Fókuszban a nemzetközi kupák

Kedden és szerdán két klubcsapatunk (Vasas Óbuda és Linamar-BRSE) lép pályára az európai klubkupákban. Rajtuk kívül két légiósunk is érdekelt még a fordulóban, emellett pedig két magyar játékvezető is kapott megbízást.

 

A kedden este pályára lépő Vasas 3:2-re kikapott a Challenge-kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén a francia Nantestól. Maga a vereség ténye nem túl biztató, ám az, hogy a Vasas végül ötödik szettre kényszerítette ellenfelét, az azért felvillantott egy kis reménysugárt. Az ellenfél kerete ugyan tele van amerikai, belga, brazil, finn és német légióssal, de mindezek ellenére nem egy verhetetlen csapat.

„Miután levetkőzték a lányok a kezdeti megilletődöttségüket, már mertek játszani a lányok és egy izgalmas meccsre kényszerítettük az ellenfelet. Születhetett volna akár fordított eredmény is és én abban bízom, hogy a játékosaim is úgy állnak hozzá a visszavágóhoz, hogy ez még nem egy lefutott párharc. Persze a Nantes jó csapat, de úgy gondolom, hogy ha mindenki száztíz százalékot nyújt majd, akkor idegenben is képesek lehetünk egy 3:1-es győzelemre, vagy akár egy 3:2-es sikerre, amely után aranyjátszmában harcolhatjuk ki a továbbjutást.” – nyilatkozta ezt a csapat mestere, Jókay Zoltán a Nemzeti Sportnak, miután a csapat megérkezett Franciaországba.

A békéscsabaiaknak már jóval nehezebb dolguk lesz, hiszen egy olasz sztárcsapat, a Pomi Casalmaggiore otthonában kellene kivívniuk a továbbjutást a CEV-kupában, 0:3-ról, s ez már csak aranyszettben lenne lehetséges, azaz a magyar bajnok legfeljebb egy játszmát veszthet a szerda esti visszavágón. A helyzetüket pedig az sem könnyíti meg, hogy a pénteki, Nyíregyháza elleni mérkőzésen két kulcsjátékosuk, Ksenija Ivanovics és Szpin Renáta is megsérült.

Két légiósunk csapata szerencsére jobban áll: Szakmáry Gréta klubja, a német bajnok Palmberg Schwerin 3:0-ra győzte le az első mérkőzésen az ukrán Himik Juzsnyijt. A találkozón a magyar válogatott játékosa végig a kezdőcsapatban volt és tizenkét pontot szerzett, amelyből öt (!) blokk volt.

Ugyancsak háromszettes győzelmet aratott Sándor Renáta csapata, az Allianz Stuttgart a Nyíregyházát búcsúztató belga Asterix Beveren ellen. Reni csereként lépett pályára a találkozón. Mindkét párharc visszavágóját kedden játsszák, idegenben.

Két játékvezetőnk is tevékeny részese lesz a fordulónak: Szabó Péter, a február 7-i Volei Alba Blaj (román) – Mulhouse (francia) Bajnokok Ligája mérkőzést dirigálja, míg Tillmann Gyula február 8-án a szerb Tent Obrenovac és a holland Hermes Ostende Challenge-kupa találkozóján tevékenykedik. Emellett Nagy Kornél a lengyel Developres SkyRes Rzeszów és a svájci Volero Zürich BL-találkozó supervisoraként tevékenykedik.

 

A magyar érdekeltségű nyolcaddöntők:
Február 6., kedd
17:00 Himik Juzsnyij (ukrán) – Palmberg Schwerin (német, Szakmári Gréta); női CEV-kupa
19:30 Asterix Beveren (belga) – Allianz Stuttgart (német, Sándor Renáta); női CEV-kupa
20:00 Nantes (francia) – Vasas Óbuda; női Challenge-kupa
Február 7., szerda
20:30 Pomi Casalmaggiore (olasz) – Linamar-BRSE; női CEV-kupa
A férfiaknál sajnos elhullott az utolsó „mohikán”, azaz Németh Szabolcs, és csapata a román Steaua Bucuresti, miután az első meccsen elszenvedett 3:2-es vereség után idegenben 3:1-re kaptak ki a portugál Benfica otthonában.