Légiósaink legemlékezetesebb Magyar Kupa-döntői

Klub - hazai

Több külföldön sikeresen szereplő magyar játékos pályafutásában is fontos szerepet töltöttek be kupadöntők – az MVM Magyar Kupa-finálé előtt Szakmáry Grétát, Pádár Krisztiánt és Pesti Marcellt kértük meg egy kis múltidézésre, és persze némi tippelésre is.

Szakmáry Gréta kilenc Magyar Kupa-döntőn szerepelt, közülük hármat nyert meg. Ezek közül kettő különösen emlékezetes a jelenleg a török Aydint erősítő klasszis számára.

„Először még 2007-ben lettem kupagyőztes a Nyíregyházával. 16 évesen már a keret tagja voltam, de a döntőben nem léptem pályára. Aztán jött zsinórban hat elveszített kupadöntő a nyíregyháziakkal és a Gödöllővel, majd 2016-ban végre sikerült az áttörés. Azt a döntőt is Érden rendezték, ahogyan az idei finálét is – ez a csarnok nemcsak a kupagyőzelem miatt kedves a szívemnek, hanem azért, mert sok emlékezetes válogatott meccset is játszottunk az arénában. Ezek közül természetesen a 2016-os, románok elleni bravúrgyőzelem kívánkozik az élre, amelyen kivívtuk az Eb-részvételt. A fanatikus közönség nélkül aligha sikerült volna kiharcolnunk az aranyszettet. Biztos vagyok benne, hogy most is szenzációs lesz a hangulat. A győztesre nem szeretnék tippelni, mivel egy ilyen mérkőzésen bármi megtörténhet, a pillanatnyi forma fog dönteni.”

A japán bajnokságban szereplő Toray Arrows sztárja, Pádár Krisztián a 2014-es Magyar Kupa-döntőben, 18 évesen 23 ponttal segítette győzelemhez a Kecskemétet.

„Az volt az első felnőtt aranyérmem, ezért természetesen nagyon szép emlék. A kupadöntők mindig különlegesek, hiszen egyetlen mérkőzésen dől el a trófea sorsa, ezért kiszámíthatatlan a végeredmény. Koreában is játszottam kupadöntőt, azt sajnos nem sikerült megnyernünk, de ott ez a sorozat egészen mást jelent, mint Magyarországon: inkább egyfajta felkészülési torna, ahol a csapatok még csiszolgatják a formájukat a bajnokság előtt. Az idei bronzmérkőzésen természetesen a Kecskemétért szorítok, bízom benne, hogy a sok sérült ellenére egykori csapatomnak sikerül legyőznie a Kaposvárt, a döntőben pedig nagy csatát és Pénzügyőr-sikert várok.”

Pesti Marcell a 2019-es, eddig utolsó érdi kupadöntőben 18 évesen vezette győzelemre a Kecskemétet a Pénzügyőrrel szemben, a jelenleg a holland Lycurgus együttesében légióskodó magyar válogatott játékos a mai napig szívesen emlékszik vissza arra a fináléra.

„Még mindig kiráz a hideg, ha eszembe jut az a meccs. Pályafutásom első komoly sikere volt, ráadásul a döntő legjobb játékosának is megválasztottak. Abban a szezonban egészen a fináléig veretlen volt a Pénzügyőr a magyar mezőnyben, de nekünk sikerült legyőznünk őket. Nem mi voltunk az esélyesek, de bebizonyítottuk, hogy egy kupadöntőben ez tényleg nem számít.
Érdnél jobb helyszínt el sem tudnék képzelni egy ilyen röplabdaünnep számára: a csarnok kiváló, a hangulat mindig fantasztikus, biztos vagyok benne, hogy izgalmas csatákat láthat majd a közönség. Remélem, hogy korábbi csapatom, a Kecskemét meg tudja szerezni a bronzérmet, a döntőben pedig, bár nem lesz könnyű dolga a Pénzügyőrnek, de a fővárosiak sikerére tippelek.”

MVM Magyar Kupa Döntő – NŐK március 12. (szombat)
16.00 Swietelsky-Békéscsaba – Fatum-Nyíregyháza BRONZMECCS
19.00 Vasas Óbuda – Szent Benedek RA DÖNTŐ
MVM Magyar Kupa Döntő – FÉRFIAK március 13. (vasárnap)
15.30 Fino Kaposvár – Kecskeméti RC BRONZMECCS
18.30 Épkar PSE – GreenPlan-VRCK DÖNTŐ
A jegyeket kaphatók online az Érd Aréna oldalán, vagy a meccsek napján a helyszínen