Magyar játékvezető az Európa-bajnokságon

Archív, Teremröplabda 2022 előttről

Bátkai-Katona Ágnes személyében magyar játékvezető is részt vesz az Európa-bajnokságon, már négy mérkőzésen bíráskodhatott a belgrádi csoportban. Honlapunknak Európa-bajnoki élményeiről mesélt.

 

A játékvezetők kevéssé vannak reflektorfényben, ezért keveset is tudunk Önökről. Mesélne arról, hogy mik voltak eddigi játékvezetői pályafutásának a legfontosabb állomásai, pillanatai?

Egész korán kezdtem a játékvezetést, így minden olyan alkalom fontos lépés volt, ami egy szinttel magasabbra vitt. 2013-ban végeztem el a nemzetközi tanfolyamot, ez egy igen meghatározó pillanat volt számomra. Azóta több olyan játékvezetői küldésem is volt, mind hazai, mind nemzetközi szinten, ami megerősített abban, hogy jó úton haladok. Ami nagyon emlékezetes volt számomra, az első férfi kupa döntő mérkőzésem itthon és közvetlenül ezt követően küldést kaptam a CEV-kupa férfi döntőjének első mérkőzésére.

Ha jól tudom, idén bíráskodik először Európa-bajnokságon. Mennyiben másabb itt a játékvezetés, mint a magyar bajnokságban?

Igen, ez az első felnőtt Európa-bajnokságom. Nagy kihívás és lehetőség ez egy fiatal játékvezető számára. Ebben az új rendszerben nem csak több csapat kap lehetőséget, hogy megmutathassa mit tud, de több fiatal játékvezető is.  A játékvezetőkkel szemben sokkal magasabb szintű elvárások vannak, mint otthon. Már csak ha azt vesszük, hogy a kommunikáció egy idegen nyelven zajlik. A játék technikailag sokkal tisztább, de a körülmények és az esetlegesen ebből adódó stressz, nagyban nehezíteni tudják a működést. A játékosok és az edzők bizonyos szempontból kiszámíthatatlanok, míg a magyar bajnokságban már kitapasztalhattuk, hogy kitől milyen reakció várható egy-egy helyzetben. Ez nagyban segíteni tudja egy játékvezető felkészülését egy mérkőzésre.

Világsztároknak vezetett mérkőzést az EB-n, mennyivel könnyebb vagy nehezebb velük a dolga?

Szerintem nem szabad azzal foglalkozni, hogy kik vannak a pályán, mert akkor az ember esetleg nem elég határozott a munkáját illetően. Eszébe juthat, hogy ennek a játékosnak most befújjam vagy ne fújjam az adott hibát, mert éppen az olimpiáról jött haza vagy túl van egy világbajnokságon. Ezek a játékosok, edzők rendkívül rutinosak, jó szabályismerettel, így felkészültnek kell lenni minden váratlan helyzetre, szituációra. Ennek ellenére nagyon örültem, hogy a szerb csapatnak fújhattam mérkőzést. A hangulat nagyon jó volt, és a játék élvezetes.

A televíziós közvetítések miatt is egyre jobban figyelik a játékvezetők tevékenységét, minden apró hibát észrevesz a lassítás és a challenge. Mennyire változtatja meg ez a játékvezetést?

Mindig az kérik a játékvezetőktől, hogy működjenek a legjobb tudásuk szerint. A challenge nem szabad, hogy befolyásolja egy játékvezető működését. Nem szabad, hogy lankadjon a figyelmünk, mert a technika „javítja” a hibáinkat. Hiszen, ha csökken a koncentráció, sok a vesztett challenge játékvezetői szempontból, ami akár negatív megítélést is sugallhat egy adott játékvezetővel kapcsolatban. Az igaz, hogy jobban fókuszba kerül, hogy helyes döntés született-e vagy sem, de a challenge nem az ellenségünk. Segíti a tisztább játékot és a csapatokat nyugodtabbá teszi. És ez nagyban segíti a játékvezető munkáját.

Hány mérkőzés vár még Önre az Eb-n?

A selejtező szakaszra kaptam jelölést, így a nyolcaddöntők előtt már hazautazom Szerbiából. Minden napra kapunk mérkőzést valamilyen pozícióba. Első játékvezető, második játékvezető, challenge és tartalék. A beosztásokat esténkét, az utolsó mérkőzések után kapjuk meg.

Kicsit kanyarodjunk el az Európa-bajnokságtól. Ön szerint mik azok a legfontosabb tulajdonságok, amivel manapság egy játékvezetőnek rendelkezni kell? 

Szeretni kell a sportágat, ez az egyik legfontosabb és alázatosnak kell lenni. Mert semmi nem hullik csak úgy az ölünkbe. Ahhoz , hogy valakiből jó játékvezető legyen, az rengeteg munkát igényel. Kitartás, határozottság, tisztelet egymás és a sportág iránt. Szerintem ezek a legfontosabb tulajdonságok.

Mik a legfőbb céljai a játékvezetői munkában? Minden bizonnyal egy játékvezető is az olimpiai közreműködést tűzi ki célként magának…

Szerintem minden játékvezető egyszer szeretne egy olimpián működni, hazudnék, ha azt mondanám, hogy én nem. De úgy gondolom, mindig csak a következő feladatra szabad koncentrálni, mert ha az jól sikerül, akkor jöhet a következő lépés. Most a jelenlegi működésemre koncentrálok, hogy legközelebb, már esetleg a véghajrára is küldést kaphassak. Hogy mit hoz a jövő, sokszor inkább szerencse és sportdiplomácia kérdése, nem pedig a tudásé, így remélem a legjobbakat.

Kép forrása: CEV