Célkeresztben a közgyűlés, a TAO-támogatás és a versenykiírás

Archív, Szövetség 2022 előttről

Megtartotta soron következő ülését a Magyar Röplabda Szövetség elnöksége, amelynek elején dr. Kovács Ferenc elnöki beszámolójában tájékoztatta a tagokat az előző ülés óta eltelt időszak történéseiről. Gratulált a sikeres U19-es Európa-bajnokság megrendezéséhez, és kifejezte azon reményét, hogy a korábban bejelentett látvány csapatsportágak támogatási rendszeréhez való csatlakozás – a törvényi háttér Parlamenti jóváhagyása után – rövid időn belül megtörténhet.
Ludvig Zsolt főtitkár, az MRSZ pénzügyi helyzetét illetően tájékoztatást adott, hogy sikeresen zárult az EMMI Kiemelt Sportágfejlesztési Támogatás igénylési időszak. A támogatás egy része már rendelkezésre is áll, az év első négy hónapjának nehéz időszakait átvészelte a szövetség, miközben kiemelt eseményeket is rendezett.

Az ülés első részében a tagok egyhangúlag elfogadták a 2017. május 20-i közgyűlés napirendi pontjainak anyagait, melyeket az ülésen részt vevő Dr. Pintérné Csermák Jolán könyvvizsgáló, Foki Róbert, MRSZ ellenőrző testületi tag, valamint a főtitkár terjesztett elő.

A testület ezt követően a TAO-támogatási rendszer stratégiai pontjait és operatív előkészítő feladatait tekintette át Tamás Henriette TAO-igazgató segítségével. A legfontosabb teendő a TAO-iroda személyi állományának és annak munkafeltételeinek biztosítása, a pályázati anyagok beadásához szükséges elektronikus felület beszerzése, ezen kívül az MRSZ TAO-stratégiájának kidolgozása, és a tagszervezetek megfelelő tájékoztatása, melynek első színtere az MRSZ közgyűlése lesz.

A férfi és női felnőtt nemzeti válogatott programja ismertetésének keretében prémiumkereteket hagyott jóvá az elnökség mindkét nemre vonatkozólag. A női válogatott World Grand Prix-szereplése kapcsán felvetődött a venezuelai belpolitikai helyzet, melyről a Nemzetközi Röplabda Szövetségtől vár megnyugtató választ az MRSZ a csapat dél-amerikai szereplése kapcsán.

Dr. Bánki Ágnes, a Strand és Szabadidős Röplabda Bizottság elnöke beszámolót tartott a nyári strandröplabda programokról, a siófoki CEV-Satellite és ifjúsági olimpiai selejtező, valamint a felnőtt és utánpótlás országos bajnokság fordulóinak előkészületeiről. Az utánpótlás kapcsán az elnökasszony örömmel számolt be arról, hogy idén rekordszámú nevezés érkezett a május végi diákolimpiára, valamint arról, hogy az utánpótlás versenyprogramot a hagyományos országos bajnokság mellett kibővítik a különböző korosztályok Magyar Kupa-versenyeivel, amelyeket többségében a felnőtt ob-fordulók helyszínein és zárónapján rendeznek majd, ezzel is népszerűsítve párhuzamosan mindkét rendezvényt.

A teremröplabda versenykiírásokat illetően elvi elfogadásra került az NB I-es juniorbajnokság leválasztása a felnőttről, illetve a női NB I-es bajnokság átalakítása, kibővítése, esetlegesen kiemelt csoport létrehozása. Mindkét esetben a javaslattévő irányába pontosításra, egyeztetésre lesz még szükség, de az MRSZ-közgyűlést követő fórumon a klubok képviselői is elmondhatják ezzel kapcsolatos javaslataikat, gondolataikat.

Az ülés végén a testület jóváhagyta a 2016. évi KSF infrastrukturális fejlesztések pályázatait, melynek keretében a nyertes tagszervezetek 84.7 millió forintnyi fejlesztési forrást használhatnak fel. A jóváhagyott pályázatok nagy többségében a tagszervezetek használatában lévő ingatlanokon végrehajtandó fejlesztéseket tartalmaznak az ország egész területén.

Zárásként két új tagszervezet felvételét is jóváhagyta az elnökség.