Döntő: Vasas gála és triplázás Békéscsabán

Klub - hazai, Teremröplabda

A Vasas Óbuda nyerte a női Extraliga 2021–2022-es idényét, miután a döntő ötödik találkozóján 3:0-ra nyert Békéscsabán és így 3–2-re nyerte a párharcot a Swietelsky-BRSE ellen. A piros-kékek hetedik bajnoki címüket szerezték, s ebben az idényben tripláztak, hiszen az Extraliga mellett korábban már begyűjtötték a Közép-európai Liga és a Magyar Kupa trófeáját is.

 

A Vasas kezdte jobban a mérkőzést – vagy a csabaiak idegesebben, ez nézőpont kérdése –, mert villámgyorsan elhúztak 5:1-re, jött is az időkérés Tóth Gábortól. Ez hatott, mert megkezdték a hazaiak a visszazárkózást, de így is elég sok volt a hiba: a tét alaposan rányomta a bélyegét a játékra. 7-nél egyenlített a Békéscsaba, de a vezetést nem tudta átvenni, sőt, megint megléptek hárommal a vendégek. 14:12-nél egy játékvezetői ítélet borzolta a csabai kedélyeket, ami után még a sárga lap is előkerült, majd néggyel is vezetett már a Vasas. Nem sokkal később kettőre olvadt a különbség és ekkor a Jannisz Atanaszopulosz időkérése következett. Aztán ugyan megint csabai pont született, de az egyenlítés már nem sikerült, sőt megint a piros-kékek percei következtek, akik pillanatok alatt öt szettlabdához jutottak. Ugyan az elsőt Kliszura ütésével hárították, de aztán Drpa széles nyitása a Vasas szettnyerését eredményezte (20:25).

A második játszma eleje viszont a hazaiaké volt, magára talált Kliszura, aki ekkor a pontok felét termelte. Többször is három volt a különbség, de 9-nél egyenlítettek a vendégek, időt is kért Tóth Gábor, de Papp blokkjával így is összejött a fordítás, sőt, sorozatban hét pontot szerzett a Vasas. Ekkor Bannister is megtalálta a pontszerző kezét és 15:10-nél jött az újabb időkérés, de ez már nem segített. Ekkor már szerencséje sem volt a hazaiaknak: úgy vezettek hattal az óbudaiak, hogy Bojko kétségbeesett mentése után üres helyre pattant át a labda. Kilenc pont is volt a különbség, de aztán három csabai pontot követően jött az első vendégidő. Török ütésével szettlabdához jutott a Vasas, és aztán ugyanő tett pontot a játszma végére (17:25).

Innentől kezdve már az „életbenmaradásért” küzdöttek a hazaiak, de továbbra is a Vasas maradt lendületben és 0:4-nél Tóth Gábornak időt is kellett kérnie, de hétig így sem álltak meg a vendégek. 9:3-nál a csabaiak edzője még egy piros lapot is „kiharcolt”, így lassan óbudai gálává kezdett válni a játszma. Drpa már későn kapta el a fonalat, s 16:6-nál a már tíz pont is volt a két csapat között a különbség, ez pedig már nem is nagyon változott, mert a csabaiakban ezen a napon nem volt több erő. 24:14-nél jutottak meccslabdához a vendégek, de Abdulazimova ekkor hibázott, a következő labdamenetben azonban Török Kata bombázott (15:25), és kezdődhetett az ünneplés…

 

Női Extraliga-döntő, 5. mérkőzés:
Swietelsky-Békéscsaba – Vasas Óbuda 0:3 (–20, –17, –15)
Békéscsabai Városi Sportcsarnok. 1650 néző. V: Mezőffy, Adler.
BÉKÉSCSABA: Kornyijenko 1. Kliszura 9, Pekárik 5, Drpa 10, Glemboczki 3, Bodnár 3. Csere: Molcsányi (liberó), Szatmári, Zólyomi 1, Bagyinka 1, Karhu 1. Vezetőedző: Tóth Gábor.
VASAS: Fábián 1, Török 17, Papp 9, Bannister 10, Bojko 12, Abdulazimova 9. Csere: Juhár (liberó), Vezsenyi, Zernovic. Vezetőedző: Jannisz Atanaszopulosz.
Edzői értékelés
Tóth Gábor:
– A mentálisan jobb csapat nyert, mi pedig kisajtoltunk magunkból mindent, ami bennünk volt. Ez ma sajnos ennyire volt elég, gratulálok a Vasasnak a tökéletes szezonhoz és azt kívánom, hogy jövőre minden döntőben találkozzunk!
Jannisz Atanaszopulosz: – Mindkét csapat megérdemel minden dicséretet, fantasztikus döntőt játszottunk a Békéscsabával. Megérdemelten nyertünk, mert ezen a napon mi voltunk a jobb csapat, de még egyszer mondom, hatalmasat harcolt a két együttes a párharcban.
A párharc végeredménye: 3–2 a Vasas Óbuda javára.

A női Extraliga végeredménye:
1. Vasas Óbuda (Aysan Abdulazimova, Bamba Jurika, Taylor Bannister, Julija Bojko, Fábián Fanny, Jámbor Cecília, Juhár Dalma, Sanja Kalicanin, Király-Tálas Zsuzsanna, Kump Alíz, Papp Orsolya, Stankovics Alinda, Takács Doroti, Török Kata, Vezsenyi Adrienn, Zernovic Mária, Melani Ambrosio, Alexandra Malloy)
2. Swietelsky-Békéscsaba
3. Szent Benedek RA
4. 1. MCM-Diamant Kaposvár
5. Fatum-Nyíregyháza
6. Újpesti TE
7. MTK Budapest
8. Diósgyőri VTK