Bizonyíthatnak az itthon játszók, mindössze két légiós a férfiválogatott románok elleni keretében

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

Két kivétellel csak a hazai bajnokságban szereplő játékosok kerültek be a magyar férfiválogatott keretébe, amely december 21-én és 22-én a románok ellen lép pályára az Érd Arénában.

Koch Róbert szövetségi kapitány 16 játékost hívott be a keretbe:

Bán Viktor (Kistext), Blázsovics Péter (Vegyész RC Kazincbarcika), Boa Szabolcs (MÁV Előre SC-FOXCONN), Bögöly Gábor (FINO-Kaposvár), Fenyvesi Barnabás (FINO-Kaposvár), Gacs Dániel (Pénzügyőr SE), Hubicska Patrik (FINO-Kaposvár), Kalmár Ákos (Kistext), Kholman Norbert (MÁV Előre SC-FOXCONN), Kecskeméti Bálint (DKSE), Keen Cameron Illés (UVC Graz), Kovács Zoltán (Pénzügyőr SE), Mikuláss Koch Marcell (UVC Graz), Szabó Alpár (Kecskeméti RC), Tomanóczy Bálint (Kecskeméti RC), Török Zsombor (KESI)

A keret összetételéről és a mérkőzésekkel kapcsolatos célokról a szövetségi kapitányt kérdeztük.

Hogyan jött ez a lehetőség a magyar válogatott számára?

Még az ősszel vették fel velünk a kapcsolatot a román szövetség képviselői, akik ellenfelet kerestek a válogatottjuknak decemberre. A szövetséggel egyeztetve igent mondtunk a felkérésre, aminek nagyon örülök, mert évek óta nem volt lehetőség arra, hogy a férfiválogatott a klubszezon közepén összetartáson vehessen részt, illetve mérkőzéseket játsszon.

Miért nincs több külföldön szereplő játékos a keretben?

A koronavírus miatt egyrészt sűrűbb a klubszezon, másrészt jóval nehézkesebb az utazás, mint korábban, ezért nem volt megoldható, hogy a légiósok hazajöjjenek. Több játékos még az ünnepek alatt is játszik, tőlük nem elvárható, hogy részt vegyenek a programon. Grazból könnyen haza lehet jönni, irányítóposzton azok szerepelnek, akiket én készítek fel és azt a rendszert játsszák, amit elvárok. Gergye Roland játszik még Magyarországhoz közel, de sajnos neki még december 23-án is mérkőzése lesz a Mariborral, így rá sem számíthatok ezúttal. Ugyanakkor ez kiváló lehetőség a magyar bajnokságban szereplő fiatalok számára, hogy belekóstoljanak a válogatott légkörébe, a tapasztaltabb játékosoktól pedig azt várom, hogy segítsenek az újoncoknak a beilleszkedésben.

Milyen célokat lehet kitűzni ezekre a találkozókra?

A legfontosabb, hogy megismerjem a játékosok mentalitását, hozzáállását és lássam, hogy beleillenek-e abba a rendszerbe, amit építünk. Csapatkohézió, mentális képességek, céltudatosság, motiváltság, ezek a legfontosabb kulcsszavak. A sportolók mentális felkészítése a versenyekre napjainkban egyértelműen felértékelődött, enélkül nincs versenysport. Fel kell mérnünk, hogy állnak fizikális képességek terén, és mely területekre kell jobban odafigyelni, mert, ahogyan a mondás is tartja, csak olyan magas felhőkarcolót építhetünk, amilyen mély az alap. A hosszútávú potenciál a mérvadó, mivel sikert is csak hosszútávon lehet elérni.

Emellett fontosnak tartom, hogy ezzel a párosmérkőzéssel méltóképpen köszöntsük az alapítása 75. évfordulóját ünneplő Magyar Röplabda Szövetséget. Külön örülök a Budapesthez közeli helyszínnek, mert így – amennyiben a koronavírus-járvány engedi – sok szurkoló biztathatja a helyszínen a csapatot. Erre szükség is lesz, hiszen a román válogatott rendkívül erős, szerepelt a 2019-es Európa-bajnokságon és a 2021-es Arany Európa Ligában is. Remek erőfelmérő lesz ez a két találkozó a rendkívül fiatal magyar válogatott számára.