Gyászol a dunaújvárosi röplabdázás: elhunyt Liszi Ferenc

Archív, Egyéb 2022 előttről

Hétfőn reggel elhunyt Liszi Ferenc, a dunaújvárosi röplabdázás egyik meghatározó személyisége, akinek keze alól válogatott játékosok sora került ki.

Liszi Ferenc 1943. január 18-án született Abán, 1961 óta él Dunaújvárosban. 1962-ben vált igazolt röplabdázóvá, és 15 esztendőn át segítette játékosként a Dunaújvárosi Kohász csapatát. A sport mellett tanult, képezte magát, és szakedzői diplomát szerzett. Még aktív játékosként elkezdte gyakorolni az edzői hivatást, és szinte minden korosztály mellett megfordult.

Számtalan tehetséget nevelt, akik a korosztályos válogatottakat erősítették, majd később az NB I-ben is megállták a helyüket. Később a férfi NB I-es csapat edzője lett, egyben a juniorokkal is foglalkozott. Olyan sikeresek voltak ezek az évek, hogy más egyesületek is felfigyeltek a munkájára. Bár Székesfehérváron, Szolnokon is szép eredményeket ért el, szíve Dunaújvárosba hívta, és még három szép, sikeres esztendőt töltött a felnőtt csapat mellett.

1993-ban döntött úgy, hogy kizárólag a fiatalokkal foglalkozik. A Hild József Szakközépiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium testnevelő tanára lett. 1996-tól röplabda csapatot szervezett, és páratlan sikersorozat kezdődött. Diákcsapataiban megfordult szinte az egész jelenlegi felnőtt válogatott, de a többi korosztály nagy része is az ő keze alatt csiszolódott. Nemcsak edzőjük, hanem apjuk helyett apjuk is volt ezeknek a fiataloknak.

Közülük többen már nemzetközi karriert is befutottak, Németországban, Olaszországban játszanak. Például Grózer György, Németh Szabolcs, Baróti Árpád és Tóth Gábor is. Szinte hihetetlen, de ez alatt a 18 év alatt 20 magyar diákolimpiai elsőséget szerzett a különböző korosztályokban, számtalan ezüst és bronzérmet, valamint nemzetközi sikereket könyvelhetnek el, öregbítve ezzel iskolája szeretett sportága és a város hírnevét. Edzőként pedagógusként nagy tisztelet övezte mind a tanítványok, mind a kollégák részéről.

Tevékenységét több alkalommal is elismerték:
2002 – Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete aranyérem
2012 – Magyar Röplabdázásért emlékplakett
2013 – Dunaújváros Oktatásügyéért Díj
2014 – Dunaújváros Sportjáért Díj