Múltidéző: a kilencvenes évek kupadöntői

Klub - hazai, Teremröplabda

A közelgő MVM Magyar Kupa-döntő előtt felidézzük a sorozat régebbi fináléit. A trófea először 1951-ben talált gazdára, az azóta eltelt hét évtized során számos emlékezetes döntőre került sor – nézzük, mi történt a kilencvenes években.

Ebben az évtizedben sem maradt változatlan a döntők lebonyolítása, hiszen 1993-ig egy meccsen dőlt el a kupa sorsa, majd a következő négy kiírásban oda-visszavágós finálét rendetek, hogy 1999-ben visszatérjenek a korábbi (máig alkalmazott) rendszerhez, és újra egyetlen találkozó döntsön a trófea sorsáról.

Az 1990-es évben a nők döntője hat év szünet után visszatért a Körcsarnokba, ahol a Vasas és az Újpest küzdött meg egymással a kupáért. Valódi nagy küzdelemről azonban nem beszéhettünk, az angyalföldiek ugyanis alig egy óra alatt 3:0-ra legyőzték a szezon bajnokcsapatát és 1983 után szerezték meg ismét a serleget.

A férfiaknál története során először jutott be a fináléba a Szeged együttese, amely a nyolc év után döntőző Csepellel találkozott a Folyondár utcában. A nagy küzdelmet és 3:1-es fővárosi sikert követően így értékelt a győztes edző, Somogyi László: „A bajnokságban szinte kiállási gondjaink voltak. Most sikerült végre összerakni a legjobb csapatot. Meggyógyultak a sérültek, leszerelt a kiskatonánk. Holnaptól a KEK-re készülünk. Azért a szegediek könnyebben is megadhatták volna magukat…”

1991-ben a nőknél egy nagy visszatérőt, a férfiaknál pedig egy újoncot köszönthettünk a döntőkben, sőt, az uraknál új kupagyőztest is avattak. A hölgyek fináléját hazai pályán játszhatta a címvédő Vasas, az 1958 után először fináléba jutó BVSC ellen. Az ekkor a hazai mezőnyben már csaknem egy éve veretlen angyalföldiek ezúttal sem ismertek kegyelmet: három viszonylag sima játszmában győztek, ezzel pedig megvédték címüket.

A férfidöntőt Nyíregyházán rendezték, és két olyan csapat léphetett pályára, amely még sosem szerezte meg a serleget: a házigazda NYVSC a Malév SC-vel csapott össze. A Nemzeti Sport tudósítója szerint „A találkozó hangulata, színvonala méltó volt az MK döntőjéhez. A mintegy 1200 néző pedig a döntő végén ünnepelhetett, hiszen a nyíregyháziak 3:1-re nyertek, és a klub történetében először a magasba emelhették a Magyar Kupát.

Az 1992-es női döntőre különleges helyszínen, Kalocsán került sor, ahol a Tungsram és a Vasas küzdött meg a trófeáért. Az első játszma megnyerése után az angyalföldiek a második szettben is szinte végig vezettek, a hajrá azonban a Tungsramnak sikerült jobban, az egyenlítést követően pedig, a Nemzeti Sport tudósítója szerint „Mintha kissé elfáradt volna saját tempójától a Vasas. Kirívó hibákat ugyan nem követtek el, ám a szellemes megoldásokat már az újpesti lányok produkálták. Kastner nemcsak erőből, hanem, ha kellett, lágy ejtésekkel juttatta a labdákat a hézagosan felálló angyalföldi védelem lyukas pontjaira, míg Bóta inkább a »lórugásokra« épített, eredményesen.” A Tungsram végül nagy csatában, 3:1-re győzött és története során negyedszer lett kupagyőztes.

A férfiak fináléjára Kaposváron került sor, a hazaiak ellenfele, akárcsak a néhány héttel korábbi bajnoki döntőben, ezúttal is a Szeged volt. És ezt a finálét is a somogyiak nyerték, de a Papiron nem adta könnyen magát. A második játszmát megnyerte a Szeged, és a következő két szettben sem voltak messze a vendégek a győzelemtől, de végül mindkét játékréz hajrája a kaposváriaknak sikerült jobban, akik történetük első kupagyőzelmét aratták.

A következő évben a női döntő esetében csak a helyszín változott, a fináléba jutó csapatok és a kupagyőztes kiléte nem: a Tungsram és a Vasas ezúttal a Városmajorban feszült egymásnak, és a trófea megint az újpesti lányoké lett. A Vasas játszmát sem tudott nyerni, így a Tungsram egymás után másodszor gyűjtötte be a bajnoki cím mellé a Magyar Kupát is.

