Isten éltesse a 90 éves Serényi Tamást!

Szövetség

Április 13-án, azaz éppen ma ünnepli 90. születésnapját SERÉNYI TAMÁS röplabdázó, röplabdaedző, sportvezető, a magyar röplabda-utánpótlás egyik kiemelkedő edzői személyisége.

 

Serényi Tamás a ’60-as évektől kezdődően évtizedeken keresztül a Magyar Röplabda Szövetségnél a férfi utánpótlás-válogatott másodedzőjeként, csapatvezetőjeként, technikai vezetőjeként, később vezetőedzőjeként dolgozott.

Röplabdaedzőként 1969-ben a Testnevelés és Sport Kiváló Dolgozója kitüntetésben részesült. Nemzetközi szinten végzett, kiváló másodedzői, technikai vezetői, csapatvezetői, edzői munkájával hozzájárult – többek között – számos utánpótlás-kontinensbajnokságon, valamint más nemzetközi tornákon szereplő magyar férfi utánpótlás röplabda-válogatott csapatok szakmai felkészítéséhez és eredményességéhez.

A ’70-es és ’80-as években a magyar férfi röplabda utánpótlás-válogatott csapattal számos alkalommal részt vett a hagyományossá vált Göcsej Kupa nemzetközi tornán, ahol több alkalommal is dobogós helyezéseket ért el.

A ’80-as években a magyar utánpótlás-válogatottnál végzett munkája mellett az Újpesti Dózsa férfi junior röplabdacsapatának edzőjeként kiemelkedő szintű, sikeres munkát végzett, ahol csapatával 1983-ban és 1986-ban magyar juniorbajnokságot nyert. Az utánpótlás-válogatottnál is és az Újpesti Dózsánál is számos olyan tehetséges röplabdázó edzője volt, akik később kiváló felnőtt NB I-es játékosok, illetve sokszoros felnőtt válogatottak lettek.

Az 1990-es és a 2000-es években külföldön dolgozott, Ausztria férfi utánpótlás röplabda-válogatottjának vezetőedzőjeként, illetve az osztrák Union Volleyball Raiffeisen Waldviertel röplabdacsapatánál edzősködött.

 

Kiemelkedő eredményei:
1966. a Magyarországon rendezett ifjúsági röplabda Európa-bajnokságon 5. helyezett
1969. a Szovjetunióban rendezett ifjúsági röplabda Európa-bajnokságon 11. helyezett
1967. az NDK-ban IBV bronzérmes
1969. Romániában IBV 6. helyezett
1970. a Szovjetunióban IBV 7. helyezett
1972. az NDK-ban IBV 6. helyezett
1973. Bulgáriában IBV 7. helyezett
1974. Romániában IBV 8. helyezett
1977. Csehszlovákiában IBV bronzérmes
1978. a Szovjetunióban IBV ezüstérmes (a magyar röplabda történetének legjobb Ifjúsági Barátság Verseny eredménye)