ISSC 2024: A békéscsabai csúcsrendezvény!

Szövetség

Igazodási ponttá vált a sport iránt érdeklődők körében a Békéscsabai Nemzetközi Sporttudományos Konferencia (ISSC), amelyet immár harmadik alkalommal rendeztek meg, ezúttal is népes hallgatóság, csaknem 150 fő előtt, neves előadókkal, köztük az olimpiai bajnok kajakozóval Tótka Sándorral. A Röplabda Specifikus Módszertani Központ, a Magyar Röplabda Szövetség és a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület közös szervezésében létrejött konferencia komplex módon engedett betekintést olyan fontos témákba, mint az utánpótlásképzés sarokkövei, a mentális állóképesség, annak fejleszthetősége, és a mentális formaidőzítés sajátossága, vagy a regeneráció és a mérkőzésteljesítmény kapcsolata.

Baran Ádám a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnöke, és a Röplabda Specifikus Módszertani Központ stratégiai igazgatója az esemény megnyitóján kiemelte, hogy a 2022-ben útjára indított konferencia már nemcsak röplabdás berkeken belül igazodási pont, hanem minden sportág képviselői tudják hasznosítani az elhangzottakat. Baran Ádám mellett Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere köszöntötte a vendégeket a megnyitó során.

Az ISSC 2024 egyik legnépszerűbb előadását az olimpiai- és világbajnok Tótka Sándor kajakos tartotta, aki arról beszélt, hogy mi a siker ára, és mi az, amit ő „megfizetett” az olimpiai arany érdekében, de természetesen rendkívül magas színvonalú volt a többi prezentáció is, amelyeket a résztvevők nagy tapssal díjaztak.

Dr. Sáfár Sándor PhD. kezdte az előadások sorát. A Nemzeti Sportügynökség Zrt. Kiemelt Sportakadémiák és Sportszervezetek Igazgatóságának igazgatója az utánpótlásképzésről és annak általános organikus sarokpontjairól beszélt. Érdekes dolgok hangoztak el a sportok különbözőségén alapuló eltérő képzési igényekről, illetve a kronológiai és biológiai életkor közti különbség felismerésének fontosságáról, valamint arról is, hogy közös alapelvek szerint lehet edzetni utánpótláskorú sportolókat, de az egyéni igények felismerése rendkívül fontos.

Sárkány Dominik teljesítménypszichológus azt hangsúlyozta, hogy a gondolati torzítások minél korábbi felismerése (például: „nekem soha semmi nem sikerül”) kulcsfontosságú, illetve a szakemberrel való munka segít azoknak is, akik edzésen kiemelkedő teljesítményre képesek, de téthelyzetben megremeg a kezük és a lábuk…

Ezután az ismert televíziós és sport coach Zelinka Ildikó előadása következett, középpontban a fizikai és a mentális teljesítőképességgel, illetve a sportolók mentális állapotával. Utóbbi a közhiedelemmel szemben fejleszthető – hangzott el a prezentáció során.

A fentiekben már említett Tótka Sándor után Fülöp Tibor sporttudományi tanácsadó előadására került sor. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója a sportteljesítmények hátterében álló különböző faktorokról beszélt, amelyek közül többet közvetlenül is tud az adott sportoló befolyásolni, ilyen például a táplálkozás. A nem befolyásolható faktorokra – ezek közé tartozik szabadtéri sportoknál az időjárás is – pedig a lehető legjobban fel kell készülni.

Liebscher László sportteljesítmény elemző, a DVSC Kézilabda Akadémia munkatársa a regeneráció és a mérkőzésteljesítmény kapcsolatát mutatta be kutatásokon és statisztikákon keresztül, míg Vatai Gabriella a Magyar Röplabda Szövetség elnöke a röplabdasport partnerségen alapuló fenntartható fejlesztéséről beszélt a nagyérdeműnek.

Dr. András Krisztina szakfelelős-egyetemi docens, az MRSZ elnökségi tagja pedig végzettsége apropóján közgazdász szemüveggel mutatta be a fenntarthatóság stratégiai kérdéseit, elsősorban a röplabdára vonatkoztatva. A program egy jó hangulatú kerekasztalbeszélgetéssel zárult, amelyet Baran Ádám moderált. Témája természetesen a magyar röplabdázás volt, méghozzá az olimpia tükrében.

Összegezve a konferenciát, olyan módszertani lehetőségekről hallhattak az érdeklődők, amelyekből – legyen szó akár egyéni, akár csapatsportól, éljátékosokról vagy amatőr sportkedvelőkről – sok ötletet és innovációt meríthettek, leshettek el. A konferencia népszerűségét, elismertségét, felkapottságát jól mutatja, hogy már az esemény végén bejelentették a szervezők: lesz folytatás, jövőre jön a negyedik békéscsabai csúcsrendezvény, az ISSC 2025!

Fotók: Jani Martin