Ez hatalmas buli lesz: Siófokon a strandröplabdáé a főszerep júliusban! – VIDEÓ

Archív, Szövetség 2022 előttről

A siófoki nyári programokat felvezető június elsejei sajtótájékoztatón kiemelt szerepet kapott a Balaton-parti városban rendezendő nemzetközi szatellit és ifjúsági olimpiai kvalifikációs strandröplabda torna. A rendezvénynek július 13-16. között ad majd otthont Siófok. Dr. Bánki Ágnessel, a Strand- és Szabadidős Röplabda Bizottság elnökével beszélgettünk. Az eseményről készült televíziós anyagot is megnézheti honlapunkon!

– Egyszerre két versenynek is házigazdája lesz Siófok július közepén. Mit tudhatunk pontosan erről a két rendezvényről?

– Az CEV, azaz az európai szövetség, illetve a Magyar Röplabda Szövetség szervezésében egy pénzdíjas úgynevezett szatellit versenyt rendezünk a férfi és a női nemnek egyaránt. Mindezt egy időben tartjuk azzal az ifjúsági kvalifikációs tornával,  amelyen a csapatok a jövő évi argentin ifjúsági olimpiára tudnak kvótát szerezni.

– Mennyire lesz népes a siófoki torna mezőnye?

– Az ifjúsági kvalifikációban 5 ország férfi és női párosai vesznek majd részt. A felnőtteknél tizenhatos főtáblákkal indul majd a verseny. Ide kvalifikációval nagyjából 25-30 párosra számítunk nemenként.

A siófoki sajtótájékoztatóról készült televíziós anyag a helyi és az országos médiákba is bekerült. A Kapos TV vezető anyagként számolt be a tegnapi rendezvényről.

– A magyarok közül kikért szoríthatunk?

– Az ifjúsági kvalifikáción férfi, illetve női párosunk is indul és a felnőtt pénzdíjas versenyen is lesznek magyar játékosok.

A két torna menetrendje hogy alakul pontosan?

– Július 13-án – ez egy csütörtöki nap – indul majd a felnőtt verseny, egy nappal később pedig az ifjúsági kvalifikáció. A női döntőt szombat este, a férfit pedig vasárnap délután rendezik.

– Miért éppen Siófokra esett a szervezők választása?

A nyár, a homok, a strand összefüggő fogalmak a strandröplabdával, és hát hol máshol rendezhetnénk egy ilyen versenyt, mint egy 200 kilométer hosszúságú, összefüggő strandon. Nagyon szeretnénk a névjegyünket letenni a Balaton partján egy ilyen rangos eseménnyel, és aztán évről-évre visszatérni. Szeretnénk emellett, hogy nemcsak Siófokon, hanem szerte a Balaton partján létesülnének strandröplabda-pályák, amelyeken aktív pihenéssel tudnák tölteni a nyaralók az idejüket.

– Mik a tapasztalatok, mennyire népszerű ez a sport? Inkább a fiatalok kedvelik, vagy azért a rutinosabb korosztály képviselői is megtalálhatók a pályákon?

– Ez a sport rendkívül népszerű, hatalmas amatőr bázisunk van. Nézni és játszani is imádják az emberek korosztálytól függetlenül. De, az igazolt játékosok az aktív terem időszak után ugyancsak szívesen vesznek részt a versenyeinken. Úgy gondolom, hogy a sportág népszerű, s örömmel tölt el, hogy ez a népszerűség egyre nő!