A játékról – strandröplabda

_
_

_
_


NYITÁS

Minden labdamenet nyitással, vagyis szervával kezdődik. A játékosnak a labdát a háló fölött kell átütnie úgy, hogy a labda a másik térfél vonalain belül érjen földet.

A játékosok nyithatnak alsó vagy felső nyitással, de magasabb szinteken már mindenki a felső nyitást alkalmazza. Népszerű a felugrásos nyitás vagy az úgynevezett lebegtetett nyitás, ezekben az esetekben a játékos ugrás közben, a levegőben üti meg a labdát.

A nyitóhelyre került játékosnak labdamenetenként csak egy lehetősége van a szerválni, rontás esetén az ellenfél szerzi meg a nyitás jogát. A labda érintheti a hálót, mielőtt az,
az ellenfél térfelére kerül. (Korábbi szabály szerint, ha a labda hozzáért a hálóhoz, az ellenfél kapta a pontot.)

Ha a nyitó csapat elveszíti a labdamenetet, elveszíti a nyitás jogát is. A fogadó csapathoz kerül a nyitás, amit egy forgás előz meg.
_


NYITÁSFOGADÁS

A nyitásfogadás a nyitás utáni első labdaérintés, mely során a csapattársnak játssza a labdát a fogadó játékos. Általában alkarérintéssel hajtják végre és olykor közvetlenül feladásként használják.

 

 

 

_

_
_


FELADÁS

Valamennyi akció (a nyitás és a sáncérintés kivételével), mely során egy játékos az ellenfél felé irányítja a labdát, támadóérintésnek tekintendő.


TÁMADÁS

Valamennyi akció (a nyitás és a sáncérintés kivételével), mely során egy játékos az ellenfél felé irányítja a labdát, támadóérintésnek tekintendő.

_


_
_
_


SÁNC

A sáncolás a hálóhoz közel álló játékosoknak az a cselekedete, amellyel az ellentérfélből érkező labdának a háló felső szintjénél magasabbra nyúlva útját állják, függetlenül az érintés magasságától. A labdaérintés pillanatában testük egy része a háló felső szintjénél magasabban kell legyen.

_

 

 

 

 


MEZŐNYÖZÉS/MENTÉS

Az az akció, mely során egy játékos megakadályozza, hogy a labda a saját térfelén talajt érjen („megmenti a labdát” és ezáltal a csapatát a pont elveszítésétől). A test bármely részével végre lehet hajtani, általában egy ütést követő akciót nevezünk mentésnek, mezőnyözésnek.

 

_
_
___


A LABDA

A labdának gömb alakúnak kell lennie, olyan hajlékony (bőr, műbőr, vagy hasonló) anyagból, amely nem szívja fel a vizet, azaz alkalmasabb szabadtéri játékhoz, ahol esőben is sor kerülhet a mérkőzésekre. A labdának rendelkeznie kell egy „belsővel” gumiból vagy hasonló anyagból. A műbőr anyagok jóváhagyásáról az FIVB szabályzatai rendelkeznek.

 

 

 


LABDAMENET

A labdamenet a nyitóérintés és a labda játékon kívülre kerülése között történt játékakciók sorozata.
A befejezett labdamenet játékakciók sorozata, amely pontot eredményez.

 

 

_

__

_
_


A “POKEY”, avagy a támadóérintés egy speciális fajtája

A teremröplabdával ellentétben strandröplabdában nem engedélyezett a klasszikus ejtés (“tip” érintés), amikor a játékos egy kézzel, a labdát nyitott ujjakkal irányítva hajtja végre a támadóérintést (ez túl nagy előnyt biztosítana a támadó játékosnak). Ezért strandröplabdában elterjedt a “pokey” (ejtsd: póki; magyarul ‘bökés’, de a “kobra” megnevezés is elterjedt), mely során a játékos behajlítja az ujjait és a középső ujjperceivel “böki” meg a labdát.