U21-es ob: az MTK és a MÁV Előre ünnepelhette a bajnoki címet

Teremröplabda, UP

Lezárult az U21-es leány és fiú bajnokság Újpesten és Kazincbarcikán. Előbbieknél az aranyérmet a favorit MTK, utóbbiaknál pedig a MÁV Előre szerezte meg. Ezzel véget értek az idei korosztályos döntők.

 

Azok után, hogy vasárnap négy mérkőzésen mindössze 12 szettet játszottak, vasárnap három meccsen 13-at. ráadásul mindhárom találkozón történtek bravúros fordítások.

Az első találkozón a MÁV Előre nyerte az első játszmát, s bár a Vasas egyenlített, a harmadik szettben megint a fehérváriak álltak jobban, s öt szettlabdájuk is volt, de piros-kékek mindegyiket hárították, s végül ők húzták be a szettet 29:27-re, hogy aztán a negyedikben a meccset is megnyerjék, s ezzel megszerezték az 5. helyet.

A bronzcsatában a címvédő, de igazi feladó nélkül játszó Békéscsaba azzal a Gödöllővel csapott össze, amelyik szombaton még legyőzte, de azóta elvesztette legjobb játékosát. A két csapat így is hatalmas csatát vívott, a gödöllőiek két játszmát is 20:22-ről fordítottak meg, ez azonban csak arra volt elég, hogy kiharcolják az ötödik szettet, ahol már csak egy csapat volt a pályán, így a bronzot végül a BRSE szerezte meg.

A döntőt a házigazda UTE kezdte jobban, s nyerte is az első játszmát, a végjátékban elég simán. Ezután viszont feltámadt az egy hete az U19-es bajnokságot megnyerő MTK és fordított. A negyedik szettben viszont magához tért az Újpest is, amelyik 6-7 ponttal is elhúzott, és már úgy tűnt, hogy kiharcolja a döntő szettet, a végén azonban játszmalabdákat hárítva egyenlített az MTK, majd a második meccslabdát Sziládi Viktória értékesítette, s ezzel megkezdődött az örömünnep.

Női U21-es bajnokság, döntő (Újpest)
Az 5. helyért:
MÁV Előre – Vasas 1:3 (20, -16, -27, -18)
A 3. helyért: Gödöllő – Békéscsaba 2:3 (23, -18, -20, 22, -7)
Döntő: UTE – MTK 1:3 (17, -22, -17, -25)

Az MVM Röplabda Utánpótlás Ösztöndíj nyertese: Tatár Gréta (MTK Budapest)

A fiúknál is a helyosztókra került sor a 3. játéknapon. A 11 órakor kezdődő mérkőzésen az 5. helyért küzdhetett meg a Pénzügyőr és a tavalyi bajnok DSE Röplabda Akadémia egymással. Kicsit felforgatott felállással lépett pályára a DSE, de ennek ellenére mindkét csapat jól kezdett, azonban a PSE-nek sikerült jobban a végjáték és ezzel előnybe került. A második szett is hasonló izgalmakat hozott, már-már majdnem kiegyenlített az Újváros, de aztán ismét jött a Pénzügyőr és az ő nevük mellé került az újabb részsiker. 2:0-ról pedig már a DSE csapata sem hitte el, hogy ezt innét meg lehet fordítani, így 20 perc alatt rövidre zárta a játszmát a Pénzügyőr.

A bronzmérkőzésen a házigazda Vegyész és a Kecskeméti RC csaptak össze. Igazi feszült hangulat uralkodott a Don Bosco Sportközpontban, hiszen eddig is eléggé kiegyenlített volt a mezőny, a helyosztókra pedig tényleg kialakultak azok a párok, akik között csak a napi forma, illetve apró nüanszok döntöttek. Az első szett nem éppen úgy kezdődött ahogy azt a VRCK szerette volna, hiszen az első játszmát magabiztos játékkal a Hírös Város nyerte. Ez után erőt adott a Vegyésznek a szurkolótábor, a következő két szettben – igaz, mindegyikben csak két ponttal – jobbnak bizonyult ellenfelénél, így már ők kerültek közelebb a bronzhoz. Aztán az újabb csavar következett, ismét a KRC tudott váratlan megoldásokat előhúzni, nem akart összejönni a Vegyésznek semmi, jöhetett a döntő játszma. Itt is a végletekig kiélezett játékot mutattak a csapatok, 8:7-nél cseréltek térfelet egymással, de a rövidített játszmában 16:14-re a Kecskemét tudott diadalmaskodni, ezzel a dobogó alsó fokára ők kerültek.

Az előző meccs izgalmait a döntőbe jutott csapatok, a MÁV Előre és a Szolnok játékosai sem tudták figyelmen kívül hagyni, elkezdtek melegíteni, de inkább együtt követték a 3. hely sorsát. A hatos torna legelején a MÁV Előre lett az egyik legesélyesebbnek kikiáltva, így nem volt annyira meglepő, hogy a döntőbe veretlenül jutottak a fehérvári juniorok. A Székesfehérvár kezdte jobban a meccset, hamar kisebb előnyhöz jutottak, és ez a szett végéig kitartott, így hozták a játszmát. A második szettben közel volt nagyon a Szolnok az egyenlítéshez, majdnem sikerrel is jártak, hiszen több játszmalabdát is tudtak hárítani, de a hiba a legrosszabbkor jött, így 25:23-ra ez a szett is a Fehérváré lett. A harmadik játszmában magabiztos játékkal szépíteni tudott még a Szolnok, azonban a negyedik szettben ismét nagyobb fölénnyel játszott a MÁV ezzel magabiztosan megszerezve az aranyérmet, így a Szolnoknak zsinórban másodszor meg kellett elégednie a 2. hellyel.

Fiú U21-es bajnoki döntő (Kazincbarcika)
Az 5. helyért:
DSE Röplabda Akadémia – Pénzügyőr SE 0:3 (-22, -24, -18)
A 3. helyért: Vegyész RC Kazincbarcika – Kecskeméti RC 2:3 (-21, 23, 29, -18, -14)
Döntő: MÁV Előre Akadémia – Szolnoki SPC 3:1 (19, 23, -17, 15)

A férfi U21 Nemzeti Bajnokságban az MVM Ösztöndíjasa a MÁV Előre Akadémia játékosa, Boa Szabolcs lett.