A férfiaknál is ugyanaz a két csapat játszotta a döntőt, mint egy évvel korábban, de a Kaposvár és a Szeged ezúttal a Fáy utcában találkozott egymással. A legtöbben szoros csatára számítottak, ám a szegedieknek más terveik voltak: lehengerlő játékkal nyertek 3:0-ra, és két elveszített döntőt követően először emelhették a magasba a Magyar Kupát.

1994-ben megváltozott a lebonyolítás, mind a nőknél, mind a férfiaknál kétmeccses párharcok döntöttek a kupa sorsáról. A zsinórban ötödször döntőbe jutó Vasas és a fennállása második fináléjára készülő Eger két nap alatt tudta le a két mérkőzést, de a kupa sorsa tulajdonképpen már az első találkozón eldőlt: az egriek hazai pályán nagyon simán győztek 3:0-ra, így a budapesti visszavágón elég lett volna egyetlen szettet hozniuk a végső sikerhez. A Vasas azonban megpróbálta a szinte lehetetlent, de a második játszmát hozta az Eger, így a hevesi megyeszékhelyre került a serleg.

A férfiak döntője jóval szorosabban alakult: a Tungsram-Újpest és a Kaposvár csatájában két elképesztően izgalmas mérkőzésre került sor. Az első találkozót úgy nyerték meg a somogyiak a fővárosban, hogy a Tungsramnak két meccslabdája is volt, végül mégis a vendégek örülhettek. Másnap, Kaposváron egészen hihetetlen mérkőzést játszott egymással a két csapat. A Tungsram már 2:1-re is vezetett, a Kaposvár azonban egyenlített, így megint döntő játszmára került sor. Ebben a szettben a kaposváriaknak már 13 pont is elég lett volna ahhoz, hogy jobb pontaránnyal megnyerjék a kupát, és mivel végül 14-ig jutottak, összesítésben egyetlen ponttal (125-124) megnyerték a drámai finálét!

1995-ben a szurkolók már nem láthattak ekkora csatákat a kupadöntőkben, hiszen a nőknél az Eger, a férfiaknál pedig a Szeged győzött meglehetősen simán. A hölgyeknél a Tungsramnak esélye sem volt megakadályozni a címvédést. az Egriek két 3:0-s mérkőzéssel tartották maguknál a serleget.
A férfiaknál pedig végképp lezárult egy korszak: a hetvenes-nyolcvanas évek sikercsapata, a Csepel utoljára jutott el a fináléig, de ott csak két játszmára futotta a fővárosiak erejéből a Szeged ellen, amely tíz nappal a bajnoki cím megszerzése után a Magyar Kupát is megszerezte.

A következő esztendőben az a ritka eset fordult elő, hogy a nőknél és a férfiaknál is címvédésre került sor: az egri hölgyek ezúttal a Vasast múlták felül egy 3:0-s és egy 3:1-es találkozón, a férfiaknál pedig a Vasas-Tungsram csapata volt képtelen megállítani a Szegedet. A döntő két mérkőzésén csak egy-egy szett jutott a budapestieknek. Érdekesség, hogy ez volt a két együttes első két egymás elleni mérkőzése a szezonban, mivel a bajnokságban a Szeged az Interligában, a Vasas pedig az Extraligában szerepelt.

 

1997-ben a hölgyeknél szinte pontosan ugyanúgy zajlott a kupadöntő, mint egy évvel korábban: az Eger oda-vissza legyőzte Vasast, amelynek csak egy szett jutott a két mérkőzésen, így az egriek zsinórban negyedszer nem találtak legyőzőre a Magyar Kupában.
A férfiaknál viszont csak a Szeged számított ekkoriban a finálé állandó szereplőjének, a csongrádiak hol egy fővárosi csapattal, hol a Kaposvárral találkoztak a döntőben. Ezúttal a Kaposvárnak sikerült bejutnia, és ha már ott voltak, meg is nyerték a kupát, méghozzá, akárcsak három évvel korábban, ezúttal is csak pontaránnyal!
Szegeden 3:1-re győzött a Medikémia, így a kaposvári visszavágón két játszmát kellett (volna) nyernie Nyári Sándor csapatának ahhoz, hogy egymás után harmadszor is megszerezze a serleget. De csak egyet sikerült, így végül 4:4-es szettaránnyal, 93-89-es pontaránnyal a Kaposváré lett a Magyar Kupa!

1998-ban négyről ötre jutott az Eger, a kaposváriak pedig ismét lebirkózták a Szegedet, vagyis mindkét sorozatban címvédésre került sor. A hölgyeknél először jutott a fináléba a Vértes Volán, ám a tatabányaiaknak esélyük sem volt arra, hogy megszorongassák a korszak egyeduralkodóját. Az Eger játszmát sem veszített a két mérkőzésen, és a bajnoki cím után a kupát is könnyedén gyűjtötte be.

