Dobi Edina: A csapategység a mieink erőssége

Archív, Egyéb 2022 előttről

Az M4 Sport televízió vendége volt női válogatottunk csapatvezetője, a 85-szörös válogatott Dobi Edina, aki egyben a kontinensbajnokság nagykövete is.

 

– Jól sikerült a hétvégi nyitó fesztiválon a bemutatkozás, jól érezték magukat a lányok?

– Igen, nagy siker volt, a játékosok és a közönség is jól szórakozott. Remek ez a közösség, igazából ez mindig a magyar válogatott erőssége volt, a lányok hangulatával nem szokott probléma lenni.

– Te miben tudsz a leginkább nekik segíteni?

– Májusban kezdődött az edzőtáborban, azóta én is velük élek, bár itt a finisben kicsit külön vagyok tőlük, mert rengeteg média megjelenésem van tv-ben, rádióban, de próbálok a lányokra figyelni, hogy ez a nagy médiafelhajtás ne zavarja meg a felkészülésüket.

– Az Eb döntő ideje alatt ott leszel velük a csarnokban a szövetségi kapitány mellett?

– Én csak meccsek előtt és után leszek közvetlenül mellettük, a mérkőzések alatt az élő helyszíni stúdióból fogok jelentkezni.

– Jan de Brandt azt hangsúlyozza, hogy ugyan nincsenek nagy világsztárok a válogatottban, de nagyon jó játékosok vannak a csapatban, és a csapategység nagyon erős, ez lehet a mi aduászunk is?

– Igen, ez teljesen így van, olyan csapategységet szoktunk formálni minden évben, hogy ez néha többet ad, mintha lenne a csapatban egy-két kiemelkedő játékos.

– Mit lehetett megfigyelni a felkészülés alatt a magyar nemzeti együttes csapajátékán, a játékosok felkészültségén, hiszen játszottak Spanyolországban, Görögországban, Szlovákiában, szerepeltek a Savaria kupán.

– Egy rettenetesen hosszú és kemény felkészülésen vannak túl a lányok, voltak különböző hullámvölgyek, de az elején mindig benne van az, hogy Jan de Brandt szereti cserélgetni a csapatot, próbálja mindenkinek az erősségét és gyengeségét észrevenni, és az alapján összeállítani azt a 14 játékost, aki benne lesz a szűk keretben.

– Észtország, Románia, Azerbajdzsán, Horvátország, Hollandia, nehéz ellenfelek, viszont aki igazán verhető az Észtország, és még a románokat is idesorolhatjuk?

– Én az észteket egy kötelező győzelemnek tartom, és ez egy jó kiindulás lenne számunkra, ráadásul pont a nyitónapon van ez a mérkőzés, ha ezt megtudnánk nyerni, az hatalmas lökést adna a továbbiakban, a román, a horvát és az azeri meccsek nehezebbnek fognak bizonyulni, de nyerhetők.

– Az azeriek ellen tudsz adni tanácsot, hiszen testközelből figyelhetted az ő játékukat?

– Igen, őket kívülről-belülről ismerem, hiszen játszottam is a bajnokságukban. Két évvel ezelőtt, mikor Alberto Salamonival játszottunk az Eb-n is velük Bakuban, akkor rám is bízta azt a feladatot, hogy a csapatbeszédet én mondjam az azeriek ellen, és amúgy a mérkőzés alatt szépen betartották a taktikai utasításokat.

– Augusztus 23-án kezdődik a kontinensviadal, az elsődleges cél a csoportból való továbbjutás?

– Ez egy reális elvárás, ez azt jelenti, hogy két győzelmet kell szereznünk, és a pontoknak is úgy kell alakulnia, hogy benne legyünk az első négyben.

– Ha továbbjutunk, akkor továbbra is az budapesti Arénára koncentrálhatunk?

– Igen, a törökök csoportjából kapunk ellenfelet a keresztjátékban, a házigazdák egymás ellen nem játszhatnak ebben a fázisban, és mivel a Törökország is rendező, így őket biztosan elkerüljük. A nyolcaddöntőt biztosan itthon játsszuk.

– Öt éve indult el egy hatalmas fejlődés a magyar röplabdázásban, mikor 28 év után kijutottunk az Európa-bajnokságra, megnyertük az Európa Ligát, majd következett egy újabb Eb részvétel. Mit gondolsz, hogy mi kellett ahhoz, hogy ezek megtörténjenek?

– Úgy gondolom, hogy volt egy olyan generáció, aki régóta dolgozott a sikerért és addig sikertelenül, aztán kaptunk egy szerencsés sorsolást, a kijutást ettől függetlenül nem a szerencsére fognám, hanem hogy tudtunk élni a lehetőséggel, és onnantól kezdve jöttek a sikerek, amiben óriási szerepe volt Jan de Brandtnak is, aki az első edzésen mindenkinek adott egy kis könyvet, és mondta, hogy addig nem tudunk elkezdeni együtt dolgozni, míg a leírtakat nem tudja mindenki. Rengeteg új dolog volt benne, sose kérdőjeleztük meg a szövetségi kapitány tudását, teljes mértékben hallgattunk rá.

– Nagyon egységes a magyar csapat, sok rutinos és sok fiatal játékossal, ezt az egységet úgy kell elképzelni, hogy a rutinos játékosok segítenek beilleszkedni a fiataloknak, vagy már ők is nagy elszántsággal és önbizalommal vágnak neki a mérkőzéseknek?

– Sok fiatal jön félve a válogatottba, de az idősebbektől nem kell félni, hiszen ők bármiben segítenek nekik, adnak taktikai és technikai tanácsokat.

– Hogy látjátok a jegyértékesítések alapján nagy lesz az érdeklődés a Papp László Sportarénában a mieink meccsein?

– Úgy érzem igen, bármerre járok sokan érdeklődnek a csapatról, és jelzik, hogy ott szeretnének lenni.

– Jegyeket lehet még kapni?

– Igen, mondjuk pont az első napra már nagyon kevés van.