“Reális esélyünk van a továbbjutásra”

Péntektől vasárnapig U17-es leány röplabda Európa-bajnoki selejtezőtornát rendeznek Miskolcon, a Generali Arénában. E témával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a Magyar Röplabda Szövetség.

A magyar válogatott ellenfelei sorrendben Portugália, Szlovákia és Törökország lesznek, s az áprilisi bulgáriai Európa-bajnokságra az első helyezett mellett a nyolc selejtezőcsoport három legjobb második helyezettje is kijut.

Szabados István, az MRSZ utánpótlás szakágvezetője először is köszönetet mondott Miskolc városának és a DVTK-nak azért, hogy lehetőséget adtak arra, hogy a borsodi megyeszékhelyen rendezhetik meg a selejtezőt.
„Bízom benne, hogy minél többen jönnek majd buzdítani a lányokat, akiknek most reális lehetőségük van a továbbjutásra. Ami az erőviszonyokat illeti, várhatóan a törökök lesznek a legkomolyabb ellenfeleink, akik tavaly is ott voltak a korosztály Európa-bajnokságán. A szlovák csapatot láttuk a múlt heti MEVZA-tornán, ahol ugyan eggyel a mieink előtt végeztek, de amíg ők négy meccsből hármat elvesztettek, addig a mieink ötből négyet megnyertek, a két csapat azonban nem játszott egymással. A portugálokról tudunk a legkevesebbet, de természetesen őket sem becsüljük alá.”

Kőnig Gábor, a csapat szövetségi edzője elmondta, hogy ideális körülmények között zajlott a felkészülésük a héten, és a múlt heti MEVZA-torna keretéhez képest Kis Dorottya és a liberó, Karkusz Dominika maradt ki a keretből.
„Külön szeretném megköszönni a DVTK női röplabdacsapat edzőjének, Toma Sándornak, hogy egy edzőmérkőzést is játszhattunk a diósgyőri lányok ellen. Erre a megmérettetésre még szükségünk volt.” A találkozót egyébként az ifjúsági válogatott nyerte 4:1-re.

Boskó Ágnes csapatkapitány is elégedett volt a felkészüléssel és azt is elmondta, hogy a játékosok nagyon lelkesen, de a hazai pálya miatt kissé izgatottan készülnek a pénteken kezdődő megmérettetésre.
„Van bennünk bizonyítási vágy, azok után, hogy tavaly egy hajszállal, rosszabb szettarányunk miatt lemaradtunk az Eb-ről, ezért most kettőzött akarással próbálunk bizonyítani a hétvégén. Ha sikerül maximálisan koncentrálnunk a találkozókon, akkor szerintem senki nem állíthat meg minket.”

Rakaczki Zoltán, Miskolc sportért felelős polgármesteri biztosa elmondta, hogy nagyon megtisztelő számukra, hogy egy ilyen komoly sporteseménnyel indíthatják az évet.
„Ez nyilvánvalóan annak is köszönhető, hogy városunkban ismét felfelé ívelőben van a röplabdázás, hiszen két női és egy férfi csapatunk is szerepel az NB II-ben – a nőknél a DVTK és az MVSC-MVSI, a férfiaknál pedig a MEAFC –, s közülük kettőnek komoly feljutási esélye is van az élvonalba. Abban is bízunk, hogy ez nem csupán egy egyszeri alkalom volt, hanem egy hosszútávú együttműködés kezdete az MRSZ-szel, ahogyan ez már jégkorongban és női kosárlabdában jóideje működik.”

Szabó Tamás, a DVTK stratégiai igazgatója arra kérte a klub szurkolóit, hogy minél többen jöjjenek ki bíztatni a magyar válogatottat.
„Jelenleg ugyan nincs miskolci játékos a keretben, de Toma Sándor vezetőedző személye, szakértelme és elhivatottsága garancia arra, hogy rövidesen a válogatott ajtaján is kopogtatni fognak a helyi tehetségek. Az egyik legfontosabb tervünk, hogy komoly alapokra helyezzük a klubban a röplabdát, hogy néhány éven belül az extraligában szerepeljen majd a női csapat.”

A magyar U17-es ifjúsági válogatott mérkőzései mindhárom nap 17:30-kor kezdődnek (előtte 15 órától mindig a riválisok mérkőznek) a Generali Arénában (Görgey Artúr utca 19).

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT JÁTÉKOSKERETE:
mezszám/név                    poszt                     klub
5 Manninger Luca                  ütő                         Vasas Óbuda
6 Sziládi Viktória                   univerzál                 Felsővárosi Fésűs RA
7 Araczki Gyöngyvér            center                     Linamar-Békéscsabai RSE
8 Vecsey Fanni                     ütő                          Penta Gödöllői RC
9 Kertész Petra                    liberó                       Linamar-Békéscsabai RSE
10 Boskó Ágnes                   feladó                      Linamar-Békéscsabai RSE
12 Berkó Liliána                    feladó                      Felsővárosi Fésűs RA
13 Kiss Anna Laura               center                      Felsővárosi Fésűs RA
14 Tatár Gréta                     ütő                           Linamar-Békéscsabai RSE
15 Bakai Kata                      center                      Vasas Óbuda
16 Orosz Bianka                  center                      Felsővárosi Fésűs RA
17 Szabó Lili                        ütő                          Fatum-Nyíregyháza

Szövetségi edző: Kőnig Gábor
Másodedző: Kleczli Csaba, Rédei Liána
Statisztikus: Hiervarter Ákos
Masszőr: Töviskés Ákos
Csapatvezető: Szabados István

Az Eb-selejtező programja (Miskolc):
Január 5., péntek
15:00 Szlovákia–Törökország
17:30 Magyarország–Portugália
Január 6., szombat
15:00 Törökország–Portugália
17:30 Szlovákia–Magyarország
Január 7., vasárnap
15:00 Portugália–Szlovákia
17:30 Törökország–Magyarország