A férfiaknál az évtizedben már negyedszer rendeztek Szeged – Kaposvár kupadöntőt, amely mindkét gárda számára a vigaszt jelentette a bajnoki kudarcok után: a somogyiak elbukták a bajnokság döntőjét, a csongrádiak pedig csupán a negyedik helyen zárták a pontvadászatot.

Ennek megfelelően nem ez volt minden idők legszínvonalasabb fináléja: Kaposváron 3:0-ra győztek a hazaiak, akiknek Szegeden elég volt egy játszma is ahhoz, hogy megszerezzék a trófeát.

Az évezred végére a szövetség visszatért az egymérkőzéses kupadöntőkhöz, és a változtatás rögtön az első évben be is váltotta a hozzáfűzött reményeket – legalábbis a hölgyeknél.

A női mezőny két legjobb csapata, a Vértes Volán és a BSE ugyanis egy héttel a bajnoki finálé ötödik meccse után a kupadöntőben is hatalmas csatát vívott egymással. Eleinte úgy tűnt, a fővárosiak visszavágnak a bajnokság végjátékában elszenvedett vereségért, hiszen az első két játszmát a BSE nyerte a Folyondár utcában. Ezzel azonban még közel sem értek véget az izgalmak, sőt: a tatabányai gárda a tarthatatlan Papizsanszkaja vezérletével egyenlít, így 110 perc után 2:2-re áll a döntő.

A Nemzeti Sport tudósítója szerint „A meccs nem túl magas színvonalú, leginkább egymás hibáiból élnek a csapatok, de az izgalmak mindenért kárpótolnak bennünket.”
Azokból pedig nem volt hiány a mindent eldöntő szettben sem: a 14-10 után a BSE három meccslabdát is hárított, a negyediket viszont már beütik a tatabányaiak, akik akárcsak a bajnokságban, a kupában is kétjátszmás hátrányból fordítottak. „Amelyik együttes két ilyen fináléban kétszer is fel tud állni a padlóról 0:2 után, joggal nyeri meg a mérkőzést” – írta a sportnapilap.

A férfiak döntője jóval simábban alakult: a Kaposvár hazai pályán nem kegyelmezett a Szegednek, és ugyan egyáltalán nem könnyen, de 3:0-ra nyerte a döntőt, amivel zsinórban harmadik kupagyőzelmét aratta.

Magyar Kupa, döntők

Nők
1990: Vasas SC – Újpesti Dózsa 3:0
1991: Vasas SC – BVSC-Miriad 3:0
1992: Tungsram SC – Vasas SC 3:1
1993: Tungsram SC – Vasas SC-tuttoMobili 3:0
1994: Kordax-Eger SC – Vasas SC-tuttoMobili 3:0, 1:3
1995: Kordax-Eger SC – Tungsram SC 3:0, 3:0
1996: Kordax-Eger SC – Vasas SC-Budai Tégla 3:0, 3:1
1997: AgriaComputer RC Eger – Vasas SC-Budai Tégla 3:0, 3:1
1998: AgriaComputer RC Eger – Vértes Volán SE 3:0, 3:0
1999: Vértes Volán SE – BSE-FCSM 3:2

Férfiak:
1990: Csepel SC – Szegedi Építők 3:1
1991: Nyíregyházi VSC – Malév SC 3:0
1992: Kaposvári Somogy SC – Papiron SC Szeged 3:1
1993: Papiron SC Szeged – Kaposvári Somogy SC 3:0
1994: Kaposvári Balatel RC – Tungsram SC-Újpest 3:2, 2:3 (pontaránnyal)
1995: Medikémia-Szeged – Csepel SC Kordax 3:0, 3:2
1996: Medikémia-Szeged – Vasas SC Tungsram 3:1, 3:1
1997: Balatel SE Kaposvár – Medikémia-Szeged 3:1, 1:3 (pontaránnyal)
1998: Pini Kaposvár SE – Medikémia-Szeged 3:0, 1:3
1999: Pini Kaposvár SE – Medikémia-Szeged 3:0

MVM Magyar Kupa Döntő – NŐK március 12. (szombat)
16.00 Swietelsky-Békéscsaba – Fatum-Nyíregyháza BRONZMECCS
19.00 Vasas Óbuda – Szent Benedek RA DÖNTŐ
MVM Magyar Kupa Döntő – FÉRFIAK március 13. (vasárnap)
15.30 Fino Kaposvár – Kecskeméti RC BRONZMECCS
18.30 Pénzügyőr SE – Vegyész RC Kazincbarcika DÖNTŐ
A jegyeket kaphatók március 1-től online az Érd Aréna oldalán, vagy a meccsek napján a helyszínen