Célegyenesben az U19-es vb: bemutatkoznak a játékosok (1. rész)

Teremröplabda, UP

Augusztus elsején rajtol Szegeden (és Eszéken) a leány U19-es világbajnokság. A tornára gőzerővel készül a magyar válogatott, amelynek bemutatjuk a játékosait.

 

 

A keret egyik liberója Baksa Panna Szegeden kezdte röplabdás pályafutását, innen került a Szent Benedekhez, de az elmúlt egy évben már az UTE Extraligás csapatát erősítette:
– Azt gondolom, hogy nagyon keményen dolgozott a csapat, úgyhogy biztos jó mérkőzésekre számíthatunk. Szeretnénk mindent megtenni annak érdekében, hogy a hazai közönségnek minél több győzelmet hozzunk. Nem vagyunk a legmagasabb csapat, és azt se mondanám feltétlenül, hogy kondícióban a legjobbak leszünk, de technikailag és védekezésben oda fogjuk tenni magunkat.

– Te Szegeden kezdtél el röplabdázni, úgyhogy neked a mostani esemény duplán is fontos lesz.
– Lassan már 8 éve ennek, és amikor először lementem a terembe egyből beleszerettem a sportágba és ott is ragadtam. Számomra az a tény, hogy ugyanott lesz a világbajnokság, ahol a pályafutásom elindult, ez óriási dolog.

 

A békéscsabai származású szélső ütő, Radnai Lili tavaly nyáron igazolt Kaposvárra, ahol be is mutatkozott az Extraligás csapatban:
– Békéscsabán kezdtem el röplabdázni 8 évvel ezelőtt. Előtte kosárlabdáztam, viszont az abszolút nem az én sportágam volt, nem nőtt a szívemhez, így azt nem is csináltam sokáig, majd váltottam a röpire, és egyből megszerettem. Az a tudat, hogy ott vannak melletted a csapattársaid a pályán, mind pályán kívül, szerintem ez a legjobb érzés az egészben. Azért ajánlanám másoknak is, mert itt megtanulnak egymásért küzdeni a játékosok, és sokat lehet ebből hasznosítani a magánéletben is. Nagyon érezhető, hogy itt vagyunk egymásnak, és ha bármi gödör van, vagy rossz hangulat, akkor mindenki segít a másiknak, nincsen széthúzás, úgyhogy ez egy második család is egyben.

 

A csapat centere Mikus Nina Gödöllőn kezdett el röplabdázni, s ő egy éve igazolt Békéscsabára:
– 7 éve kezdtem el röplabdázni Gödöllőn, mindig center voltam már a kezdetektől. Kedvenc játékelemem a blokk, és remélem, hogy az megy a legjobban. Azt gondolom a csoportunkban minden gárda verhető, vannak gyenge pontjaik, ezekre a közeljövőben biztos kitérünk a szakmai stáb segítségével, de egyelőre még nem sokat tudok az ellenfelekről. Ki szeretnénk hozni magunkból a maximumot mind csapatszinten, mind pedig egyénileg is, és remélem ez minél több győzelemmel párosul.

 

A Vasas nevelésű Nagy Sophia ugyancsak center poszton bevethető, s az egyik alapembernek számított a tavaly és tavalyelőtti korosztályos Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatottnak:
– Most már egyre jobban lehet érezni így a korosztály váltás után is, hogy milyen jól összeszoktunk. Ismerjük egymást, tudjuk, hogy kell együtt játszani, és így közeledve a vb-hez már nagyon akarunk bizonyítani. Én mindig maximumot próbálok nyújtani, a legjobbamat kihozni magamból a pályán, és ezt idén nyáron is így tervezem minden meccsen, minél jobban szeretnék segíteni a csapatnak, hajtani a többieket előre. A center nem kifejezetten csak ütéssel szerzi a legtöbb pontot, hanem nagyon fontos a precíz blokkmunka, mert emögött lehet hatékonyan védekezni és előkészíteni a következő támadást, úgyhogy ez a poszt is nagy odafigyelést igényel.

 

Fekete Fanni Veszprémben kezdett röplabdázni, ahonnan két éve került a fővárosba, a Vasashoz:
– 2017 őszén kezdtem el játszani, akkor apukámnak volt egy röplabda csapata, többször kimentem a meccsükre, valamint az edzésükre, és hamar megtetszett a sportág. Nagyon sokat és keményen edzettem, régen Veszprémben voltam, és nehéz volt számomra, amikor behívtak először a válogatottba, mert éreztem, hogy le vagyok maradva a többiekhez képest. Aztán később átjöttem a Vasasba, ahol szintén fel kellett zárkóznom, úgyhogy rengeteg munka van benne, de megérte. Ellenfeleink nagy részét nem láttuk még játszani soha, de én bízom benne, hogy mindenkit meg tudunk szorongatni, minél több győzelmet szerezni, mert egy nagyon összetartó és jó kis csapat vagyunk.

 

Az augusztus elsején kezdődő világbajnokságra az alábbi linken lehet jegyet vásárolni:
https://www.eventim.hu/…/fivb-girls…/performance.html