Olasz szövetségi kapitány a női röplabda-válogatottnál!  

Teremröplabda

A világ élvonalához tartozó olasz röplabdázás egyik elismert szaktekintélye, a lengyel ŁKS Commercecon Łódź vezetőedzője, Alessandro Chiappini lett a magyar női válogatott új szövetségi kapitánya. Az idei felkészülést már vele kezdi meg a nemzeti együttes, amely előbb az Európa-liga-sorozat „Arany” divíziójában, majd augusztusban az Európa-bajnokságon szerepel. Az MRSZ vezetése nagy reményekkel vág bele az együttműködésbe Chiappinivel, akinek a feladatai közé tartozik a fiatal tehetségek csapatba építése, s ezzel együtt egy ütőképes gárda kialakítása.

Az új szövetségi kapitány lengyelországi munkássága mellett a török és a szlovén válogatottat is irányította, hazájában pedig olyan sztárcsapatoknál dolgozott, mint a Conegliano, a Novara, a Perugia vagy a Bergamo. Kétszer nyert olasz bajnokságot, kétszer Olasz Kupát, de nemzetközi szinten is letette a névjegyét: a Novarával CEV Kupa-győztes, a Bergamóval BL-ezüstérmes volt.

Alessandro Chiappini, a magyar női röplabda-válogatott új szövetségi kapitánya

Alessandro Chiappini, a magyar női röplabda-válogatott új szövetségi kapitánya: – Megtiszteltetés számomra ez a feladat! Jól ismerem a magyar válogatottat, hisz amikor még szlovén kapitány voltam, többször játszott a két gárda egymás ellen. Sok tehetséges röplabdázó van Magyarországon, többen pedig jó európai bajnokságokban edződnek, ami azt jelenti, hogy a sportág továbbra is fejlődik. A legfontosabb feladatok egyikének azt tartom, hogy olyan játékrendszert alakítsunk ki a stábbal, ami illik a játékosok egyéni képességeihez.

Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára: – A mai lengyelországi megbeszélésen – a szerződés aláírásán túl – a válogatott program részleteiről, valamint a stáb és a keret összetételével kapcsolatban is egyeztettünk, amelyet hamarosan közzéteszünk majd. Örülünk, hogy létrejött a megállapodás Alessandróval, akivel egyetértettünk abban, hogy egy rendkívül izgalmas nyári program előtt állunk. Bízunk benne, hogy eredményesen zárjuk az előttünk álló kihívásokat!

Az 54 éves Alessandro Chiappini a német Andreas Vollmert váltja a magyar válogatott kispadján. Vollmerrel az MRSZ közös megegyezéssel bontott szerződést, s köszöni az eddigi munkáját, amely során teljesítette a minimális elvárásokat: kijuttatta az együttest az Európa-bajnokságra. A válogatott a május végén kezdődő Európa-liga csoportkörében a franciákkal és az ukránokkal találkozik majd, s – az Eb-re való felkészülés mellett – az elődöntőbe jutás a célja. Az év főeseménye pedig az augusztusi Európa-bajnokság lesz, ahol a házigazda belgák mellett a világbajnoki címvédő szerbek, a vb-negyedöntős lengyelek, valamint az ukránok és a szlovének lesznek az ellenfelek. A magyar csapat célkitűzése a nyolcaddöntős szereplés kiharcolása, ami ebben a csoportban még úgy is bravúr lenne, hogy a hatból négy válogatott jut tovább.