Kedden búcsúztatják Érsekújvári Gyulánét

Archív, Egyéb 2022 előttről

2016. december 17-én, életének 81. évében elhunyt Érsekújvári Gyuláné, született: Bácsalmási Zsuzsanna, a Budapesti Röplabda Szövetség elnökségének és Edzőbizottságának korábbi tagja, a Budapest Röplabda Sportjáért Díj kitüntetettje, az MHD játékosa, majd edzője, aki annak utódjában az ADRC-ben fejezte be edzői pályafutását. Temetése január 10-én, kedden 14:00 órakor lesz Kiskunhalason a katolikus temetőben.

Érsekújvári Gyuláné, Zsuzsa néni 1936. január 31-én született Kiskunhalason. Sportos családból származik, a röplabdázást szülővárosában, az iskolában kezdte el. 17 évesen került Budapestre, a Magyar Hajó- és Darugyárban dolgozott, illetve a gyár sportéletét szervezte.

Megalapítója volt az MHD röplabda szakosztályának. Kizárólag ebben az egyesületben röplabdázott 43 éves koráig. A szakosztály női csapata a legalacsonyabb osztályból indult el, és a 80-as évek közepén jutottak el az NB II-be. Megszerezte a segédedzői, majd az edzői minősítéseket, és az MHD felnőtt csapatának edzéseit mindaddig irányította, amíg az első osztályba kerültek. Kezdeményező szerepet vállalt abban, hogy a szakosztály kizárólag a röplabdázás céljait szolgáló csarnokot építtessen fel. Az MHD egyik gyáregységének vezetőjeként vonult nyugdíjba.

A szakosztály már a másodosztályban is kiemelkedő szerepet szánt az utánpótlás nevelésnek. A tervszerű, szisztematikus munka eredményeként a 90-es években országosan is a legeredményesebb szakosztálynak számított, az OSK és OIK eredményeket, a junior bajnokságokat sorozatban nyerték meg. Szakmai tapasztalataikat kamatoztatva az ország egyik legjelentősebb utánpótlás bázisát tartották fenn. Az eredményesség mellett külön ki kell emelni a szakosztályvezetés, a szakmai irányítás, a szülők és a játékosok között kialakított harmonikus, családias viszonyt, amely példa értékű és modell értékű kell legyen, és amely létrejöttében vezető szerepet vállalt.

A klub ezekben az években több névváltoztatáson ment keresztül: MHD – Ganz Danubius – Extréd, majd a privatizációknak köszönhetően a megszűnés fenyegette a szakosztályt. 1995-ben az kiváló utánpótlás megmentése érdekében új klubot alakítottak szülők segítségével, amely az Angyalföldi Diák Röplabda Club nevet vette fel. Itt fejezte be 2001-be meggyengült egészségi állapota miatt az utánpótlás nevelését.

A Budapesti Röplabda Szövetség elnökségének 1998 és 2002 között volt tagja, az edzőbizottságában ezt követően is dolgozott. 2004-ben részesült a Budapest Röplabda Sportjáért Díj kitüntetésben.

Több százan köszönhetik neki, hogy megszerették a röplabdát. Vannak, akik a mai válogatott meghatározó játékosai: Horváth Dóra, Széles Petra, Szombathelyi Szandra.
(forrás: brsz.hu)