is több világranglista ponthoz jut, hogy rajthoz áll, mint a második legtöbb ponttal rendelkező magyar páros, a háromszoros bajnok Lakatos/Lutter, vagy a magyar ranglistavezető Szabó/Tóth duó.

A bizottság véleménye szerint a két fiatal versenyzőnek még túl erős lenne ez a mezőny, őket az U22-es Eb indulással, illetve a jövőben a korosztályos MEVZA-tornákra való nevezéssel támogatják, de a felnőttek között előbb a hazai ob-fordulókon edződjenek, és ne vegyék el a lehetőséget az évek óta idehaza már bizonyító kettősöktől. Nevezésük esetén viszont nem lenne mérlegelési lehetőség, automatikusan a főtáblára kerülnének.

Így viszont a legtöbb ranglista ponttal rendelkező Dénesi Brigitta (Dalma nővére) és Győri Panna, illetve Enikő és Lutter Eszter indulhat a főtáblán, az utóbbiakkal azonos ranglista ponttal álló Szabó Dorottya és Tóth Eszter pedig szabadkártyával lesz ott a főtáblán.

A selejtezős helyért az egyaránt nulla pontos a Háfra- a Kovács- és a Nagy-testvérek, valamint Kiss Viktória és Oláh Vivien csaphatott össze. Végül csak három páros játszotta le a selejtezőt, mert a hétvégi ob-fordulóban ezüstérmet szerző Kovács-ikrek végül visszaléptek.

Az óbudai Laborc utcai pályán végül szerdán játszották le a selejtezőt. Az első meccsen a Nagy-testvérek 2:0-ra (20, 19), győztek Oláh Vivien és Kiss Viktória ellen, a másodikon viszont a Háfra-testvérek nyertek 2:1-re (–13, 9, 9) Nagyék ellen. A harmadik meccsen aztán az Oláh, Kiss-duó szerzett vezetést (21:17), de a második szettben Oláh Viviennek megroppant a térde, aki ezek után nem merte vállalni a folytatást, így ezt a meccset Háfráék nyerték 2:1-re, s ők szerezték meg a selejtezőben való indulás jogát is.

 

Nők, magyar indulók:

  • Dénesi Brigitta – Győri Panna (főtábla)
  • Lakatos Enikő – Lutter Eszter (főtábla)
  • Szabó Dorottya – Tóth Eszter (szabadkártya a főtáblára)
  • Hárfa Dominika – Bohárné Hárfa Orsolya (selejtező)