Érvényesült a papírforma, de nem játszottunk rosszul: Oroszország-Magyarország 3:0

Archív, Egyéb 2022 előttről

A Koszovó elleni győzelem, majd a montenegróiak elleni pontszerzés után egy igazi nagyágyú, a csoportfavorit orosz válogatott következett  a magyar válogatott számára a tallinni vb-selejtező tornán. Ahogy az várható volt: a világklasszisokkal felálló ellenfél három játszmában győzött.

Vb-selejtező torna (férfiak), Tallinn
Magyarország-Oroszország 0:3 (-18, -17, -16)
Tallinn, 300 néző. V.: Schürmann, Goncalves
Magyarország: Nagy J. 1, Kaszap 1, Gergye 6, Szabó A. 1, Pádár 8, Németh Sz. 6. Csere: Bozóki, Pápai (liberók), Rása, Juhász 1, Keen, Dávid Cs. 4, Gebhardt N. Szövetségi Kapitány: Juan Manuel Barrial
Oroszország: Kliuka 11, Kurkajev 8, Zsigalov 12, Berezsko 3, Volvics 6, Kovalev 1. Csere: Ermakov, Martyinyuk (liberók), Vlaszov 4, Grankin 2, Volkov 1, Likosersztov 2, Mikhailov 3. Szövetségi kapitány: Szergej Shlyapnikov

Nem kezdett megilletődötten a magyar férfi röplabda-válogatott a Rióban olimpiai negyedik, előtte Londonban aranyérmes, több friss BL-győztes játékost is felvonultató orosz csapat ellen. Az első technikai szünetig, 8:7-ig fej-fej mellett haladt a két együttes, de még a játszma hajrájához közeledve, 21:17-nél is csak négy pont volt a különbség az oroszok javára, akik ezután viszont gyorsan lezárták a szettet, 18:25, 0:1.

Hogy a folytatásban még nehezebb dolga legyen a magyar válogatottnak, arról gondoskodott az ellenfél, csereként beállt a 2012-ben Londonban olimpiai majd egy évvel később Európa-bajnok Szergej Grankin és a Kazannyal idén Bajnokok Ligája-aranyérmes Maxim Mikhailov is az orosz csapatba. 11:7-ig jól tartották magukat a mieink, ezután viszont zsinótban négy orosz pont következett. Pádár ütését, majd Gergye ászát követően elérte a 10 pontos határt a magyar csapat, majd újra az oroszok pillanatai következtek, 19:11… A folytatásban Németh Szabolcsnak és Pádárnak is volt egy jó nyitássorozata, amivel 22:16-ra felzárkózott a válogatott, de erejéből többre nem telt, 17:25, 0:2.

Kaszap remek blokkja után magyar ponttal indult a harmadik játszma. 1:3 után Gergye szépített, ezután viszont zsinórban kilenc egységet szereztek az oroszok, amivel nagyjából el is döntötték a mérkőzés végkimenetelét. A 212 centiméter magas, 21 éves Ilia Vlaszov is a pályán volt már ekkor, de a magyar csapatnál is bátran élt a csere lehetőségével Juan Manuel Barrial, aki szinte mindenkinek adott időt a bizonyításra. A kezdeti nehézségek után próbálkozott becsülettel a magyar csapat, Dávid Csanád 17:10-re módosította az állást, a felzárkózásra azonban nem volt esély, 22:12-nél már tíz ponttal vezettek az oroszok. Azért a végén még volt miért tapsolni, Németh Szabolcs egy hatalmas ásszal megkínálta a neves ellenfelet, amely végül 25:16-ra nyerte a játszmát, így pedig 3:0-ra a mérkőzést és továbbra is veretlen a csoportban, míg a magyar válogatott két vereséggel és egy győzelemmel áll. A  meccs végén a közös fotó sem maradt el a világhírű orosz játékosokkal. Folytatás szombaton a házigazda Észtország, majd vasárnap Románia ellen.

Juan Manuel Barrial (szövetségi kapitány, Magyarország): Az első két szettben jól tartottuk magunkat, mindkettőben a hajrá közeledtével jött ki a két csapat közötti tudásbeli különbség. Amire büszke vagyok, hogy a világ egyik legjobb blokkja ellen is kifejezetten jó százalékban ütöttünk! Látszik, hogy akartak a fiúk, akik ezúttal sem okoztak csalódást számomra. Persze, a nyitásfogadás, a védekezés lehetett volna jobb, de nem tudom elmarasztalni őket. A hétvégén két fontos meccs következik, remélem az észtek és a románok ellen is beleadnak majd mindent a játékosok!