Három év után tér vissza Érdre a Magyar Kupa döntő!

Klub - hazai

Március 12-én és 13-án az Érd Aréna ad otthont az MVM Magyar Kupa döntőjének. A helyszín nem új a sorozat történetében, hiszen 2016 és 2019 között már rendeztek itt finálékat – ezeket idézzük fel.

A 2013-ban átadott Érd Aréna számos kiemelkedő sporteseménynek adott már otthont – a röplabdabarátok leginkább a válogatott mérkőzésekre, valamint a kupadöntőkre emlékeznek szívesen.

Először a 2015-16-os idényben talált gazdára Érden a trófea – a férfiaknál ekkor címvédésre került sor, a hölgyeknél viszont történelmi siker született.
Először jutott ugyanis be a döntőbe a Békéscsaba női csapata, és ha már ott volt, meg is szerezte a serleget. A Vasas elleni fináléban nem ismert kegyelmet a szezon magasan legjobb csapata: a csabaiak 3:0-ra nyertek, és történetük során először lettek Magyar Kupa-győztesek. A finálé legjobbjának Szakmáry Grétát választották, aki a Gödöllő és a Nyíregyháza színeiben korábban hat kupadöntőt is elveszített, ezúttal viszont már a győztes oldalon állt. Szakmáry így nyilatkozott a Nemzeti Sportnak a finálé után: „Fantasztikus érzés annyi elveszített döntő után végre ünnepelni. Nagyon jól játszottunk, úgy, ahogy kell és ahogy igazán tudunk, szóval tényleg nem lehet mást mondani, mint hogy csodálatos érzés és nagyon boldog vagyok!”

A férfidöntő sem hozott nagy csatát: a Kecskemét csak a második és a harmadik játszmában tudta megszorítani a zsinórban huszadik kupadöntőjében szereplő Kaposvárt, amely összességében 18. alkalommal szerezte meg a trófeát. A somogyiak játékosa, Bozóki Bence írt értékelt a sportnapilapban: „A harmadik szett közepén volt egy kis hullámvölgyünk, de szerencsére gyorsan ki tudtunk jönni belőle, szóval nagyon boldog és elégedett vagyok, hogy sikerült megnyernünk a kupát.”

Egy évvel később is történt címvédés Érden, de ezúttal a nőknél, a férfiaknál pedig új győztest avattak.
A hölgyek fináléjában a Vasas nagyon szeretett volna visszavágni a Békéscsabának az egy évvel korábbi döntőben elszenvedett vereségért, de a két csapat összecsapását immár zsinórban 13. alkalommal nyerték a viharsarkiak. A Békéscsaba mindössze 1 óra 11 perc alatt nyerte meg 3:0-ra a finálét, amely után a gárda mestere, Szasa Nedjelkovics így fogalmazott:
„Sokkal keményebb találkozóra számítottam, és bár a második játszmában a Vasas remekül játszott, 11-15-ös hátrányban három nagyon fontos pontot szereztünk, ami meghatározónak bizonyult.”

A férfiaknál már a finálé előtt biztos volt, hogy új győztest avatnak, hiszen sem a Szolnok, sem a Pénzügyőr nem játszott még kupadöntőt, míg az előző öt döntőt vívó Kaposvár és Kecskemét csak a bronzéremért küzdhetett. A finálét a fiatalabb játékosokból álló szolnokiak kezdték jobban, és az első játszmát végig vezetve nyerték.
A folytatás jóval változatosabb küzdelmet hozott, de végül mindkét szett hajrájában a Szolnok koncentrált jobban, így Gulyás Ferenc együttese története legnagyobb sikerét elérve megnyerte a Magyar Kupát. A döntő után Rása Alex nyilatkozott a Nemzeti Sportnak: „Együtt van a csapat és győztünk. Ennyi. Hazajöttem Szolnokra Kaposvárról, bíztam benne és lehetőséget adtam a klubnak meg magamnak is, hogy nyerjünk.”

A 2018-as döntők végén két olyan csapat ünnepelhetett, amely ugyan nyert már kupát, de meglehetősen régen: a nyíregyházi lányok 2007, a kazincbarcikai fiúk pedig 2005 után emelhették újra a magasba a serleget.
A női döntő a Magyar Kupa finálék hét évtizedes történetének egyik legnagyobb csatáját hozta: az évek óta egyeduralkodó Békéscsaba ezúttal is esélyesebbnek számított, a Nyíregyháza azonban azzal a feltett szándékkal érkezett Érdre, hogy felborítja a papírformát. És fel is borította, de micsoda meccsen: az első játszmát 26-24-re nyerte a címvédő, a nyírségiek viszont válaszul viszonylag simán elvittek két szettet, és fordítottak. Ezzel azonban még közel sem volt vége az izgalmaknak: a Békéscsaba 25-21-el kiharcolta a döntő játszmát. Amelyben a Fatum-Nyíregyháza már nem ismert pardont: Hollósy László együttese 15-5-re nyert és megszerezte a trófeát!
A parádés döntő után a mérkőzés legjobbjának választott Tatjana Matics így értékelt: „Néhány év után végre izgalmasan alakult a Magyar Kupa-döntő, hiszen az elmúlt két esztendőben mindenki tudta, hogy a Békéscsaba nyer. Senki sem hitte, hogy mi győzhetünk, mindenhol azt olvastuk, hallottuk: a Csaba szerzi meg a trófeát. Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen remek volt a csapat és a miénk lett a kupa!”

