Sportdiplomáciai konferencia az MRSZ képviselőinek részvételével

Szövetség

A múlt pénteken nagyszabású sportdiplomáciai konferenciáját szerveztek, amelyen a hazai és nemzetközi sportdiplomácia szakmai kiválóságai tartottak előadást a résztvevőknek. A Magyar Röplabda Szövetséget Ludvig Zsolt főtitkár, Baran Ádám elnökségi tag és Soltész Robert strandröplabda referens képviselte.

 

A sportállamtitkárság és háttérintézménye, a Nemzeti Sportügynökség Zrt. közösen szervezte meg a „Diplomácia a sportban, sport a diplomáciában” című konferenciát, amelyen az MRSZ képviselői mellett több száz szakember, sportvezető vett részt.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár nyitó beszédében elmondta: új alapokra kívánják helyezni a magyar sportdiplomáciát, ezért egységes irányelveket alakítanak ki, a melyek fontos része a sportdiplomáciai szereplők közötti folyamatos információcsere.
„Évente két ilyen szakmai konferenciát tervezünk megszervezni, ezáltal is lehetőséget biztosítva az ismeretszerzésre, a tapasztalatcserére és a közös gondolkodásra.”

Hangsúlyozta: a hazai sportdiplomácia új szintre emeléséhez már minden feltétel adott.
„Gondoljunk csak a világszintű magyar sportsikerekre, az elmúlt tizenhárom év világszínvonalú létesítményfejlesztéseire, vagy a hazai rendezésű kiemelt nemzetközi sporteseményekre – ezen területeken az élen járunk. Célunk, hogy a sportdiplomácia terén is hasonló sikereket érjünk el.”

Schmidt Ádám szerint ehhez minél több magyar vezető tisztségviselőt szükséges bejuttatni a nagy nemzetközi szervezetekbe.
„Ezt kétféleképpen tehetjük meg: egyrészt pályázati lehetőség útján, ez esetben minden erővel segítenünk kell a magyar jelöltet, másrészt – a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködve – egy új, fiatal sportdiplomata generáció felépítésével, képzésével, azaz alulról felfelé építkezve.”

Az előadók között ott volt Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Jon Ridgeon, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezérigazgatója, Fürjes Balázs, a NOB Brisbane 2032 koordinációs bizottság tagja, Berzi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség alelnöke, Németh Balázs, az atlétikai vb-t szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója és Gyulai Márton vezérigazgató-helyettes.

„A sportállamtitkárság sportdiplomáciai törekvéseivel maximálisan egyetértünk és az MRSZ stratégiai tervében is hasonló elképzelések fogalmazódtak meg – mondta el a konferenciát követően Ludvig Zsolt, az MRSZ főtitkára. – Örvendetes, hogy a magyar sportirányítás erre a területre is kiemelten kíván fókuszálni. Bízunk benne, hogy sportágunk is tud majd jelentős nemzetközi pozíciókat megszerezni a közeljövőben.”