Blázsovics újra csillogna!

Teremröplabda, Válogatott

Blázsovics Péter annak az országnak a bajnokságában pallérozódik, amelynek a férfi válogatottja az idei Európa-bajnokságon bronzérmes lett, a tavalyi világbajnokságon pedig az olaszok, a lengyelek és a brazilok mögött negyedik. A szlovén Salonit Anhovo csapatánál légióskodó ütő a vele készített interjúban elmondta: jót tett számára a környezetváltás, s kőkeményen dolgozik azért, hogy ismét a lehető legjobb formába lendüljön és sikeres idényt zárjon. Megkérdeztük a válogatottról is: szerinte a magyar csapat képes lehet a következő Európa-bajnokságra kijutni.

– Milyen az új csapatodban röplabdázni, jól sikerült a beilleszkedés?
– Nagyon jól érzem magam itt Szlovéniában, Kanalban. Ennek az olasz határhoz közeli településnek a csapata a Salonit Anhovo. A beilleszkedéssel nem volt gond, már az első edzésen remek hangulat uralkodott, sokat nevettünk, ami azóta is így van. Nagyon pozitív számomra, hogy itt Kanalban gyakorlatilag a röplabda az egyetlen sport, még az iskola falait is röplabdás motívumok díszítik és szinte minden kisgyerek, aki az utcán vagy a játszótéren játszik, az röplabdázik. Az első héten bárhova mentünk a párommal kávézni, mindenhol felismertek minket és nem engedtek fizetni, ezzel a gesztussal üdvözöltek. A környék nagyon szép, így szabadidőnkben sokat tudunk kirándulni. A tengerpart nagyjából egy órányira van kocsival, szóval a lehető legjobb helyen vagyok. Az edzések kiválóan fel vannak építve és a társak hozzáállása is tetszik.
– A kapott játéklehetőség tekintetében is elégedett vagy?
– Mivel százszázalékosan megkapom a lehetőséget, igen. Kezdőjátékosnak jöttem ide és nagyon szeretek itt röplabdázni, jó kapcsolatot ápolok a csapattársaimmal, és a klub körül tevékenykedő emberekkel is remekül kijövök.
– Milyen erősségű most a szlovén férfi bajnokság? Meglátszik a liga színvonalán, hogy a válogatott az utóbbi időben remekel a világversenyeken?
– Az elmúlt meccsek alapján kijelenthetem, hogy ez egy erős bajnokság. Az első osztályban lévő nyolc csapatból a Caltic Kamnik és talán az ACH Ljubljana emelkednek ki, a többi 6 együttes hasonló színvonalat képvisel. Szóval minden alkalommal maximálisan oda kell magunkat tenni, nincsenek könnyű meccsek.
– Milyen célokért küzdesz ebben az idényben a Salonit Anhovo csapatával?
– A klub elsődleges célja, hogy legyünk ott a bajnokság legjobb négy csapata között. A Szlovén Kupában is a Final Fourba kerülés a terv, bár ott nehéz sorsolást kaptunk, ugyanis egy ágra kerültünk a Maribor és a Ljubljana csapatával.

– Azt érzem rajtad, hogy egy nagyon komoly lehetőségként éled meg ezt a szlovéniai kalandot.
– Rám fért a környezetváltás, és sikerült jó döntést hoznom. A legutóbbi nem volt éppen egy álomszezon számomra. Nagyon sok dolog történt, ami miatt ezt láttam a legjobb megoldásnak, s valóban egy komoly lehetőségként élem meg, hisz az is! Megmondom őszintén, hogy az utóbbi időben kezdtem elveszíteni a motivációmat és a lelkesedésemet a röplabda iránt. Ezáltal az elsődleges célom erre a szezonra, hogy élvezzem a játékot és visszaszerezzem a sportág iránti szeretetemet, s a lehető legjobb formába lendüljek.
– Aminek adott esetben a férfi röplabda-válogatott is nagy hasznát veheti. Hogy érzed, képes lehet a nemzeti csapat kijutni a következő Európa-bajnokságra?
– Természetesen képes lehet. A legfontosabb a hozzáállás és hogy az egész csapat elhiggye, hogy sikerülhet! Ugyancsak fontos dolog, hogy minden játékos, aki ott lesz a válogatottban, minden edzésen, minden meccsen a maximumot nyújtsa. Ha mindenki hozzáteszi a maga tudását, szerintem simán megvan a képessége a válogatottnak, hogy szép eredményeket érjen el. Az előző nyáron sajnos – több okból is – le kellett mondanom a válogatottságot, de követtem a mérkőzéseket és nagyon tetszett, amit láttam és bármikor, ha meghívást kapok szívesen megyek, ahogy korábban is, és próbálok hozzátenni mindent, ami tőlem telik.