A férfiak döntőjébe a szezon két legjobb csapata jutott be, és mivel a bajnoki alapszakaszt veretlenül megnyerő Kazincbarcika ellen egyedül a Kecskemét tudott két játszmát nyerni, ezúttal is sokan azt várták, hogy a KRC megszorítja a Vegyészt. Erre azonban nem került sor: a barcikaiak a 41 évesen is parádézó Mészáros Dömötör vezérletével 3:0-ra verték az előző két idényben a békéscsabai lányok edzőjeként kupát nyerő Szasa Nedjelkovics csapatát.

A döntő után a Kazincbarcika edzője, Daniel Oravec reálisan értékelt: „Mindenki szemében mi voltunk a favorit, ami kissé nyomasztotta a csapatot a meccs elején. Amikor átestünk rajta, kijött a két együttes közti különbség… A hosszabb kispad és a nagyobb rutin a mi oldalunkon állt.”

A 2019-es döntőben a hölgyeknél ismét a két kelet-magyarországi élcsapat feszült egymásnak, a férfiak fináléját pedig az előző két kiírás ezüstérmese vívta.

A női döntőben a Békéscsaba mindenképpen vissza akart vágni a Nyíregyházának az egy évvel korábbi hatalmas csatában elszenvedett vereségért, de a Fatum mindegyik játszma végét jobban bírta, így bár szoros küzdelemben, de 3:0-ra nyert és ezzel megvédte címét. A finálét követően a nyírségiek mestere, Hollósy László így fogalmazott: „Ilyenkor mindenki csak a jéghegy csúcsát látja, a sikert, de a hétköznapokban nagyon sokat kellett dolgozni érte. Voltak rosszabb és jobb napok, olyan, mint egy házasság, sok feszültséggel. Talán abban voltunk erősek, hogy az óhatatlanul fellépő konfliktusokat sikerült megoldanunk”.

A férfi döntő sokáig simának tűnt, ám végül fordulatos, négyjátszmás csatában dőlt el. A Kecskemét viszonylag simán megnyerte az első két szettet, majd jött a fordulat: a Pénzügyőr szépített, és a negyedik játékrészt is szinte végig uralta. De csak szinte: a játszma hajrájában ugyanis fordított Dávid Zoltán együttese, amely végül 25-21-el zárta le a találkozót és lett története során negyedszer Magyar Kupa-győztes. A finálé legjobbjának a mindössze 18 éves Pesti Marcellt választották, aki így értékelte a döntőt: „A második szett után kicsit leengedtünk, azt hittük, könnyű győzelem lesz. A negyedik játszmában még jobban meg kellett erőltetnünk magunkat. Először nyertem Magyar Kupát, leírhatatlan az élmény”.

Az eddigi érdi kupadöntők tehát rendre emlékezetes mérkőzéseket hoztak, és minden esély megvan rá, hogy a 2022-es MVM Magyar Kupa-finálék során is remekül szórakozik majd a közönség.

Az eddigi Érden lejátszott kupadöntők:
Nők:
2016: Linamar-Békéscsabai RSE – Vasas SC-Óbuda 3:0
2017: Linamar-Békéscsabai RSE – Vasas SC-Óbuda 3:0
2018: Fatum-NRK Nyíregyháza – Swietelsky-Békéscsabai RSE 3:2
2019: Fatum-NRK Nyíregyháza – Swietelsky-Békéscsabai RSE 3:0

Férfiak:
2016: Fino Kaposvár SE – Kecskeméti RC 3:0
2017: Openhouse-Szolnoki RKSI – Pénzügyőr SE 3:0
2018: Vegyész RC Kazincbarcika – HÉP-Kecskeméti RC 3:0
2019: HÉP-Kecskeméti RC – LV Sport Pénzügyőr SE 3:1

MVM Magyar Kupa Döntő – NŐK március 12. (szombat)
16.00 Swietelsky-Békéscsaba – Fatum-Nyíregyháza BRONZMECCS
19.00 Vasas Óbuda – Szent Benedek RA DÖNTŐ
MVM Magyar Kupa Döntő – FÉRFIAK március 13. (vasárnap)
15.30 Fino Kaposvár – Kecskeméti RC BRONZMECCS
18.30 Pénzügyőr SE – Vegyész RC Kazincbarcika DÖNTŐ
A jegyeket kaphatók március 1-től online az Érd Aréna oldalán, vagy a meccsek napján a helyszínen