Bögöly Gyula: Nagyon megtisztelő, egyben komoly kihívás…

Szövetség

Szerdán tartotta rendes éves, egyben tisztújító küldöttgyűlését a Magyar Röplabda Szövetség, amelyen Bögöly Gyulát választották meg öt évre a szövetség új elnökének. Megválasztását követően adott interjút honlapunknak.

 

„Szeretném azzal kezdeni, hogy számomra óriási megtiszteltetés volt már az is, hogy jelöltek és érdemesnek találtak arra, hogy vezessem a szövetséget, azért pedig nagyon hálás vagyok, hogy meg is választottak.”

Az MRSZ új elnöke még a megválasztása előtt elmondta, hogy szándékosan nem kezdett „korteshadjáratot” és nem is ígérgetett semmit, mert csak olyat szokott megígérni, amit utána számon lehet kérni rajta. Emiatt azonban eddig elsősorban a férfivonalon volt ismert. De hogyan került egyáltalán kapcsolatba a sportággal?
„Már 11 éves koromban, az általános iskolában kezdtem el röplabdázni Kaposváron, majd a gimnáziumban is folytattam a játékot és már 14 évesen bekerültem a Kaposvári Dózsa felnőttcsapatába. Szerencsémre sorkatonai szolgálatom alatt is az NB II-ben szerepelhettem, de ezután már csak hobbiszinten játszottam, a ’90-es évektől pedig a mai napig is strandröplabdázok, persze csak kikapcsolódásképpen, hiszen azért nem ugrok már úgy, mint fénykoromban…” – mondta mosolyogva.

A sportág szeretete aztán átragadt másokra is a családjában, hiszen három fia közül a középső András a BEAC röplabda szakosztályának vezetője, míg legkisebb, Gábor a Fino Kaposvár válogatott játékosa.
„Ez egy elég különleges helyzet volt, hiszen a Fino elnökeként gyakorlatilag Gábor az egyik játékosom is lett, de nagyon büszke vagyok rá, és arra, ameddig eljutott. Természetesen beszélgettünk a röplabdáról, de csak általánosságokban, de idehaza például tabutémának számítottak a csapaton, a klubon belüli dolgok.”

Ami a sportvezetői múltját illeti, öt éve lett az idén bajnoki címet nyert Fino Kaposvár SE férficsapatának elnöke, az elmúlt időszakban egy „nagy bajban lévő klubot” folyamatos építkezéssel juttatták el Extraliga-aranyéremig és nézőrekordig. Aztán a szövetség elnöki tisztségére először tavaly év végén kérték fel.
„Más klubok kerestek meg azzal, hogy vállalnám-e a feladatot. Kértem egy kis időt, de nem kéretni akartam magam, hanem át kellett gondolnom azt, hogy mindez hogyan illik bele az addigi pozíciómba. De végül arra jutottam, hogy nincs ezzel semmi probléma, van is kedvem hozzá, és ez egy nagyon megtisztelő, egyben komoly kihívás, ezért elvállaltam a jelöltséget.”

Megválasztását követően pedig most már a munka következik.
„Elődömhöz, Dr. Kersch Ferenchez hasonlóan én is csapatban gondolkozom, szóval ebben nem lesz különösebb változás. A különböző referenseknek szeretnék nagyobb mozgásteret biztosítani, ugyanakkor nagyobb hangsúlyt fektetnék az elvégzett feladatok ellenőrzésére. A másik nagyon fontos feladat az anyagi háttér biztosítása, a finanszírozási feltételek javítása. Ezeket többek között névadó szponzorok bevonásával szeretném elérni – mind a bajnokság, mind pedig a Magyar Kupa szintjén –, hiszen ez más sportágakban már hosszú idő óta remekül működik.”

 

Az új elnök sportszakmai tervei:
– szolgáltató szövetség kialakítása,
– szakmai oldal megerősítése szövetségi szinten (sportszakmai és sportvezetői),
– a versenyrendszerek szakmai feltételeinek sportszakmai szempontból korrekt meghatározása,
– edzők támogatása, továbbképzések rendszerének megtartása, színvonalának emelése,
– a középfokú edzőképzés röplabda specializációjának erősítése,
– tömegbázis létrehozása testnevelő tanárok bevonásával az általános és középiskolákban pl.: 4:4, 3:3 elleni strandröplabda, parkröplabda versenyek szervezése,
– a szakmai programok szigorú ellenőrzése a szakmai referensek által (nagyobb mozgástér, több szakmai feladattal),
– a „Top” csapatok nemzetközi kupaszereplésének fokozottabb anyagi támogatása,
– a finanszírozási feltételek megteremtése, névadó szponzorok bevonása a nemzeti bajnokságba és a Magyar Kupába, a befolyt összeg egy részéből a csapatok támogatása.